Linux

ixadin

Ηχάδιν
Ναι στο 12.04! Για το Amarok, τo Awn, το K3b και το Synaptic αμάρτησα. :p

Καθυστέρηση παρατήρησα μόνο στο KMail και στον Reqonq, επειδή - φαντάζομαι - ανοίγει και το KDE-wallet.

Όλα τα άλλα προγράμματα, είναι στην ώρα τους.

Έχω ένα θεματάκι: δεν μπορώ να εξαφανίσω την κάτω μπάρα, με αποτέλεσμα το Awn να μου κρύβεται. Ξέρεις καμιά λύση;
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Μια καλή λύση είναι το XFCE και μάλιστα υπάρχουν τρίς πολύ καλές λύσεις στο ubuntu:
Το κλασσικό Χubuntu.
Το Ubuntu Studio με πολλά προγράμματα επεξεργασίας ήχου.
Και το Linux Mint Xfce που βασίζεται στο Xubuntu.
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Σε ένα laptop hp compaq nx 5000 centrino 1500 Hz 512 Ram πέρασα το lubuntu 11.10 (ubuntu με το ελαφρύ γραφικό περιβάλλον lxde).
Ενώ με τα xp είχε σοβαρά προβλήματα τώρα τρέχει σφαίρα!
Στο συγκεκριμένο μηχάνημα έχω περάσει - δοκιμάσει linux mint lxde 12 το οποίο βασίζεται στο 11.10. Πολύ πιο αργό από το μητρικό 11.10. Δοκιμάστηκε το 12.04 το οποίο έχει μόνο ένα θέμα με την σύνδεση στο δίκτυο (στο συγκεκριμένο λάπτοπ). Ο πυρήνας του 12.10 δεν φαίνεται συμβατός με το μηχάνημα αφού βγάζει μήνυμα λάθους στην εκκίνηση.

Συνεχίζοντας τους πειραματισμούς (αφού μου αρέσει η γνωριμία με τα διάφορα γραφικά περιβάλλοντα) στο κάπως νεότερο HP pavilion 2.2 Ghz duo 2G ram λειτουργώ πλέον με το ubuntu 11.10 (με επιλογή γραφικού περιβάλλοντος το gnome 3.2.1 κι όχι το unity). Ίσως αν ωριμάσει το lxde περάσω σε light έκδοση σε αυτό. Νίκο, όντως το kde κρασάρει περισσότερο στο Ubuntu...

Αναβαθμίστηκε στα 4 G η ram και εγκατέστησα (από την αρχή) το xubuntu 12.10. Κορυφαίες επιδόσεις. Πιο βαρύ από το lxde. Αλλά καμμία σχέση με τα "τέρατα" gnome και kde. [αν και είναι ελαφρύτερα από τα "παράθυρα"] Καλή λύση για όσους χρειάζονται τον επεξεργαστή για επεξεργασία ήχου και εικόνας κι όχι για εφέ.
 
Last edited:

kmironakis

π. Ευστάθιος
Εδώ είμαστε!
Προτείνω να δώσουμε όσοι έχουμε λινουξ μια αναφορά ποιών προγραμμάτων τρέχουν για να μην χάνουμε χρόνο σε δοκιμές.

Ξεκινώ πρώτος, έχω επιλογή με 8 επιφανειες εργασίες ταυτόχρονα ανοιχτές

Επιφάνεια 1
προγραμματα εγγραφής βυζαντινής μουσικής
(BZQ, PANDOYRIS, BYZANTINE 1.1 Libre Office Writer)

e1.png

Επιφάνεια 2
προγράμματα αναπαραγωγής ήχου - εικόνας
(Amarok, Kaffeine, Kwave)

e2.png

Επιφάνεια 3
προγράμματα επεξεργασίας ήχου
(audacity, Sonic Visualiser, Libre Office Calc)

e3.png

Επιφάνεια 4
Ιντερνετ
(Λειτουργικά κείμενα - Ψαλτολόγιον)

e4.png

Επιφάνεια 5
ηχογράφηση πραγματικού χρόνου
(Canta, Overtone Analyzer, Oscillometer)

e6.png

Επιφάνεια 6
Μουσικά όργανα
(LMMS, Madde, LenMus)

e5.png

Πλήρη βυζαντινό στούντιο!
Καλή εβδομάδα να έχουμε.

π. Ευστάθιος
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Θα επιθυμούσα τη γνώμη όλων των χρηστών linux του forum για τα παρακάτω:

Μετά από πειράματα με διάφορες διανομές linux σε όλα, ή τουλάχιστον τα γνωστότερα, γραφικά περιβάλλοντα (gnome, kde και τις παραλλαγές τους unity, cinammon, mate, xfce κλπ.), φτάνω δυστυχώς στο σημείο να συνοψίσω την εμπειρία μου σε μία μόνο λέξη: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ!

Δυστυχώς οι ελπίδες που έδρεψε το ubuntu αποδείχθηκαν φρούδες: εκεί που είχες ένα σύστημα που με gnome 2 και compiz πέταγε από άποψη επιδόσεων αλλά και εφέ, μια και τα δύο αυτά συστήματα είχαν ωριμάσει αρκετά και απέδιδαν ικανοποιητικά, το γεγονός ότι είχαν αρχίσει πραγματικά να έχουν φάει τα ψωμιά τους και η αέναη ανάγκη για κάτι νέο, πιο μοντέρνο και με πιο ενιοποιημένη φιλοσοφία στη σύγχρονη εποχή των tablets και του ipad οδήγησε στην ουσιαστική εγκατάλειψη της σταθερότητας του gnome 2 (που ήταν πεπαλαιωμένο, δεν αντιλέγω) και ουσιαστικά ξεκινάμε πάλι απ' την αρχή: τα νέα περιβάλλοντα τύπου unity και cinammon ή mate δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα και έχουν πάμπολλες ατέλειες (με πιο ικανό να τις ξεπεράσει να δείχνει, από την εμπειρία μου, το cinammon, που δεν παύει όμως να είναι κάπως βαρύ, όχι σε βαθμό μη χρηστικό πάντως). Πας να εγκαταστήσεις compiz, σου λέει ότι είναι ασύμβατο... Αν δε πας να εγκαταστήσεις νέο περιβάλλον πάνω στο ήδη υπάρχον (να βάλεις π.χ. unity πάνω σε xfce ή kde), τότε είναι που γίνεται Ο χαμός... Κι όταν βλέπεις στα νέα περιβάλλοντα ότι ούτε την εμφανισιακή παραμετροποίηση των παλιών μπορείς να έχεις, ούτε να κάνεις καθημερινές εργασίες (εδώ πέρα υπάρχει καρα-bug στο unity ακόμα και... στην αντιγραφή αρχείων, την οποία δεν μπορεί να ολοκληρώσει εφόσον είναι από δίκτυο και αρκετά giga -έλεος, αυτό το κάναμε ήδη απροβλημάτιστα από την εποχή των windows xp και πιο πριν ακόμα...-, για να μην πω και το άλλο, που μετά από εγκαταστάσεις προγραμμάτων μου εξαφάνισε τελείως την ένδειξη γλώσσας στη μπάρα κι έπρεπε να την ξαναβάλω και να ρυθμίσω την αλλαγή πληκτρολογίου χειροκίνητα, αυτά δεν υπάρχουν!), ε, τότε είναι να μη νιώθεις πλήρη απογοήτευση, τη στιγμή που πριν λίγα χρόνια έκανες τέλεια τη δουλειά σου με το gnome 2 και μάλιστα με τα φοβερά και τρομερά εφέ του compiz;

Δεν μπορεί δηλαδή να μας λένε οι χακεράδες των διαφόρων διανομών "ααα, νέο περιβάλλον είναι, τι να κάνουμε, όλα αυτά θέλουν πειραματισμό και δοκιμή, θα έχει bug και στην αντιγραφή αρχείων, θα έχει bug και στην αποσύνδεση του χρήση, να τα αναφέρετε να τα φτιάξουμε..." Και τι είμαστε εμείς ρε φίλε;; Πειραματόζωα;; Και σου λένε: "Ε, τότε μην παίρνεις καινούργια διανομή, πάρε μια παλιότερη και πιο σταθερή". Μα τι να πάρουμε; Ubuntu 10.10, που δούλευε σπαθί και με compiz και με emerald και με τα όλα του; Αν το βάλεις, δεν μπορείς να εγκαταστήσεις νέα προγράμματα από τα αποθετήρια, γιατί, λέει, τελείωσε η υποστήριξη! Μα ποια υποστήριξη και κουραφέλαξα; Ούτε τα windows xp θα έχουν σε λίγο υποστήριξη ασφαλείας και νέων χαρακτηριστικών, αλλά ένα exe μπορείς να το τρέξεις, να βάλεις ένα νέο πρόγραμμα κατά πολύ μεταγενέστερο (ακόμα και office 2007) και να πάει μια χαρά το σύστημα! Εδώ πέρα όμως, που η βασική εγκατάσταση προγραμμάτων είναι από αποθετήρια, δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα! Σου λένε δηλαδή ότι αν θες σταθερότητα, θα είσαι με πεπαλαιωμένο σύστημα και δεν θα μπορείς να κάνεις χρήση νέων προγραμμάτων, νέων δυνατοτήτων, νέων μορφών βίντεο κλπ. ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;;;

Και δεν είναι μόνο δική μου νομίζω η απογοήτευση με το ubuntu. Δεν είναι τυχαίο που πλέον στο distowatch πρώτη διανομή με διαφορά είναι πλέον το linux mint (και δικαίως) και το ubuntu παίρνει συνεχώς την κάτω βόλτα από τότε που έβαλε το unity. Δεν μπορεί μια ζωή οι χρήστες linux να αντιμετωπίζονται ως πειραματόζωα. Δεν μπορώ να καταλάβω, π.χ., γιατί δεν υπάρχει μια καλή χρηστική διανομή με το στάνταρ ωραίο και σύγχρονο περιβάλλον του νέου gnome 3 χωρίς bugs. Μα τόσο δύσκολο είναι; Ωραία, να υπάρχουν οι διανομές για πειραματισμό για τους χακεράδες και τους μουρλούς, δε λέω, να υπάρχουν όμως και διανομές που θα λειτουργούν σπαθί για τους απλούς χρήστες που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους! Δεν μπορεί μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και εξέλιξης να εμφανίζεται bug στην... αντιγραφή αρχείων! Ξαναγυρνάμε δηλαδή στο μεσαίωνα, κατά τ' άλλα όμως, έχουμε τη "χρηστική" μπάρα του unity και το καυχόμαστε! ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ;;

Στη δική μου περίπτωση τώρα: μεταξύ των άλλων υπολογιστών (τους οποίους πλέον έκανα windows only, δε γινόταν αλλιώς ελέω 3d games...), έχω κι έναν φορητό διπήρυνο στα 1.2 GHz με 2 giga μνήμη και 120 gb σκληρό. Τον ήθελα για εκπαιδευτική χρήση, μια και μεταφέρεται εύκολα λόγω του μικρού μεγέθους του (έχει 12άρα οθόνη). Είχε πάνω windows vista και κόλλαγε αρκετά. Αφού έβαλα ubuntu, αλλά χωρίς compiz, τον είχα παροπλισμένο για κανα-δυο χρόνια, μέχρι που φέτος είπα να τον ανανεώσω. Βάζω το τελευταίο ubuntu. Πανικός. Ούτε αντιγραφή αρχείων δεν μπορούσε να κάνει. Βάζω xubuntu (xfce). Καλύτερα, αλλά πολλές ατέλειες: ούτε δίκτυο δε δούλευε. Βάζω linux mint xfce. Πολύ καλύτερο από το xubuntu, το άφησα καιρό αλλά κι αυτού οι ατέλειες ήταν εκνευριστικές. Βάζω mint mate. Εκεί που φαίνονταν όλα καλά, βλέπω ότι... δεν μου αναγνώριζε την... επιφάνεια χρήσης του ποντικιού!! Τελικά η διανομή που μου δουλεύει ικανοποιητικά, είναι μόνο το linux mint cinammon (ευτυχώς που το δοκίμασα, είχα φτάσει στο σημείο να σκέφτομαι να ξαναβάλω vista...). Μπορεί να είναι λιγάκι βαρύ για το μηχάνημα (όχι πολύ πάντως), όμως έχει ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού:
- αναγνώρισε όλο το hardware
- κάνει απροβλημάτιστα χωρίς να κρεμάει (όπως το unity) καθημερινές εργασίες, όπως αντιγραφή αρχείων
- είναι πολύ καλό εμφανισιακά (αν και δεν υποστηρίζει compiz, είναι φιλότιμες οι προσπάθειες των developers να το υποκαταστήσουν)
- βλέπει δίκτυο υπολογιστών ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ (έστω και με ψάξιμο σε linuxoforums, μια και δε βλέπει δίκτυο αν απλώς πατήσεις το εικονίδιο δικτύου, αλλά θέλει να γράψεις smb://192.168.1.x για να παίξει και το κάνεις σελιδοδείκτη -έλεος ρε παιδιά... πάλι καλά που λύθηκε πάντως! Έχει όμως ένα ελάττωμα στο να ορίσεις κοινόχρηστο το home directory, ελπίζω να το λύσω κι αυτό-)
- συνεργάζεται ΑΨΟΓΑ με τον προτζέκτορα

Ειδικά τα δύο τελευταία δεν τα βρήκα σε καμία από τις διανομές που είχα δοκιμάσει, ούτε στο πολύ καλό ubuntu 10.10. Να βλέπει κατευθείαν δίκτυο samba, χωρίς να σκέφτεται καθόλου μα καθόλου, μόνο στα windows είχα δει και θεωρούσα ότι δεν μπορεί να γίνει σε linux. Απροβλημάτιστη υποστήριξη του προτζέκτορα δεν έχω δει ούτε σε windows! Αυτό το λειτουργικό βλέπει τον προτζέκτορα με όποια σειρά κι αν τον βάλεις: είτε πριν ανάψεις τον υπολογιστή, είτε μετά, είτε να τον έχεις ήδη αναμμένο και απλώς να βάλεις το καλώδιο. Όπως και να το βάλεις, θα το δει και θα παίξει, πράγμα που καθιστά ιδανικό το λειτουργικό αυτό για εκπαιδευτική χρήση!

Τώρα, γι' αυτά που έθεσε νεώτερο μέλος του forum:
Ξεκινώ πρώτος, έχω επιλογή με 8 επιφανειες εργασίες ταυτόχρονα ανοιχτές
Εεε... δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοείτε: τα προγράμματα που γράφετε είναι όλα ανοιχτά δηλαδή; Πόση μνήμη καταναλώνει; Κι αν θες να τρέξεις κάτι βαρύ και να είναι όλα αυτά ανοιχτά, τρέχει απροβλημάτιστα; Περιμένετε δηλαδή ν' ανοίξει ο υπολογιστής, ν' ανοίξουν 8 επιφάνειες και ν' ανοίξουν όλα αυτά τα προγράμματα;

Από κει και πέρα, κάποια προγράμματα που τρέχω εγώ στάνταρ σε περιβάλλον linux κι έχω δοκιμάσει και πάνε καλά και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα που αναφέρετε, είναι τα ακόλουθα:
- Vlc (ο γνωστός media player που αργεί να παίξει, σε σχέση με άλλους, έχει όμως το πλεονέκτημα ότι θα σου παίξει τα πάντα!)
- Opera (ο γνωστός γρήγορος browser, παίζει απροβλημάτιστα τα διαδικτυακά video, σε αντίθεση με τον Firefox, και πλέον έχει και αρκετά addons -χωρίς φυσικά να φτάνει την ποικιλία του Firefox, αλλά τα βασικά, ήτοι adblockplus, mp4 youtube downloader, last pass, θα τα βρείτε κι εκεί! Μόνο το xmarks λείπει, ώστε, εκτός από τα passwords, να έχεις σε κάθε browser πρόσβαση και στους ίδιους σελιδοδείκτες, όμως όπως διάβασα θα το φτιάξουν κι αυτό!-)
- Docky (το πιο πρακτικό και γρήγορο dock για γρήγορη πρόσβαση σε προγράμματα)
- Screenlets (απαραίτητα widgets για διακόσμηση της επιφάνειας εργασίας. Προσωπικά βάζω πάντα ημερολόγιο του μήνα, καιρό, ρολόι, ένδειξη μνήμης και χωρητικότητας δίσκων, ειδήσεις από rss, άλμπουμ με φωτογραφίες καμιά φορά)
- Do (πρώην gnomeDo, απαραίτητο για τους λάτρεις του πληκτρολογίου: πατάς παραθυράκι+μπάρα, τα πρώτα γράμματα της εφαρμογής που θέλεις κι αυτό τη μαντεύει αμέσως και την τρέχεις με το Enter!)
- Krusader (εφαρμογή kde, ο καλύτερος commander με διαφορά για γρήγορη και απροβλημάτιστη διαχείριση αρχείων)
- Pdf mod (για τροποποίηση pdf)
- Gimp (η πασίγνωστη εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας, πλέον εισάγει και εξάγει και pdf, must ακόμα και για windows, μια και κάνει τα ίδια με το photoshop -τα βασικά τουλάχιστον- με αρκετά πιο φιλικό περιβάλλον από αυτό -όχι όμως πιο φιλικό κι από το φοβερό ulead photo impact στα windows- και είναι και πολύ ελαφρύτερο, τρέχει δε και photoshop plugins!)
- Shutter (το καλύτερο πρόγραμμα screen capture)
- Phatch (πολύ καλός μαζικός μετατροπέας εικόνων, μπορείς να εφαρμόσεις σπάνια εφέ σε πολλές εικόνες μαζί!)
- Qbittorent (το καλύτερο για κατέβασμα torrent, μέχρι και στα windows το χρησιμοποιώ!)
- Avidemux (ο γνωστός video editor για γρήγορα κοψίματα σκηνών από βιντεάκια ή ταινίες, αν και τελευταία κάνει νερά στην υποστήριξη ορισμένων αρχείων)
- Sound converter (αποτελεσματικός μετατροπέας ηχητικών αρχείων)
- Synaptic (ο γνωστός διαχειριστής αποθετηρίων, με το μεγάλο πλεονέκτημα της δυνατότητας μαζικής εγκατάστασης: σε κάθε νέα εγκατάσταση απλώς τικάρεις όλα τα προγράμματα που θέλεις και το αφήνεις. Στην επόμενη επανεκκίνηση το σύστημά σου είναι πλήρες!)

Ας γράψουν λοιπόν κι άλλοι λίστα με ΚΑΛΑ προγράμματα που ξέρουμε ότι ΠΑΙΖΟΥΝ, να μην καθόμαστε και δοκιμάζουμε, καλή η πρόταση. Προσωπικά ενδιαφέρομαι για προγράμματα ανάλογα με τα Digsby (εφαρμογή για mail preview και chat σε όλα τα δίκτυα, από skype μέχρι facebook), καναν video editor της προκοπής τύπου windows movie maker ή freemake video converter
Μουσικά όργανα
(LMMS, Madde, LenMus)
Πλήρη βυζαντινό στούντιο!
Καλή εβδομάδα να έχουμε.
π. Ευστάθιος
Πάτερ θα ήθελα τη γνώμη σας από την εμπειρία σας για τη μουσική στο linux. Γιατί εγώ, όντας απογοητευμένος από άλλα πράγματα, δεν τολμώ να δοκιμάσω... Ένα σύγχρονο midi keyboard με usb λ.χ., θα λειτουργήσει; Από προγράμματα, στα windows, αντιπαθώντας επαγγελματικές λύσεις με δύσχρηστο περιβάλλον τύπου Cubase, Nuendo κλπ., έχω το Mixcraft, που είναι πολύ φιλικό και δυνατό πρόγραμμα για ηχογράφηση και μουσική παραγωγή και φορτώνω ήχους από το Kontakt, το κορυφαίο sampler. Μπορώ να κάνω αυτά τα πράγματα στο linux; Να έχω δηλ. ένα πολύ φιλικό και πλήρες πρόγραμμα για ηχογράφηση και να φορτώνω τους κορυφαίους ήχους Kontakt και όχι μόνο ήχους vst της πλάκας; Αμφιβάλλω...

Τέλος, να πω και το μεγάλο πρόβλημα του linux, συμφωνώντας με κάποιο φίλο: γενικώς έχεις την αίσθηση ότι το linux περιβάλλον δεν "τσουλάει", είναι δηλ. κάπως αργόσυρτο σε σχέση με τα windows. Και μιλάμε για οποιαδήποτε διανομή σε οποιοδήποτε υπολογιστή. Προσωπικά το καταλαβαίνω από την πρώτη στιγμή που θα κουνήσω το ποντίκι και θ' ανοίξω ένα παράθυρο... Κι αν έχεις κανα καλό οπτικό εφέ τύπου compiz ή κάτι από kde περιβάλλον, πάει στα κομμάτια, αποζημιώνεσαι. Αν όμως ούτε εφέ έχεις και είσαι και πιο αργός και βλέπεις ότι στα windows υπάρχουν πάντα ανάλογα λινουξοπρογράμματα (π.χ. τύπου screenlets και gnomeDO) και με δεδομένο ότι δεν δίνεις την τεράστια σημασία στην ασφάλεια (που είναι και το μόνο δυνατό σημείο του linux) και δεν έχεις κάποιο παλιό μηχάνημα που να θες να το αναστήσεις, ε, τότε αναρωτιέσαι ποιος ο λόγος να ασχολείσαι με το ανοιχτό λογισμικό... (εκτός από τη μούρλια σου!)
 

kmironakis

π. Ευστάθιος
Από ότι κατάλαβα οι χρήστες Linux στο φόρουμ δεν ξεπερνάνε τα δάκτυλα του ενός χεριού!

Νικόλαε απαντώ σύντομα, όντως το Linux είναι δύσχρηστο και πολύ απαιτητικό, απαιτεί γνώσεις πληροφορικής, μεγάλη εμπειρία τέτοιων συστημάτων, επιμονή και επίλυση προβλημάτων, αλλά, έχει φοβερή σταθερότητα, πλήθος ελεύθερων προγραμμάτων, δωρεάν ανανεώσεις. Αν δούμε στο τοπ 500 καλύτερων Η/Υ στο κόσμο μόνο 3 Η/Υ έχουν windows οι υπόλοιποι linux. Αν δούμε σε επίπεδο απλών χρηστών το 92% έχει windows και το υπόλοιπο 8% άλλα λειτουργικά. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, το linux είναι για "βαριά" χρήση και αποτρεπτικό στον απλό χρήστη. Η δική μου εμπειρία στα συστήματα linux είναι 20ετή, γενικά χειριζόμουν συστοιχίες (cluster) Η/Υ, δηλαδή σκέτα κουτιά χωρίς οθόνη και πληκτρολόγιο, τα οποία χειριζόμουν από ένα κεντρικό server όταν ήμουν κοσμικός. Από εκεί και η συνήθεια να έχω πολλές επιφάνειες εργασίες όπου αντιστοιχούσα παλιότερα ένα Η/Υ σε κάθε μια.

Στην ερώτηση σου αν μπορώ να τα έχω όλα ανοικτά, απαντώ ΝΑΙ και μάλιστα σε κάθε χρήση του Η/Υ και ακόμα περισσότερα προγράμματα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Και μην φανταστείς Η/Υ "τέρας" , είναι ένα XS35V2 Shutle μεγέθους ενός μικρού βιβλίου και κατανάλωσης 40W! Καθαρά μοναστηριακός Η/Υ. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ μόνο SUSE, αυτή τη στιγμή έχω τα 12.3 σε σχέση με τα 12.1 που είχα είναι ότι καμιά φορά όταν θέτω λειτουργία sleep κολλάει ο firefox. Δηλαδή ο Η/Υ ανοίγει ακαριαία στη θέση που τον άφησα! Ο χρόνος εκκίνησης είναι μηδαμινός και αυτό για μήνες! Αυτό είναι το τρομερό πλεονέκτημα του linux δεν κάνουμε συχνές επανεκκινήσεις και άντε πάλι από την αρχή. Κατάσταση sleep κλείνει ο Η/Υ αλλά κρατάει στη μνήμη και μόλις ανοίξουμε ακαριαία έρχεται στην κατάσταση που τον αφήσαμε. Από ότι φαίνεται ποτέ τα windows δεν θα φτάσουν αυτό το επίπεδο.

Εδώ και 2 εβδομάδες που έβαλα από suse 12.1 σε 12.3 ανανέωσα και το λογισμικό.

Έχουμε και λέμε
Ένας μικρός κατάλογος είναι:

http://opensource.ebswift.com/

εδώ ποιο τρέχει για windows και ποιο θα δουλεύετε τώρα,
είναι δωρεάν και μερικά καλύτερα και από τα εμπορικά:

http://whdb.com/blog/2008/the-top-5...you-crazy-and-their-open-source-alternatives/

και άλλα 1000 προγράμματα:

http://www.datamation.com/open-source/open-source-software-the-mega-list-1.html

όχι τίποτα άλλο αλλά να έχετε να διαλέγετε!

Η εμπειρία μου στη μουσική είναι πολυετή πρώτα από ακορντεόν και στη συνέχεια το 2007 αγόρασα το πρώτο midi keyboard και πέρασα στην ηλεκτρονική μουσική. Είχα προς το τέλος πριν γίνει η κλήση προς το μοναχισμό ένα σύστημα με 4 midi keyboard συνδεδεμένα στο LMMS το καθένα με διάφορα όργανα, άλλα για τα μπάσα άλλο το κύριο. Πατούσε ένα πλήκτρο και ακουγόταν ολόκληρη ορχήστρα! τι με θύμισες!!! Είχα και ηχεία μόνιτορ, έψαχνα όλα τα κομμάτια κυρίως από ταινίες sound track τα μετ έτρεπα από midi σε κείμενο με νότες άλλαζα τα όργανα κλπ. Εκπληκτικός ήχος κάτι τέτοιο είχα κάνει

https://www.youtube.com/watch?v=DKGPpaL_2Ho

είχα προγραμματίσει να πάρω και το midi για τα πόδια που παίζει ο τύπος στο βίντεο για το μπάσο και άρχισα να γράφω τα πρώτα κομμάτια σε ηλεκτρονική μουσική.

Αλλά άλλες οι βουλές των ανθρώπων άλλες του Θεού. Δε μετανοιωνω που τα εγκατέλειψα γιατί ανοίχτηκε μπροστά μου η μεγαλειώδεις βυζαντινή μουσική.

π. Ευστάθιος
 

PanagiotisK

ως άνωθεν^
Τα Linux είναι φοβερά αλλά εξειδικευμένα. Για τον απλό καθημερινό χρήστη της

μουσικής, του σερφαρίσματος, παιχνίδια και ταινίες είναι σα να κατεβάζεις

αγωνιστικό, με τρίφτερο, σειριακό straightcut dogbox και δε συμμαζεύται, στο δημόσιο δρόμο.

Θα το πας πενήντα μέτρα και θα σε βγάλει τα συκώτια.

Αν οι χακεράδες είχαν όρεξη να φτιάξουν μια διανομή και να ασχοληθούν με αυτή

από το να βγάζουν μια διαφορετική κάθε πέντε λεπτά, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος...
 

dkalpakidis

Dimitrios Kalpakidis
Θα επιθυμούσα τη γνώμη όλων των χρηστών linux του forum για τα παρακάτω:

Μετά από πειράματα με διάφορες διανομές linux σε όλα, ή τουλάχιστον τα γνωστότερα, γραφικά περιβάλλοντα (gnome, kde και τις παραλλαγές τους unity, cinammon, mate, xfce κλπ.), φτάνω δυστυχώς στο σημείο να συνοψίσω την εμπειρία μου σε μία μόνο λέξη: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ!

Το xfce δεν είναι παραλλαγή κανενός αλλά άλλο γραφικό περιβάλλον αυτόνομο και ελαφρύ. Φυσικά όχι πιο ελαφρύ από το lxde αλλά κάπως πιο πλήρες. Προσωπικά από το xfce είμαι ευχαριστημένος (δουλεύω από xubuntu 12.04 LTS). Θέτεις πολλά ζητήματα. Απλά γενικά γράφω, επειδή ασχολούμαι με το ανοικτό λογισμικό από το 2003, να δούμε τί έχει προσφέρει το ανοικτό λογισμικό στην τεχνολογία. Android, Firefox, Web Kit και δεν συμμαζεύεται...
Σχετικά με το Linux, η πολυμορφία και πολυφωνία που υπάρχει είναι καλό και κακό. Καλό γιατί επιλέγεις ότι θες. Κακό γιατί δεν έχεις "ένα προϊόν" τύπου της μικρομεγάλης εταιρείας ή του μήλου για να "υποχρεωθείς" να συμμορφωθείς. Από κει και πέρα διανομές υπάρχουν πολλές, περιβάλλοντα εργασίας επίσης, όπως και πετυχημένες δωρεάν εφαρμογές...
Για το Ubuntu ειδικά: Ήταν θέμα χρόνου μια εταιρεία, η οποία έβαλε το Linux σε επαφή σχεδόν με κάθε χρήστη, να θελήσει την δημιουργία ενός δικού της περιβάλλοντος εργασίας. Αυτό το οποίο κάνουν σαν προϊόν οι εταιρίες που προανέφερα, θα το έκανε σύντομα και η canonical. Το εάν δεν μας αρέσει, ούτε εμένα μου αρέσει, είναι άλλο ζήτημα. Σχετικά με την υποστήριξη: Χρησιμοποιώ LTS επειδή "βαριέμαι" να αναβαθμίζω κάθε 6 μήνες. Έχει λόγο ύπαρξης η 6-μηνη έκδοση μόνο για θέματα ανάπτυξης. Νομίζω ένα χρήστης πρέπει να "αναμένει" τις LTS εκδόσεις. Εδώ κάποιοι κρατάνε τα "εξ-πι" από το 2002 και εμείς μπορεί να μή θεωρούμε σύγχρονη έκδοση την 12.04? (Απρίλιος 2012).
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
ο Η/Υ ανοίγει ακαριαία στη θέση που τον άφησα! Ο χρόνος εκκίνησης είναι μηδαμινός και αυτό για μήνες! Αυτό είναι το τρομερό πλεονέκτημα του linux δεν κάνουμε συχνές επανεκκινήσεις και άντε πάλι από την αρχή. Κατάσταση sleep κλείνει ο Η/Υ αλλά κρατάει στη μνήμη και μόλις ανοίξουμε ακαριαία έρχεται στην κατάσταση που τον αφήσαμε. Από ότι φαίνεται ποτέ τα windows δεν θα φτάσουν αυτό το επίπεδο.

Επιλογή Sleep (κοίμηση) ή Hibernate (αδρανοποίηση) υπάρχει και στα windows ήδη από την εποχή των Windows XP (2001). Δεν είναι και τόσο πίσω τα windows πλέον σε θέματα χρηστικότητας.

ΥΓ. Χρησιμοποιώ mac στο σπίτι, windows xp στη δουλειά. Και με τα δυο είμαι σχετικά ευχαριστημένος. Στο σπίτι δεν αγχώνομαι για ιούς και κατασκοπευτικά, ενώ στη δουλειά που ασχολούνται άλλοι με αυτά δεν αγχώνομαι αν το έγγραφο που θα γράψω θα φαίνεται ίδιο και στον Η/Υ του παραλήπτη. Linux χρησιμοποιούσα παλιότερα σε ακαδημαϊκό χώρο, αλλά είχα απογοητευτεί. Στη μια έκδοση δε μπορούσα να ακούσω mp3, στην επόμενη κολλούσε κάτι άλλο...
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Επιλογή Sleep (κοίμηση) ή Hibernate (αδρανοποίηση) υπάρχει και στα windows ήδη από την εποχή των Windows XP (2001). Δεν είναι και τόσο πίσω τα windows πλέον σε θέματα χρηστικότητας.
Σίγουρα. Ειδικά μετά τα windows 7 τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ. Δεν είμαι κι εγώ φανατικός με το linux, όπως παλιά. Κοιτάω απλώς πώς κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου και τίποτα περισσότερο. Ο κύριος υπολογιστής στο σπίτι είναι windows only. Οφείλω να ομολογήσω πως αν έδινα μια μονολεκτική απάντηση σε γενικές γραμμές, αυτή θα ήταν windows. Και το κύριο επιχείρημα για οικογενειακή χρήση είναι τα 3d games, που στο linux είναι ανύπαρκτα.
Όσο για το Sleep και Hibernate, ναι, υπάρχει στα windows, αλλά δεν νομίζω να γίνεται κι αυτό:
Στην ερώτηση σου αν μπορώ να τα έχω όλα ανοικτά, απαντώ ΝΑΙ και μάλιστα σε κάθε χρήση του Η/Υ και ακόμα περισσότερα προγράμματα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
...μια και η διαχείριση μνήμης στο linux είναι πράγματι κατά πολύ ανώτερη. Πάρτε το εξής απλό παράδειγμα: έχεις ανοιχτά στα windows διάφορα προγράμματα κι ένα απ' αυτά κρεμάει. Τότε κρεμάει όλο το σύστημα, "σκέφτεται" ο κέρσορας κλπ. Αντίθετα, στο linux κρεμάει μόνο η συγκεκριμένη εφαρμογή. Δε πα να την αφήσεις συνέχεια ανοιχτή, μπορείς να συνεχείσεις να κάνεις κανονικά τη δουλειά σου με τις υπόλοιπες! Δεν είχα φανταστεί όμως ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα με πολλά προγράμματα ανοιχτά σε πολλές επιφάνειες, όπως κάνει ο π. Ευστάθιος. Ευχαριστούμε για την πρόταση, είναι πολλαπλά χρήσιμη και ψαλτολογικά, θα το δοκιμάσω πάραυτα!
Χρησιμοποιώ LTS επειδή "βαριέμαι" να αναβαθμίζω κάθε 6 μήνες. Έχει λόγο ύπαρξης η 6-μηνη έκδοση μόνο για θέματα ανάπτυξης. Νομίζω ένα χρήστης πρέπει να "αναμένει" τις LTS εκδόσεις. Εδώ κάποιοι κρατάνε τα "εξ-πι" από το 2002 και εμείς μπορεί να μή θεωρούμε σύγχρονη έκδοση την 12.04? (Απρίλιος 2012).
Έχεις δίκιο βρε Δημήτρη. Τι γίνεται όμως αν η LTS έκδοση στα αποθετήριά της δεν έχει νεώτερα προγράμματα, των οποίων τις δυνατότητες θέλεις; Π.χ. το νέο avidemux, που εισάγει απροβλημάτιστα video τύπου mkv; Και άλλα παραδείγματα φυσικά. Ή αν τελειώσει η υποστήριξή της και δεν μπορείς καν να χρησιμοποιήσεις repositories; Κι όταν βάλεις τη νέα, που έχει τα πιο σύγχρονα προγράμματα που θες, τότε... δεν μπορείς να κάνεις αντιγραφή αρχείων και να βλέπεις δίκτυο;; Έλεος...
...και άλλα 1000 προγράμματα:

http://www.datamation.com/open-source/open-source-software-the-mega-list-1.html

όχι τίποτα άλλο αλλά να έχετε να διαλέγετε!
Εντάξει, για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, στο linux υπάρχει έλλειψη στα καλά προγράμματα. Ένα πρόχειρο παράδειγμα έφερα πριν: ένας τυπικός και φιλικός video editor που να δουλεύει ΚΑΛΑ, όπως το windows movie maker, δεν υπάρχει (ο πλέον φιλικός open shot έχει πολλά προβλήματα). Προγράμματα τύπoυ Digsby, για να πληροφορείσαι real time τα mail και τα chat σου σε ΟΛΟΥΣ τους λογαριασμούς ή τόσο φιλικά utilites τύπου freemake video converter για να κόβεις, ράβεις, μετατρέπεις βιντεάκια, ενσωματώνοντας και srt υποτίτλους, δεν υπάρχουν. Τα παραδείγματα είναι άπειρα φυσικά και πολύ αντιπροσωπευτικότερα αν πάρουμε μεγάλες εφαρμογές. Δυστυχώς στο linux πρέπει να προχωρήσεις σε μεγάλους συμβιβασμούς στον τομέα του software. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα: ανοίγεις το mail σου και βλέπεις να σου έχουν στείλει οι φίλοι σου ένα κάρο pptx παρουσιάσεις, από τις γνωστές που διαδίδονται κάθε τόσο. Ε, κατά 90% δεν θα παίξουν απροβλημάτιστα στο libre/open office, καθώς η συμβατότητα των παρουσιάσεων της microsoft πάσχει σε μεγάλο βαθμό! Μόνο αυτό να πεις σ' έναν απλό χρήστη, φτάνει για να μη βάλει linux...
Η εμπειρία μου στη μουσική είναι πολυετή πρώτα από ακορντεόν και στη συνέχεια το 2007 αγόρασα το πρώτο midi keyboard και πέρασα στην ηλεκτρονική μουσική. Είχα προς το τέλος πριν γίνει η κλήση προς το μοναχισμό ένα σύστημα με 4 midi keyboard συνδεδεμένα στο LMMS το καθένα με διάφορα όργανα, άλλα για τα μπάσα άλλο το κύριο. Πατούσε ένα πλήκτρο και ακουγόταν ολόκληρη ορχήστρα! τι με θύμισες!!! Είχα και ηχεία μόνιτορ, έψαχνα όλα τα κομμάτια κυρίως από ταινίες sound track τα μετ έτρεπα από midi σε κείμενο με νότες άλλαζα τα όργανα κλπ. Εκπληκτικός ήχος κάτι τέτοιο είχα κάνει

https://www.youtube.com/watch?v=DKGPpaL_2Ho

είχα προγραμματίσει να πάρω και το midi για τα πόδια που παίζει ο τύπος στο βίντεο για το μπάσο και άρχισα να γράφω τα πρώτα κομμάτια σε ηλεκτρονική μουσική.
Φοβερό! Εγώ είμαι στα πρώτα βήματα από κάτι τέτοιο, κι εγώ με soundtracks "πορώνομαι"! Δεν ξέρω τελικά αν προχωρήσω περαιτέρω, έχω πάρει απλώς ένα midi keyboard, έναν μικρό εξωτερικό μίκτη/κάρτα ήχου κι ένα μικρόφωνο για το ούτι, αλλά τα ξενύχτια που έχω ρίξει παίζοντας με ήχους είναι αμέτρητα, ειδικά όταν πρωτοανακάλυψα το kontakt...
Μ' αρέσει κι εμένα η μίξη ακουστικών, ορχηστρικών και ηλεκτρονικών ήχων, τα μοντέρνα soundtracks μ' άλλα λόγια. Σε πιο ακουστικό στυλ όμως, όχι με προβάδισμα του ηλεκτρονικού. Π.χ. κάτι τέτοιο:


Όπως ξανάγραψα, το βασικό πρόβλημα για τη μουσική παραγωγή στο linux είναι ότι δεν υποστηρίζει ήχους του kontakt (.nki), καθώς το συγκεκριμένο sampler δεν παίζει σε περιβάλλον linux. Για μένα, χωρίς τέτοιους ήχους δεν προχωράει το θέμα, καθώς αν ακούσει κανείς την ποιότητά τους, οι υπόλοιποι φαίνονται παιχνιδάκια, σαν τα παλιά αρμόνια...
 

kmironakis

π. Ευστάθιος
Να απαντήσω στο Στέφανο πρώτα,
είναι γνωστό ότι τα windows δεν έχουν καλή διαχείριση πόρων, δηλαδή κάποια στιγμή τερματίζουν όποτε έχουμε το γνωστό κόλλημα. Τέτοιο πράγμα στο linux είναι μηδαμινό.
Για τα MAC ξέρω ότι είναι εξαιρετικά ειδικά σε εφαρμογές ήχου.

Να απαντήσω στο Νικόλαο, από τη στιγμή που γίνετε η δουλειά με τα windows θα έλεγα να μείνετε πλέον σε αυτά. Το θέμα όμως είναι αλλού.
Αν έχω linux, windows, MAC OS και ανοικτές εφαρμογές ή ελεύθερες τότε δε έχει σημασία ποιο από τα τρία θα έχω, αν όμως είναι να αγοράσω όλα αυτά
Office ~300 ευρώ
Photoshop ~ 1000
Auto cad ~ 4000
Mathematica ~2000
CuBase ~500
Finale ~400
Acrobat ~800
Fruite Loop ~300
NET ~3000
klp
ενώ κάνω την δουλειά μου με
Libre Office
Gimp
Medusa4
scilab
Ardour
Musescore
PDF Editor
LMMS
Mono
klp
έστω και με κάποιους συμβιβασμούς, γιατί να ξοδέψω ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό ενώ μπορώ να δουλέψω με τα εναλλακτικά ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο;
Και μη μου πείτε την άλλη λύση , τα "σπαστήρια" δεν την δέχομαι!

Τέλος για το θέμα του ήχου να ξέρεις ότι και στο linux δουλεύεις το ίδιο καλά, θέλει όμως περισσότερο ψάξιμο. Για τα αρχεία kontakt (.nki) ψάξτε δε μπορεί κάτι θα υπάρχει.

π. Ευστάθιος
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
...γιατί να ξοδέψω ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό ενώ μπορώ να δουλέψω με τα εναλλακτικά ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο;
Και μη μου πείτε την άλλη λύση , τα "σπαστήρια" δεν την δέχομαι!
Καλά, δεν τη λέω... Όμως μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: στη λύση αυτή καταφεύγουν όλοι οι home users. Αν είσαι επαγγελματίας τώρα, προφανώς και θα πρέπει να αγοράσεις, γιατί πλέον επενδύεις πάνω σ' αυτό και δεν το θες μόνο για τη διασκέδασή σου. Για τους οικιακούς χρήστες όμως (δηλ. εμάς), εφόσον μπορούν να έχουν λύση σε απλά ζητήματα (όπως οι παρουσιάσεις pptx) αλλά και σε σύνθετα (μουσική παραγωγή, επεξεργασία βίντεο κλπ.) χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς χρήμα (δεν μας ενδιαφέρει το πώς...), γιατί να προτιμήσουν μια λύση πάλι χωρίς χρήμα, αλλά με πολλούς συμβιβασμούς; Σ' αυτό δυστυχώς δεν έχει δώσει απάντηση το linux και ο τομέας ασφάλεια δεν είναι πλέον καθόλου πειστική απάντηση (για home user, επαναλαμβάνω, όχι για διαχειριστές συστημάτων).
Τέλος για το θέμα του ήχου να ξέρεις ότι και στο linux δουλεύεις το ίδιο καλά, θέλει όμως περισσότερο ψάξιμο. Για τα αρχεία kontakt (.nki) ψάξτε δε μπορεί κάτι θα υπάρχει.
Όσο το έψαξα το συγκεκριμένο θέμα, δεν βρήκα λύση, είναι παράπονο πολλών linux χρηστών μουσικής. Αν θες να δουλέψεις με ηλεκτρονικούς ήχους, το linux κάνει (μόνο το αχτύπητο vst συνθεσάιζερ nexus να έχεις, φτάνει, δε θες τίποτ' άλλο!). Αν θες όμως κορυφαίους ακουστικούς ήχους, δυστυχώς δεν μπορείς, εγώ τουλάχιστον εκεί έχω καταλήξει. Με Mac φυσικά μπορείς και παραμπορείς...
 

souldatos

Στέφανος Σουλδάτος
Να απαντήσω στο Στέφανο πρώτα, είναι γνωστό ότι τα windows δεν έχουν καλή διαχείριση πόρων, δηλαδή κάποια στιγμή τερματίζουν όποτε έχουμε το γνωστό κόλλημα. Τέτοιο πράγμα στο linux είναι μηδαμινό.

Ναι αυτό μάλλον ισχύει, αν και σε νεότερες εκδόσεις των Windows έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο έντονο πρόβλημα στα XP στη δουλειά, αν και μέχρι πρότινος χρησιμοποιύσα μηχάνημα 10ετίας που ήθελε 7-8 λεπτά για να ξεκινήσει τα Windows.

Και πάλι όμως εξαρτάται τι χρήση κάνει ο καθένας. Αν κάποιος στα windows έχει ανοικτά ταυτόχρονα Office, Photoshop και παιχνίδια 3D, προφανώς οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του gimp και άλλων ελεύθερων προγραμμάτων (που συνήθως είναι υποδεέστερα των εμπορικών είτε σε δυνατότητες είτε σε χρηστικότητα).


αν όμως είναι να αγοράσω όλα αυτά
Office ~300 ευρώ
Photoshop ~ 1000
Acrobat ~800
ενώ κάνω την δουλειά μου με
Libre Office
Gimp
PDF Editor
klp

Θα με πείτε ανάποδο: :D:D:D
- Στο mac έχω MS Office for Mac και Photoshop for Mac.
- Στα windows έχω ελεύθερες εφαρμογές: Gimp for windows, PDF Creator, Firefox, Thunderbird, Audacity.

Το θέμα είναι πως βολεύεται κανείς, και σε επίπεδο λειτουργικού και σε επίπεδο προγραμμάτων. Εγώ σε γενικές γραμμές βολεύομαι εξίσου καλά με Windows ή Mac, αλλά στο σπίτι προτιμώ mac για να μην ασχολούμαι συνεχώς με καθάρισμα ιών, spybots, warms, κλπ. Linux όμως δε θα δοκίμαζα ξανά.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Στην ερώτηση σου αν μπορώ να τα έχω όλα ανοικτά, απαντώ ΝΑΙ και μάλιστα σε κάθε χρήση του Η/Υ και ακόμα περισσότερα προγράμματα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Μια παρόμοια ιδέα με πολλαπλές χρηστικές επιφάνειες εργασίας: pclinuxOS-full monty desktop/
Δεν μπορώ να καταλάβω, π.χ., γιατί δεν υπάρχει μια καλή χρηστική διανομή με το στάνταρ ωραίο και σύγχρονο περιβάλλον του νέου gnome 3 χωρίς bugs. Μα τόσο δύσκολο είναι;
Χμμμ... Όλα είναι δυνατά: ubuntu gnome. Το θέμα είναι να δουλεύει, πράγμα καθόλου δεδομένου στο linux... Θα δοκιμάσω και θα σας πω!
 

dimitris

Παλαιό Μέλος
Συμφωνῶ μέ τόν π. Εὐστάθιο γιατί λαμβάνει ὑπόψη του καί τά χρήματα πού πρέπει νά πληρώσει ὁ σημερινός ἄνθρωπος πού τοῦ ἔχουν ἀδειάσει γιά καλά τήν τσέπη διάφοροι ταχυδακτυλουργοί.
Γιά νά ἀγοράσει κάποιος σκέτο μηχανάκι χωρίς λειτουργικό πρέπει νά σκάσει 100 εὐρό παραπάνω στήν μαμά ἑταιρεία γιατί χωρίς αὐτό τό καθηγιασμένο λειτουργικό δέν πωλοῦνται σήμερα η/υ.
Ἐντάξει ἕνα χαράτσι παραπάνω τό πληρώνει ὁ ἓλληνας εὐχαρίστως.
Δηλαδή γιά νά ἀγοράσεις ὑπολογιστή πρέπει σώνει καί καλά νά ἔχει τά windows ἔστω κι ἄν θέν τά θέλεις.
Αὐτό ὅμως εἶναι μόνο ἡ κορυφή τοῦ παγόβουνου. Τό παγάκι.
Μέ ὑπομονή καί ψάξιμο βρηκα ἕνα μηχανάκι στίς προδιαγραφές πού ἤθελα χωρίς λειτουργικό καί συνεπῶς ἀρκετά φθηνότερο.
Τοῦ ἔβαλα καί 32μπιτα λίνουξ ἀντί γιά 64 γιά νά ὑποστηρίξει τά περιφερειακά.
Ἔψαξα γιά ἐκτυπωτή συμβατό μέ λίνουξ καί ἀγόρασα ἕνα ὀνομαστῆς ἑταιρείας πού εἶχε ὅπως διαφήμιζε ὁδηγούς γιά λίνουξ. Ἀπάτη (θά ήταν πανεύκολο νά φτιάξει ὁδηγούς ἠ ἑτερεία ἀλλά δέν τό κάνει). Δέν δούλεψε. Μόνο μία ἑταιρεία ἐκτυπωτῶν ἀπ τίς μεγάλες δίνει πραγματικούς ὁδηγούς γιά λίνουξ. Δηλαδή ὅλοι στό κόλπο καί τρῶνε στήν ὑγεία τῶν κορόιδων ἀπ τήν μαμά ἑταιρεία.
Ἔβαλα ἀναγκαστικά καί windows.
Καί ἐδῶ πάλι χρειάζεται προσοχή.
Ἄν κάποιος ἐγκαταστήσει πρωτα τά λίνουξ και μετά τά γουιντος ἡ ἀμερικάνικη μπότα ἐπισκιάζει , ξεφανίζει τά λίνουξ καί κυριαρχεῖ. Ἀντίστροφα τά λίνουξ ἐπειδή δέν εἶναι ἐμπορικά συνεργάζονται ἄψογα μέ τά ἄλλα λειτουργικά καί παίζουν μιά χαρά ἀμφότερα.
Γενικά τό ἐλεύθερο λογισμικό εἶναι ταπεινό καί καλοσυνάτο.
Τά λιμπρε οφις ἀποθηκεύουν σέ doc κλπ κάτι πού ἀντίστροφα δέν καταδέχονται οἱ ἐμπορικές.
Ὑπάρχει τό πρόβλημα κωδικών ἑλληνικῶν χαρακτήρων. Ποιός φταίει γιά τήν ἑλληνική κωδικοποίηση ὅταν ἔχει χυθεῖ ἄφθονος ἱδρώτας μεταξύ ms kai utf8.
Τεράστιο πρόβλημα γιά τίς ἐφαρμογές λίνουξ πού ἀντιμετωπίζουμε τοπικά καί ἀνύπαρκτο πρόβλημα γιά τόν λατινόφωνο λινουξά.

Τό ἐμπόριο ἔχει πρώτιστο σκοπό τό κέρδος καί δευτερεύοντα τήν ἰκανοποίηση τοῦ πελάτη.
Ἔτσι τά ἐμπορικά προιόντα ἀναβαθμίζονται συνεχῶς γιά νά πουλοῦν.
Ἄν δέν ἀλλάξεις κατάληξη πῶς θά πουλήσεις τό νέο προιόν;
Ἄν δέν φτιάξεις βάιρους πῶς θά πουλήσεις ἀντιβάιρους;
Ἄν δέν ἐκθέσεις τό ἐμπόρευμα σάν φρει στό ιντερνετ πως θά τήν πατήσει ὁ ἀγοραστής; φρεί με προυποθέσεις καί βασανίζεται ὁ κόσμος στό γκουκλ νά βρεῖ τό παραγματικό φρεί.

Βρίσκω περισσότερη ἀσφάλεια στό λίνουξ ιντερνετικά.
Ἔχει ἐργαλειάκια πού κάνουν τή ζωή ευκολη , νά διαμορφώσω ἕνα pdf , νά τό βάλλω στήν ἱστοσελίδα μου, νά κάνω ρισάιζερ σύνολο εἰκόνων κ.α.
Κατεβάζω καί καμιά ταινία σέ 10 λεπτά μέ τορρεντ κάτι πού γιά νά γίνει σέ ἄλλα λειτουργικά θέλει πολύ ψάξιμο.:)
 

Pappous43

Παλαιό Μέλος
...Αὐτό ὅμως εἶναι μόνο ἡ κορυφή τοῦ παγόβουνου. Τό παγάκι.
...
Μόνο μία ἑταιρεία ἐκτυπωτῶν ἀπ τίς μεγάλες δίνει πραγματικούς ὁδηγούς γιά λίνουξ. Δηλαδή ὅλοι στό κόλπο καί τρῶνε στήν ὑγεία τῶν κορόιδων ἀπ τήν μαμά ἑταιρεία.
...
Ἄν κάποιος ἐγκαταστήσει πρωτα τά λίνουξ και μετά τά γουιντος ἡ ἀμερικάνικη μπότα ἐπισκιάζει , ξεφανίζει τά λίνουξ καί κυριαρχεῖ. Ἀντίστροφα τά λίνουξ ἐπειδή δέν εἶναι ἐμπορικά συνεργάζονται ἄψογα μέ τά ἄλλα λειτουργικά καί παίζουν μιά χαρά ἀμφότερα.
....
Βρίσκω περισσότερη ἀσφάλεια στό λίνουξ ιντερνετικά.
...

Πράγματι, τά τελικά κριτήρια εἶναι:

-Ἀξιοπιστία
Τά Windows ἔχουν γίνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ μέ ἐκατομμύρια γραμμῶν κώδικος
ὅ παρερμηνευόμενον διά τούς προγραμματιστάς σημαίνει
ἐκθετικῶς αὐξανομένην δυσκολίαν ἐλέγχου τοῦ μεγαθηρίου.

Ἀσφάλεια διαδικτύου (Internet security):
Προσφάτως ἠκούσθησαν σοβαρώτατα σκάνδαλα διεθνῶς

Μακροχρόνιος τάσις τῆς ἀγορᾶς.
Ἤρχισεν ἡ ἀντίστροφος μέτρησις:

Ἡ Ρωσσία θά ἔχη ἀπό τό 2015 τό Λίνουξ ὡς ἐθνικόν λειτουργικόν σύστημα:
http://www.geek.com/news/russia-to-adopt-linux-as-national-operating-system-by-2015-1302353/

Ἤδη ὑπάρχουν πολλά ρωσσικά Λίνουξ, βεβαίως καί Ἀγγλιστί:

http://distrowatch.com/search.php?o...ne&desktop=All&architecture=All&status=Active

ἐπίσης Κινεζικά:
http://distrowatch.com/search.php?&origin=China

Βραζιλάνικα:
http://distrowatch.com/search.php?&origin=Brazil

Ἰνδικά:
http://distrowatch.com/search.php?&origin=India

Σκοπίμως ἀναφέρω τά Λίνουξ μεγάλων χωρῶν,
προφανῶς ἐγγυῶνται ὅτι θά ἐξυπηρετοῦν ἐπιιτυχῶς
τάς ἀνάγκας (δισ)εκατομμυρίων χρηστῶν διά
video, image κτλ.

Διά τήν νεολαίαν μας λοιπόν, σίγουρα ἀξίζει τόν κόπον
νά ἀσχοληθῇ μέ Λίνουξ.

Θά ἦτο χρισιμώτατον ἐάν κάποιος νέος ( kmironakis ? ) συγκρίνῃ τά ἀνωτέρω Λίνουξ καί μᾶς συμβουλεύσῃ ποῖον εἶναι τό καλύτερον
 
Last edited:

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Γιά νά ἀγοράσει κάποιος σκέτο μηχανάκι χωρίς λειτουργικό πρέπει νά σκάσει 100 εὐρό παραπάνω στήν μαμά ἑταιρεία γιατί χωρίς αὐτό τό καθηγιασμένο λειτουργικό δέν πωλοῦνται σήμερα η/υ.
Ἐντάξει ἕνα χαράτσι παραπάνω τό πληρώνει ὁ ἓλληνας εὐχαρίστως.
Δηλαδή γιά νά ἀγοράσεις ὑπολογιστή πρέπει σώνει καί καλά νά ἔχει τά windows ἔστω κι ἄν θέν τά θέλεις.
Αν είναι "έτοιμο", ναι, ισχύει αυτό. Υπάρχουν όμως και linux υπολογιστές έτοιμοι (σαφώς λιγότεροι βέβαια, κυρίως με μικρή επεξεργαστική ισχύ). Αν όμως το παραγγέλνεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, απλώς δεν παραγγέλνεις το λειτουργικό και του λες "θα το βάλω εγώ ρε φίλε, τι σε κόφτει εσένα;"
Ἔψαξα γιά ἐκτυπωτή συμβατό μέ λίνουξ καί ἀγόρασα ἕνα ὀνομαστῆς ἑταιρείας πού εἶχε ὅπως διαφήμιζε ὁδηγούς γιά λίνουξ. Ἀπάτη (θά ήταν πανεύκολο νά φτιάξει ὁδηγούς ἠ ἑτερεία ἀλλά δέν τό κάνει). Δέν δούλεψε. Μόνο μία ἑταιρεία ἐκτυπωτῶν ἀπ τίς μεγάλες δίνει πραγματικούς ὁδηγούς γιά λίνουξ.
Για εκτύπωση σε linux μόνο HP λειτουργούν φαρσί. Οι υπόλοιποι έχουν προβλήματα, οι lexmark ειδικά τελείως χάλια.
Τά λιμπρε οφις ἀποθηκεύουν σέ doc κλπ κάτι πού ἀντίστροφα δέν καταδέχονται οἱ ἐμπορικές.
Εμ, τι να καταδεχτούν βρε Δημήτρη, αφού δεν το 'χουν ανάγκη... Το MS Office δεν έχει ανάγκη το odt για να διαδοθεί, το Libre Office όμως αν δεν υποστηρίζει doc δεν επρόκειτο να το κατέβαζε κανείς. Δυστυχώς δεν λειτουργούν οι μακροεντολές του office, το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα συμβατότητας.
Ὑπάρχει τό πρόβλημα κωδικών ἑλληνικῶν χαρακτήρων. Ποιός φταίει γιά τήν ἑλληνική κωδικοποίηση ὅταν ἔχει χυθεῖ ἄφθονος ἱδρώτας μεταξύ ms kai utf8.
Τεράστιο πρόβλημα γιά τίς ἐφαρμογές λίνουξ πού ἀντιμετωπίζουμε τοπικά καί ἀνύπαρκτο πρόβλημα γιά τόν λατινόφωνο λινουξά.
Εμ βέβαια: πας ν' ανοίξεις έναν ελληνικό srt υπότιτλο και σε windows ανοίγει μια χαρά με το notepad. Στο linux εμφανίζονται κινέζικα. Σου λένε μετά οι προγραμματιστές: "ααα, δεν φταίμε εμείς, η Micro$oft είναι πίσω και δεν υποστηρίζει πλήρως το unicode πρότυπο utf8 και όλοι οι υπότιτλοι srt έχουν ελληνική μόνο κωδικοποίηση, ενώ θα έπρεπε να έχουν utf8. Εμείς είμαστε μπροστά, δεν αλλάζουμε, αυτοί ν' αλλάξουν!". Το θέμα όμως αυτό είναι εδώ και 15 χρόνια και η κατάσταση παραμένει ίδια! Εδώ και 15 χρόνια λοιπόν ο χρήστης linux, εν ονόματι της προόδου, δεν μπορεί ν' ανοίξει σωστά με διπλό κλικ ένα αρχείο srt με ελληνική κωδικοποίηση και θα πρέπει να υποστεί τον πρόσθετο κόπο του ορισμού της κωδικοσελίδας στις ρυθμίσεις του προγράμματος (εγώ έχω καταργήσει το utf8, αφού μόνο ελληνικούς ανοίγω...), ενώ ο χρήστης windows τ' ανοίγει μια χαρά!
Βρίσκω περισσότερη ἀσφάλεια στό λίνουξ ιντερνετικά.
ΟΚ, αλλά κι αυτό δεν είναι πλέον τόσο μεγάλο πρόβλημα στα windows όσο στο παρελθόν. Έχουν χρόνια να εμφανιστούν οι φοβεροί και τρομεροί ιοί του παρελθόντος τύπου sasser κλπ. Πλέον τα αντιβιωτικά μάλλον άχρηστα μοιάζουν, εφόσον έχεις άλλα εργαλεία που ελέγχουν τις σελίδες στο διαδίκτυο. Εγώ το έχω καταργήσει τελείως, γιατί μου βλέπει όλα τα crack για ιούς και δε μ' αφήνει να κάνω τη δουλειά μου! Άλλωστε, αν κολλήσεις κάτι δεν θα είναι ιός, αλλά malware και το πρώτο που θα κάνει, αν είναι σοβαρός κι όχι της πλάκας, είναι να προσπεράσει όλα τα αντιβιωτικά! Ε, αν δυσκολέψουν τα πράγματα, πας safe mode, τρέχεις το malwarebytes antimalware, το ενημερώνεις και τα καθαρίζει όλα. Δεν είναι λοιπόν λόγος αυτός να βάλει ο οικιακός χρήστης linux. Αντίθετα, σε κάποιον server, που δεν έχουμε την πολυτέλεια να κολλήσουμε τίποτα, αλλά δεν κάνουμε και εργασίες για τη διασκέδασή μας αλλά κάτι συγκεκριμένο, εκεί ναι, θα βάλουμε linux!
Ἔχει ἐργαλειάκια πού κάνουν τή ζωή ευκολη , νά διαμορφώσω ἕνα pdf , νά τό βάλλω στήν ἱστοσελίδα μου, νά κάνω ρισάιζερ σύνολο εἰκόνων κ.α.
Κατεβάζω καί καμιά ταινία σέ 10 λεπτά μέ τορρεντ κάτι πού γιά νά γίνει σέ ἄλλα λειτουργικά θέλει πολύ ψάξιμο.:)
Εεε, τα παραλές... Δηλαδή η διαμόρφωση ενός pdf δεν είναι εύκολη στα windows; Foxit, PDFill, PDF split and merge είναι λίγα μόνο από τα πάμπολλα utilities που κυκλοφορούν, ενώ πλέον ισχυρό εργαλείο είναι και το Gimp, που παίζει πολύ καλά και σε Windows και ανοίγει και εξάγει pdf αποθηκεύοντας τις σελίδες σε layers (αυτά για να μην πάμε στο βαρύ adobe). Στο linux, εκτός του Gimp, εγώ χρηστικό βρήκα μόνο το pdf mod.

Για batch image editor, υπάρχει ο gthumb και ο πολύ καλός και πρωτότυπος phatch στο linux, αλλά στα windows με τα xnview και fast stone viewer κάνεις επίσης φοβερές μαζικές μετατροπές, πιο γρήγορα από το phatch και όχι μόνο resize, αλλά με προσθήκη ένα κάρο φίλτρων, υδατογραφημάτων κλπ., ενώ με το photo filtre κάνεις συμπληρωματικές γρήγορες δουλειές στη φωτογραφία, πριν μεταβείς στα "μεγάλα" προγράμματα τύπου Gimp κι ακόμα πιο μετά Photo Impact, Corel (το Photoshop το βγάζω γιατί δεν είναι για home χρήση κατά την άποψή μου, υπάρχει όμως και το elements). Δεν το συζητάμε λοιπόν: στα windows έχεις πολύ περισσότερες λύσεις στην επεξεργασία εικόνας, τόσο σε μικρά utilities όσο και σε μεγάλες εφαρμογές.

Όσο για τα downloads, εεε, όχι κι ότι "χρειάζεται ψάξιμο" για να κατεβάσεις σε 10 λεπτά μια ταινία ή το επεισόδιο από μια πρόσφατη σειρά... Ο γρηγορότερος torrent client που έχω δοκιμάσει εγώ, ο qbittorent, λειτουργεί και σε windows και σε linux το ίδιο καλά. Από κει και πέρα, έχεις το επίσης καλό transmission σε linux, αλλά και το γνωστό και μη εξαιρετέο utorrent σε windows, που είναι μάλιστα περισσότερο συμβατό με ιδιωτικούς trackers απ' ότι άλλοι torrent clients. Ούτε εδώ λοιπόν μπορεί να πει κανείς ότι στο linux υπάρχει κάτι που δεν το βρίσκεις στα windows.

Εγώ, η μόνη φάση που βλέπω να υπερέχει το linux είναι τα desktop effects. Δυστυχώς όμως, κι αυτό τώρα πήγε πίσω, γιατί το κορυφαίο linuxoεργαλείο desktop effects, το compiz, δυστυχώς δεν είναι συμβατό με gnome 3 (ενώ ήταν με gnome 2), μια και... δεν τα βρήκαν μεταξύ τους οι προγραμματιστές κι ο ένας κατηγορεί τον άλλον!! (αμά πια αυτές οι φαγωμάρες μεταξύ των παραγόντων του ανοιχτού λογισμικού...). Οφείλω όμως να πω ότι το gnome 3 από μόνο του, από άποψη eye candy δεν έχει καμία σχέση με το 2, ενώ μεγάλο ατού του είναι τα extensions, που διαμορφώνουν το desktop όπως το θες. Βέβαια, από το σημείο αυτό, μέχρι να φτάσουμε να κατεβάζουμε extension για... να υπάρχει ένδειξη γλώσσας (ΕΛΕΟΟΟΟΟΣ!!!) πάει πολύ... Παλεύω 2 μέρες κι ακόμα δεν έχω καταφέρει να παραμετροποιήσω το gnome 3 100% όπως θα το ήθελα. Είμαι βέβαια κοντά... Όταν καταλήξω, θα γράψω εδώ έναν κατάλογο με τα must extensions και τις παραμετροποιήσεις, για να μην κουραστεί όποιος δουλεύει σε περιβάλλον gnome 3, όπως στο ubuntu gnome, διανομή στην οποία κατέληξα προσωρινά (γιατί στο linux δύσκολο να έχεις μια οριστική λύση για πάντα...).
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Πράγματι, τά τελικά κριτήρια εἶναι:

-Ἀξιοπιστία
Τά Windows ἔχουν γίνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ μέ ἐκατομμύρια γραμμῶν κώδικος
ὅ παρερμηνευόμενον διά τούς προγραμματιστάς σημαίνει
ἐκθετικῶς αὐξανομένην δυσκολίαν ἐλέγχου τοῦ μεγαθηρίου.

Ἀσφάλεια διαδικτύου (Internet security):
Προσφάτως ἠκούσθησαν σοβαρώτατα σκάνδαλα διεθνῶς
Μόνο που το πρώτο δεν ενδιαφέρει τον απλό χρήστη, μια και αυτός δεν έρχεται σε επαφή με τα εκατομμύρια γραμμές κώδικα των windows ή με τον πιο νοικοκυρεμένο του linux, αλλά κοιτάει το τελικό αποτέλεσμα, στο οποίο το linux πάσχει σοβαρά, σε ό,τι αφορά την οικιακή χρήση. Το ξαναείπα, μόνο και μόνο να μην παίζεις 3d games ή να μην εμφανίζονται σωστά οι μισές παρουσιάσεις του power point, δεν θες άλλο λόγο...

Όσο για τα παγκόσμια σκάνδαλα, κι αυτά είναι μια εξαίρεση που αφήνει αδιάφορο το μέσο χρήστη, που στοχεύει πρωτίστως στη φιλικότητα και στο να κάνει σωστά και γρήγορα τη δουλειά του.
Μακροχρόνιος τάσις τῆς ἀγορᾶς.
Ἤρχισεν ἡ ἀντίστροφος μέτρησις:

Ἡ Ρωσσία θά ἔχη ἀπό τό 2015 τό Λίνουξ ὡς ἐθνικόν λειτουργικόν σύστημα:
http://www.geek.com/news/russia-to-adopt-linux-as-national-operating-system-by-2015-1302353/
[...]
Σκοπίμως ἀναφέρω τά Λίνουξ μεγάλων χωρῶν,προφανῶς ἐγγυῶνται ὅτι θά ἐξυπηρετοῦν ἐπιιτυχῶς τάς ἀνάγκας (δισ)εκατομμυρίων χρηστῶν διά video, image κτλ.
Πολύ καλή είδηση, αλλά νομίζω ότι αφορά κυρίως τον κυβερνητικό τομέα, ώστε να μην πληρώνεις άδειες στη Microsoft και να κάνει το κράτος τεράστια οικονομία (πού να γίνουν τέτοια πράγματα εδώ...). Και σε μεγάλους ευρωπαϊκούς δήμους έχει γίνει κάτι τέτοιο. Εκεί όμως δεν θέλουν ούτε 3d games ούτε παρουσιάσεις power point ούτε μακροεντολές excel... Είπαμε, το linux είναι για να κάνεις ένα συγκεκριμένο πράγμα, χωρίς να έχεις το άγχος της ασφάλειας ή των παράνομων εφαρμογών. Εφόσον το τελευταίο δεν σε κόφτει και το προτελευταίο δεν σε απειλεί, ενώ δεν θες μόνο ένα συγκεκριμένο πράγμα να κάνεις στο σπίτι σου, αλλά χίλια δυο, ποιος ο λόγος να έχεις linux, τη στιγμή που εκτίθεσαι και στον κίνδυνο της απομόνωσης, καθώς για πολλές ανάγκες σου θα βρίσκεις ένα σωρό utilities στα windows, αλλά τίποτα δεν θα παίζει σε linux ή δεν θα παίζει το ίδιο άνετα...
Διά τήν νεολαίαν μας λοιπόν, σίγουρα ἀξίζει τόν κόπον νά ἀσχοληθῇ μέ Λίνουξ.
Αξίζει από την άποψη να βρει κάποιος μια ωραία απασχόληση και να δει πράγματα που δεν τα είχε δει στα windows. Όντως για όποιον ασχοληθεί, ανοίγει μια καινούργια πόρτα και η τελική εμπειρία (αφού πρώτα φας τα μούτρα σου για τα καλά...) είναι πολύ πιο "tech" απ' ότι στα windows, δεν το συζητάμε... (πού να βγει και καμιά διανομή με εγγενή υποστήριξη compiz...). Επίσης, αξίζει αν είσαι επαγγελματίας και πρέπει ν' αγοράσεις όλες τις εφαρμογές και θέλεις να γλιτώσεις ΠΟΛΥ χρήμα. Αν περιμένει όμως κάποιος το δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα, γελιέται: στενή και τεθλιμμένη η οδός του ανοιχτού λογισμικού... (ευτυχώς ξεφύγαμε από την εποχή της πρώτης εμπειρίας μου σε linux, που, μετά από μια πολύωρη εγκατάσταση, αντίκρυσα έντρομος μετά την τελευταία επανεκκίνηση μια... μαύρη οθόνη και πήρα τηλέφωνο κάποιον που ασχολιόταν χρόνια και μου είπε: "Α, θες γραφικό περιβάλλον; Δεν είναι τίποτα, πληκτρολόγησε στην κονσόλα startx!!!" :eek::eek:)
Θά ἦτο χρισιμώτατον ἐάν κάποιος νέος ( kmironakis ? ) συγκρίνῃ τά ἀνωτέρω Λίνουξ καί μᾶς συμβουλεύσῃ ποῖον εἶναι τό καλύτερον
Αν πέσουμε στον πόλεμο του distrowatch (μάλλον... distrowar θα έπρεπε να λέγεται!) κι αρχίσουμε να συγκρίνουμε διανομές, δεν θα βγούμε πουθενά... Αυτές δε που παραπέμπετε είναι πολύ εξειδικευμένες και άγνωστες. Ξεχάσατε να αναφέρετε κι ότι υπάρχουν και αρκετές ελληνικές διανομές, με γνωστότερη τη Slackel, τη γνωστή ελληνική παραλλαγή του slackware (σκληροπηρυνική διανομή για προχωρημένους linuxάδες), που φιγουράρει και στην πρώτη εκατοντάδα του distrowatch, λίγο κάτω μάλιστα από το άλλοτε κραταιό Suse!

Για μένα το πρώτο κριτήριο επιλογής διανομής είναι να δουλεύει ΚΑΛΑ και χωρίς πολλά bugs (δε λέω χωρίς καθόλου, μια και linux και bugs έχει καταντήσει σχεδόν συνώνυμο...). Και κατά δεύτερο λόγο η εμφάνιση. Γι' αυτό δεν μπαίνω στον κόπο για KDE διανομή, που είναι γνωστή, εκτός της άψογης εμφάνισης, και για τα bugs... Προς το παρόν τα ελαφρά περιβάλλοντα τύπου xfce ή lxde πάσχουν από εμφάνιση, ενώ τα δυνατά τύπου unity ή cinnamon είναι κάπως βαριά και αργόσυρτα, ενώ το mate, η fork συνέχεια του παλαιού gnome 2, δεν μοιάζει ακόμα έτοιμο. Το πρωτότυπο gnome 3 πάντως, που δοκιμάζω τώρα, είναι αρκετά πιο γρήγορο από unity/cinnamon, χωρίς να θυσιάζει σε θέματα εμφάνισης, κάθε άλλο θα έλεγα! Έχει και κάποια από τα αγαπημένα εφέ του compiz, όπως το expo, που είναi μάλιστα και ο προεπιλεγμένος τρόπος ενάλλαγής παραθύρων! Αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα στο έπακρο, καθώς δεν έχει βγει μια διανομή που να το έχει παραμετροποιημένο σε βαθμό που να λειτουργούν τα πάντα, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει κανείς ατέλειωτες ώρες στα άπειρα extensions, όπως στο ubuntu gnome που έβαλα τελευταία... (ήταν η 5η διανομή που αλλάζω σε διάστημα 2 εβδομάδων!) Περιμένουμε λοιπόν το linux mint να εξελίξει τα cinnamon και mate, δείχνει να μπορεί να το κάνει και δεν είναι τυχαία η Νο 1 διανομή αυτή τη στιγμή! Ως τότε, προσωπικά διάλεξα να παιδευτώ με την παραμετροποίηση του gnome 3, μια και ήταν ο καλύτερος συνδυασμός μεταξύ ταχύτητας και εμφάνισης που βρήκα προς το παρόν. Ίδωμεν.
 

Pappous43

Παλαιό Μέλος
Κατ΄ἀρχήν εὐχαριστῶ διά τά λογικώτατα σχόλια.
Ἐπίσης θά δηλώσω εὐθύς ἐξ΄ἀρχῆς ὅτι δέν εἶμαι (συχνός) χρήστης τοῦ Λίνουξ
καί ὅτι δυστυχῶς τό εὑρίσκω (πρός τό παρόν) χρονοβόρον εἰς τήν μάθησιν
καί τήν διαχείρισιν καί πολλάκις άπογοητευτικόν.
Καί τοῦτο μάλιστα μετά 46 ἔτη χρῆσιν Η/Υ (ἀπό τό 1967 ἐν Ἀγγλίᾳ),
καί ἐπαγγελματικήν ἔμπειρίαν είς "πρωτόγονα", "μονολιθικά" συστήματα (mainframe) S/36 καί
AS/400 τῆς IBM καί τούς "προγόνους" τοῦ Λίνουξ δηλαδή UNIX καί XENIX.

Βεβαίως τά ἀνωτέρω τότε δέν εἶχαν γραφικόν περιβάλλον (GUI),
ὅμως ἦσαν 100% αξιόπιστα, ήμποροῦσαν νά ἐργάζονται ΣΥΝΕΧΩΣ
ἄνευ re-boot ἐπί μῆνες καί ἔτη !!!
Τά ανωτέρω σχόλια ἀποδεικνύουν πόσον δρόμον ἔχουν ἀκόμη νά διανύσουν
τά Windows καί Linux.

Δυστυχῶς, χρησιμοποιῶ ἐξ ἀνάγκης τά Windows.

Μόνο που το πρώτο δεν ενδιαφέρει τον απλό χρήστη, μια και αυτός δεν έρχεται σε επαφή με τα εκατομμύρια γραμμές κώδικα των windows ή με τον πιο νοικοκυρεμένο του linux, αλλά κοιτάει το τελικό αποτέλεσμα
Ἔχετε δίκαιον, συγνώμην, ἔτσι ὅπως τό ἔγραψα τηλεγραφικῶς, δέν εἶναι πλῆρες.
Ὄντως, ὁ καθημερινός χρήστης δέν γνωρίζει τίποτε διά τά ἑκατομμύρια γραμμῶν κώδικος.
Ὅμως ὁ προγραμματιστής γνωρίζει καί μᾶς πληροφορεῖὅτι ἀκριβῶς διά τόν λόγον
αὐτόν τό πρόγραμμα ἤ λειτουργικόν σύστημα δέν εἶναι ἀξιόπιστον!
Ἑπόμένως τό θέμα ἐνδιαφέρει πολύ τόν χρήστην, διότι
τό τελικόν ἀποτέλεσμα εἶναι συνάρτησις ΚΑΙ τῆς ἀξιοπιστίας.

Όσο για τα παγκόσμια σκάνδαλα, κι αυτά είναι μια εξαίρεση που αφήνει αδιάφορο το μέσο χρήστη, που στοχεύει πρωτίστως στη φιλικότητα και στο να κάνει σωστά και γρήγορα τη δουλειά του...
Καί πάλιν συγνώμην διά τόν τηλεγραφικόν τρόπον, ἀλλά δέν θέλω νά φέρω
εἰς δύσκολον θέσιν τούς ἀγαπητούς Συντονιστάς, ὅτι προσβάλλω τήν Α ἤ Β χώραν, τό ὁποῖον δέν εἶναι σκοπός μου.



Πολύ καλή είδηση, αλλά νομίζω ότι αφορά κυρίως τον κυβερνητικό τομέα, ώστε να μην πληρώνεις άδειες στη Microsoft και να κάνει το κράτος τεράστια οικονομία (πού να γίνουν τέτοια πράγματα εδώ...).
Καί ὅμως ἔχουν δηλώσει ὅτι τό κάμουν διά λόγους ἀσφαλείας...

Ξεχάσατε να αναφέρετε κι ότι υπάρχουν και αρκετές ελληνικές διανομές....
"Σκοπίμως", ὅπως ἔγγραψα, ἀνέφερα λίνουξ χωρῶν πού συνολικῶς ἐξυπηρετοῦν
δισ(!)εκατομμύρια χρηστῶν διά νά προτείνω ὅτι λόγῳ τοῦ ἀστρονομικοῦ δυνητικοῦ ἀριθμοῦ χρηστῶν θά καλύπτουν ὑπερ-πληθώρα ἐφαρμογῶν.

Ἴσως ὑπάρχει κάτι καλό ἐκεῖ ἔξω....
Ἴσως ἀξίζει τόν κόπον νά ἀσχοληθῆ κάποιος νέος καί ἱκανός....
Ἴσως....
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Ὄντως, ὁ καθημερινός χρήστης δέν γνωρίζει τίποτε διά τά ἑκατομμύρια γραμμῶν κώδικος.
Ὅμως ὁ προγραμματιστής γνωρίζει καί μᾶς πληροφορεῖὅτι ἀκριβῶς διά τόν λόγον
αὐτόν τό πρόγραμμα ἤ λειτουργικόν σύστημα δέν εἶναι ἀξιόπιστον!
Ἑπόμένως τό θέμα ἐνδιαφέρει πολύ τόν χρήστην, διότι
τό τελικόν ἀποτέλεσμα εἶναι συνάρτησις ΚΑΙ τῆς ἀξιοπιστίας.
Σαφώς και από άποψη αξιοπιστίας hardware η λύση είναι linux. Θα πρέπει όμως κάτι να κάνουν και με την αξιοπιστία του software και ειδικότερα στο θέμα των αναβαθμίσεων. Δεν μπορεί μετά από 6 μήνες (για τις κανονικές εκδόσεις) ή 2 χρόνια (για τις LTS) να σταματά η υποστήριξη και να σου λένε ότι ή θα πρέπει να αναβαθμίσεις τη διανομή σου, ώστε να μπορείς να εγκαθιστάς νέα προγράμματα ή να μείνεις με την παλιά... Εντάξει, αυτό γενικώς γίνεται και με τα windows, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό: ακόμα και windows xp να έχεις, μπορείς να εγκαταστήσεις κάποια μικρο-utilities που παίζουν παντού. Στο linux, μετά από λίγο καιρό δεν υπάρχουν αποθετήρια για την έκδοσή σου και δεν εγκαθιστάς τίποτα!
Καί ὅμως ἔχουν δηλώσει ὅτι τό κάμουν [σημ.: την εισαγωγή του Linux οι Ρώσοι] διά λόγους ἀσφαλείας...
Εδώ εγώ ήμουν ο τηλεγραφικός... Μα εννοείται ότι και στην ασφάλεια επίσης το linux είναι η λύση, γι' αυτό και οι περισσότεροι servers τρέχουν linux σήμερα. Μπροστά στην εξοικονόμηση χρημάτων και την ασφάλεια, σιγά μη νοιάξει ένα λογικό κράτος το γεγονός ότι οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες δεν θα μπορούν ν' ανοίγουν παρουσιάσεις power point... Ίσα ίσα που θα είναι και ένα κίνητρο για περισσότερη εργασία στο δημόσιο η έλλειψη windows!
"Σκοπίμως", ὅπως ἔγγραψα, ἀνέφερα λίνουξ χωρῶν πού συνολικῶς ἐξυπηρετοῦν δισ(!)εκατομμύρια χρηστῶν διά νά προτείνω ὅτι λόγῳ τοῦ ἀστρονομικοῦ δυνητικοῦ ἀριθμοῦ χρηστῶν θά καλύπτουν ὑπερ-πληθώρα ἐφαρμογῶν.
Συγγνώμη, δεν το 'πιασα... Δίκιο έχετε. Το θέμα είναι να υπάρξει κίνητρο για μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στο linux και ν' αρχίσουν πλέον να βγάζουν τις εφαρμογές τους και γι' αυτό, όπως το κάνουν στα windows (και φυσικά ΚΑΙ 3D ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!!). Κι αν έχεις κόσμο να παίζει με linux, θα βγάλεις και εφαρμογές, όπως λέτε. Οπότε μπορώ να πω ότι μάλλον συμμερίζομαι (ή τουλάχιστον θέλω να συμμεριστώ...) την αισιοδοξία σας:
Ἴσως ὑπάρχει κάτι καλό ἐκεῖ ἔξω....
Ἴσως ἀξίζει τόν κόπον νά ἀσχοληθῆ κάποιος νέος καί ἱκανός....
Ἴσως....
Μακάρι να είναι έτσι αυτή τη φορά και όπως βγήκε η Ubuntu και άλλαξε τα πράγματα προς το καλύτερο και απλοποιήθηκε το linux σε σημαντικό βαθμό, μακάρι να βγει κάτι ακόμα μεγαλύτερο (όπως το εθνικό αποθετήριο, που πρότεινε ο Πούτιν), που θα υπερκεράσει τους μικροεγωισμούς των ανά τον κόσμο ιθυνόντων του ανοιχτού λογισμικού, που ακόμα μαλώνουν για το αν καλύτερο περιβάλλον είναι το gnome ή το kde...
 
Top