Linux

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Ανοίγω το θέμα αυτό για τους φίλους του Linux! Θα μπορείτε να γράφετε για την επεξεργασία ψαλτικών αρχείων κειμένου ή εικόνας ή ήχου ή άλλης μορφής στο linux, είτε εκφράζοντας απορίες ή γράφοντας εντυπώσεις σας από κάποια εφαρμογή χρήσιμη για τα ψαλτικά ή γράφοντας και tutorial, αν θέλετε. Απ' όσο γνωρίζω ως τώρα, είμαστε 4 άτομα τουλάχιστον που χρησιμοποιούμε linux στις περιηγήσεις μας στο Ψαλτολόγιο, ελπίζουμε να αυξηθούν!
 

ixadin

Ηχάδιν
Για να κάνουμε λίγο πιο λιανό το θέμα και ενδεχομένως να αλιεύσουμε και υποστηρικτές να πούμε λίγα λόγια:

Το Linux είναι μια αρχιτεκτονική εντολών διαφορετικών από Win & Mac με σκοπό την διαχείριση του υλικού (hardware) και του λογισμικού (Software) ενός υπολογιστή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι ένα λειτουργικό σύστημα όπως και τα άλλα Windows ή Mac

Όμως η μεγάλη διαφορά του είναι ότι δεν είναι αδιαφανές και δεν είναι ολοκληρωμένο και μπαίνει παντού και σε πολλές ποικιλίες:

ΑΔΙΑΦΑΝΕΣ: δηλαδή ο χρήστης κρατά τον απόλυτο έλεγχο για το τι γίνεται μέσα στον υπολογιστή του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν γίνονται πράγματα χωρίς την έγκριση του! Δηλαδή δεν πατάς ένα κουμπί και ακούς μέσα τον υπολογιστή να βογκά και να κάνει ώρες για να ανταποκριθεί και εσύ δεν ξέρεις τι γίνεται και στο τέλος έχεις έναν υπολογιστή αργό και διαπιστώνεις ότι σου έχει εγκαταστήσει ένα σωρό άσχετα "στοιχεία" και "προγράμματα".

ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΟ: Δεν είναι πακέτο! Εσύ επιλέγεις το πώς θα εμφανίζεται όλο αυτό το λειτουργικό και πώς θα αλληλεπιδράς με αυτό. Π.χ. τα Win έχουν μόνο ένα σύστημα επεξεργασίας γραφικών (το ο,τιδήποτε βλέπουμε στην οθόνη) το Blackbox (όνομα και χωριό:wink:). Αντιθέτως στο Linux υπάρχουν 3 ή και 4 συστήματα γραφικών που με εντελώς διαφορετικό τρόπο "υποστασιάζουν" το σετ εντολών. (Gnome, KDE, X11, κονσόλα)

ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ: Δεν έχει παράλογες απαιτήσεις σε hardware! Μπορείς να εγκαταστήσεις σε Pentium III 500 (τέτοιο μηχάνημα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να τρέχει WinXP:D) και να έχεις γραφικό περιβάλλον αντάξιο του ενεργοβόρου Aero των Vista (το οποίο καθίζει και τους καινούργιους υπολογιστές)

και τώρα το ζουμί

ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: ακριβώς επειδή ο δεν είναι ολοκληρωμένο πακέτο τα Linux πολλοί φροντίζουν να το πακετάρουν. Είναι οι λεγόμενες διανομές. Υπάρχουν όσες δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Τουλάχιστον 100. Η ποικιλία είναι πολύ σημαντική, διότι το ντύσιμο των εντολών αυτών συνεπάγεται τα Προγράμματα και τις Ευκολίες.
α) Προγράμματα: Κάθε διανομή έχει τα δικά της προγράμματα που καλύπτουν κάθε γούστα. Με βάση το γούστο σου επιλέγεις και την διανομή.
β) Ευκολία: Κάθε διανομή έχει ευκολίες στην εγκατάσταση, στην εγκατάσταση των προγραμμάτων, στην οργάνωση των μενού.

Υ.Γ. Για την αντιστοιχία των ελέυθερων και των εμπορικών προγραμμάτων βλέπε εδώ
 
Last edited:

ixadin

Ηχάδιν
Μα γιατί είναι ελεύθερο και δωρεάν

Αν σκεφτεί κανείς ότι για να εξοπλίσει το μηχάνημά του πρέπει να δαπανήσει χρήματα για

Win
Antivirus
Antispyware
Office-suite
CD-burner


και μετά
Wave-editor (βλ. Audition)
Picture-editor (βλ. Photo-shop)

και πολλά άλλα. Αν κάνει κανείς την σούμα βλέπει ότι το κόστος εκτινάσεται:p με αποτέλεσμα πολλοί να οδηγούνται στην παρανομία:cool::eek:

Οπότε η λύση είναι το Open-Source = Ανοιχτό - Ελεύθερο Λογισμικό

Όλοι όσοι ασχολούνται με τους υπολογιστές δεν θεωρούν ότι αυτό είναι για τα λεφτά αλλά για χόμπι και ως χόμπι θέλεις να μοιράζεσαι τις "εμπιρίες" σου
με άλλους. Ένας τέτοιος γράφει στην άδεια χρήσης

1.β. Δυαδικό σύστημα
Τι λαμβάνετε όταν αγοράζετε λογισμικό; Πολλά μηδενικά και άσσους, τίποτα περισσότερο. Αν διανέμονταν ως τέχνη, θα το καταλάβαινα να πλήρωνε κανείς για αυτά. Αλλά αν ο βασικός σκοπός δημιουργίας τους είναι η κερδοσκοπεία - με συνδρομές ή διαφημίσεις - δεν μου αρέσει!

Το Ανοιχτό - Ελεύθερο Λογισμικό εκτός του ότι είναι οικονομικό έχει το μέγα πλεονέκτημα να είναι προσανατολισμένο στους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΎΣ χρήστες του προγράμματος. Ο προγραμματιστής (developer) επικοινωνεί με τους χρήστες, λαμβάνει τις αναφορές τους για λάθη και κενά (bugs) και ετοιμάζει τις διορθώσεις σε σύντομο χρόνο.

Επίσης διαθέτει και σε άλλους προγραμματιστές των κώδικα του προγράμματος με αποτέλεσμα να μπορούν και άλλοι να βοηθήσουν στην κατάσταση και στην καλυτέρευση της εφαρμογής
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Μια και αρχίσαμε αυτό το θέμα ας πω κ εγώ ότι χρησιμοποιώ μόνο Linux εδώ και κάτι μήνες και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Η μόνη μου μέριμνα ήταν εάν θα δουλεύει το πρόγραμμα BYZANTINA των π.Εφραίμ και Στέφανου Σουλδάτου, το οποίο δουλεύει μέσω Word. Σκέφτηκα 4 τρόπους. (ας μοιραστούμε εμπειρίες)

1. Microsoft Word μέσω wine για Linux
2. Dual boot υπολογιστής με Windows ουσιαστικά μόνο για το word
3. Προσπάθεια να ρυθμιστεί το ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ώστε να δουλεύει μέσω Οpenoffice (το "Office" για Linux, δωρεάν και λίγο πολύ εφάμιλο του Office). Αν και βλέπει κανονικά τις γραμματοσειρές δε προσπάθησα καν να δω πως θα τα πάει στις μακροεντολές. Στέφανε αν τα καταφέρεις δοκίμασέ το μιας και έχεις τις ειδικές γνώσεις.
4. Windows σε virtual machine που τρέχει κάτω από Linux.
Τελικά εφαρμόζω τη 4η λύση.

Γενικά ένας άνθρωπος του φόρουμ που κάνει και κάποια έρευνα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στο Linux, τουλάχιστον για "βασική χρήση" καθώς υπάρχουν άπειρα εργαλεία (δωρεάν και με αξιοπρεπέστατες δυνατότητες) για να κάνει τα "απλά, καθημερινά πράγματα" όπως να συμπιέζει-αποσυμπιέζει αρχεία, να αναπαράγει αρχεία μουσικής και βίντεο, να γράφει CD, κείμενα, παρουσιάσεις, κτλ κτλ. Ίσως υπάρχει πρόβλημα στη χρήση ακριβών, εξειδικευμένω προγραμμάτων όπως ο Μελωδός, το Adobe Audition κτλ.
Θα μπορούσε κάποιος που έχει τον Μελωδό να μας πει αν τρέχει καλά μέσω wine?
Το Adobe Audition θα το δοκιμάσω εγώ (εκτός αν το έχει κάνει ήδη άλλος)

Σημειώνουμε ότι το wine είναι ένα πρόγραμμα για Linux που σου επιτρέπει να τρέχεις εφαρμογές windows. Είναι πολύ καλό (σε μερικές περιπτώσεις οι εφαρμογές τρέχουν καλύτερα και από τα Windows) αλλά βεβαίως δεν δουλεύει με όλα μα όλα.
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Χρήστο πέστα.....

Να επισημάνω αυτό που είπε (κάπως διακριτικά) ο Χρήστος ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν ιοί και malware για Linux.

Όχι ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν (αν και το λειτουργικό λόγω της φύσης του είναι πολύ πιο ασφαλές ενάντια σε τέτοια) αλλά γιατί να φτιάξει κάποιος ιό για Linux από τη στιγμή που οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν windows? Δε θα εξαπλωθεί ποτέ ένας τέτοιος ιός...

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ερευνητικά κέντρα (από την εμπειρία μου) και οργανισμοί συμπεριλαμβανομένου και του στρατού ακόμα, χρησιμοποιούν Linux.

Του στρατού όχι του ελληνικού....
 
Last edited:

sokrates

Σωκράτης Μαραγκουδάκης
Προσωπικά δε συμπαθώ τα virtual machines γιατι με ένα virtual HDD μπωρεί να κάνεις κακό στο Master Boot Record και να γίνει βλάβη στα partitions... Το καλύτερο είναι να προσαρμόσουμε το ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ στο openOffice. Αν είναι απλά δημιουργεία μακροεντολών τότε θα ναι εύκολο να το προσαρμόσει κανείς στο OpenOffice. Επειδή δε το χω βάλει, το ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ είναι ανοιχτά ή το χουν κλειδώσει οι δημιουργοί ?
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Προσωπικά δε συμπαθώ τα virtual machines γιατι με ένα virtual HDD μπωρεί να κάνεις κακό στο Master Boot Record και να γίνει βλάβη στα partitions...
Όχι: τουλάχιστοντο virtualbox της sun, που χρησιμοποιώ εγώ, δεν επεμβαίνει καθόλου στο Master Boot Record και στα partitions του δίσκου. Τα partitions είναι εικονικά και δουλεύουν μόνο μέσω του linux. Είναι απολύτως ασφαλές κι εγώ αυτή τη λύση χρησιμοποιώ για τα προγράμματα που δε δουλεύουν μέσω wine. Πάντως το Office 2003 δουλεύει κανονικά στο wine. Άλλωστε το wine είναι βασικά προσανατολισμένο στην καλή λειτουργία του Microsoft Office και του Photoshop.

Πάντως το virtual psaltica δουλεύει κανονικότατα σε περιβάλλον linux, εφόσον έχετε εγκαταστήσει προηγουμένως το Office 2003 από wine (αν και δεν το έχω δοκιμάσει διεξοδικά). Αλλά ως καλύτερη λύση θεωρώ κι εγώ το virtual box: τα windows φορτώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα κανονικά (δυστυχώς δεν παίζουν παιχνίδια...), δεν έχεις κανένα πρόβλημα (ενώ το wine είναι γενικά άκρως προβληματικό), τα βάζεις σε μια άλλη επιφάνεια του γνωστού κύβου του compiz, οπότε είναι και πρακτικό, αφού αλλάζεις επιφάνεια εργασίας αμέσως και πας στα windows εν ριπή οφθαλμού, και κάνεις και το εφέ σου και τρελαίνεις κόσμο...

Btw, τι διανομές χρησιμοποιείτε; Εγώ στους 2 υπολογιστές μου έχω Linux mint Gloria και Ubuntu (τώρα θα βάλω το 9.04).
 

domesticus

Lupus non curat numerum ovium
Σημειώνουμε ότι το wine είναι ένα πρόγραμμα για Linux που σου επιτρέπει να τρέχεις εφαρμογές windows. Είναι πολύ καλό (σε μερικές περιπτώσεις οι εφαρμογές τρέχουν καλύτερα και από τα Windows) αλλά βεβαίως δεν δουλεύει με όλα μα όλα.

Δυστυχῶς, συνάδελφοι αὐτὸ εἶναι τὸ πρόβλημα μὲ τὸ Linux, δὲν ξέρεις ἄν ὅλα τὰ προγράμματα ποὺ ἔχεις ἤδη στὰ Windows θὰ δουλεύουν καὶ μετά. Καὶ δὲν μιλᾶμε βέβαια γιὰ ἀπλὰ utilities, μουσικῆς, video, ἀντιγραφῆς, κ.ο.κ ἀλλὰ γιὰ προγράμματα μὲ OCR σὲ πολυτονικά, TLG, καὶ ἄλλα χρήσιμα σὲ ἀνθρώπους ποὺ ἀσχολοῦνται μὲ τὶς ἀνθρωπιστικὲς ἐπιστῆμες. Κι αὐτὸ γιατὶ τὸ Linux ἀναπτύσσεται ἀπὸ καὶ ἀπευθύνεται σὲ ἄτομα κυρίως τῶν θετικῶν ἐπιστημῶν. Καλὸ τὸ open source ἀλλὰ νὰ γίνεται καὶ ἡ δουλειά μας.

Ἄλλωστε καὶ γιὰ τὰ Windows ὑπάρχουν πλέον ἄπειρα utilities ποὺ βοηθοῦν στὸ ξεπέρασμα τῆς ἀδιαφάνειας.

Τὰ παραπάνω τὰ γράφω χωρὶς νὰ τὸ ἔχω δοκιμάσει, ἀλλὰ ἀπλὰ ἀνησυχῶ λίγο διότι στὶς παλαιὲς ἐκδόσεις τὸ Linux ἤθελε πολλὲς προσαρμογὲς καὶ γνώσεις προγραμματισμοῦ.

Συμπαθᾶτε με ἄν σᾶς κούρασα, δὲν εἶμαι καὶ τόσο ψαγμένος σὲ linux.

 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Η ουσία νομίζω είναι να κάνουμε τη δουλειά μας.

Και στο Linux ορισμένες δουλειές για να γίνουν χρειάζεται λίγο ψάξιμο, και ίσως να μη γίνονται.

Αν όμως τη κάνεις τη δουλειά σου σε αυτό τότε αξίζει να το γυρίσεις γιατί συνολικά είναι καλύτερο από τα windows.
 

sokrates

Σωκράτης Μαραγκουδάκης
Πάντως πριν 2 μήνες είχε εξαφανιστεί το ένα partition και ευθηνόταν ο εικονικός HDD νταξει μπωρεί να μην άλλαξε το MBR μου αλλά χρειάστηκε ένα boot CD για να επιδιορθόσω το MBR τη κατάσταση του partition που φαινόταν Deleted... Δεν είχα κάνει τίποτε άλλο από να δοκιμάσω το Virtual Box, τυχαίο??...
 

haris1963

παλαιότατο μέλος
Κοιτάχτε παιδιά, τόπα και στον Μιχάλη με ΠΜ,

αν με διαβεβαιώσετε ότι θα δουλεύει ο Μελωδός, το Audition με τα plugins του, το Photoshop και κάποιο OCR επιπέδου Αbbyy Finereader,

το γυρνάω αύριο κιόλας σε Linux! :)

Χάρης
 

pasapoyn

Παναγιώτης Σαπουντζής
αν με διαβεβαιώσετε ότι θα δουλεύει ο Μελωδός, το Audition με τα plugins του, το Photoshop και κάποιο OCR επιπέδου Αbbyy Finereader,

το γυρνάω αύριο κιόλας σε Linux! :)

Καλύτερα να το γυρίσεις σε Mac. Και δεν θα το μετανιώσεις ποτέ!!! :rolleyes:

Αλήθεια πόσο μεγάλη είναι η Mac κοινότητα στο furum;
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος

Αλήθεια πόσο μεγάλη είναι η Mac κοινότητα στο furum;
Πρέπει να είναι δύο ή τρεις άνθρωποι.
Για την ακρίβεια, ο Δημήτρης Σκρέκας κι ένας-δυο ακόμα...:wink:
 

pasapoyn

Παναγιώτης Σαπουντζής
Πρέπει να είναι δύο ή τρεις άνθρωποι.
Για την ακρίβεια, ο Δημήτρης Σκρέκας κι ένας-δυο ακόμα...:wink:

Πως φαίνονται οι ψαγμένοι... :cool:

Πέρα από την πλάκα αγόρασα το macbook μου πριν ένα εξάμηνο και δεν μετάνιωσα ούτε δραχμή (penny για την ακρίβεια). Ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για audio ή image processing είναι μακράν ότι καλύτερο. Και για τις υπόλοιπες εφαρμογές πάλι ότι καλύτερο είναι. :)

Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι αν κολλήσεις με τα mac δεν γυρίζεις πίσω...
 

ixadin

Ηχάδιν
Χθές μόλις έβαλα τα Ubuntu 9.04 (είχα την 8.04 LTS:)) γιατί ήθελα να δοκιμάσω έναν νέο πρόγραμμα για pdf αλλά για να δουλέψει ήθελε να αλλάξει αποθετήρια, να καταβάσεις χειροκίνητα και άλλα βαρετά....

και.... χάλασα το ΜΒR:eek:. Αντε πάλι SuperGrub Disk:D. Όχι τίποτα δεν θυμάμαι και τις εντολές διόρθωσης του Grub.
 
Last edited:

ixadin

Ηχάδιν
αν με διαβεβαιώσετε ότι θα δουλεύει ο Μελωδός, το Audition με τα plugins του, το Photoshop και κάποιο OCR επιπέδου Αbbyy Finereader

Αν και τα Linux δεν έχουν καμιά θεολογική τεκμηρίωση:p το μότο τους είναι

έρχου και ίδε :wink:​
 

mmamais

Μαμάης Μιχάλης
Συμβουλή μου σε κάποιον που "φλερτάρει" με Linux αλλά δεν αποφασίζει είναι να βρεί ένα παλιολάπτοπ (ή παλιο-desktop) και να του βάλει ένα Ubuntu. Μετά όταν έχει χρόνο να ασχολείται με το λειτουργικό και αν το φέρει στα μέτρα του και κάνει ότι έκανε και στα windows εύκολα ας το γυρίσει αν θέλει.
 

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Χθές μόλις έβαλα τα Ubuntu 9.04 (είχα την 8.04 LTS:)) γιατί ήθελα να δοκιμάσω έναν νέο πρόγραμμα για pdf αλλά για να δουλέψει ήθελε να αλλάξει αποθετήρια, να καταβάσεις χειροκίνητα και άλλα βαρετά....

και.... χάλασα το ΜΒR:eek:. Αντε πάλι SuperGrub Disk:D. Όχι τίποτα δεν θυμάμαι και τις εντολές διόρθωσης του Grub.
Εγώ πάλι που είχα mint elyssa (ντίστοιχο του ubuntu 8.04), δεν έκανα update στο gloria (αντίστοιχο του 9.04), αλλά εξαρχής εγκατάσταση, μόνο που δεν έκανα format και του είπα να εισάγει το λογαριασμό του 8.04 κι όλα πήγαν μια χαρά, ούτε τα αρχεία μου δεν έχασα! Είναι μάλλον η προτιμότερη μέθοδος.

Δε μου λες ρε Χρήστο, υπάρχει κανα ειδικό iso που το καις σε CD και σου φτιάχνει το MBR και επανεγκαθιστά το Grub; Δεν χρειάστηκε ποτέ να το κάνω, αλλά είναι ένα πρόβλημα που κάλλιστα μπορεί να σου εμφανιστεί άμα έχεις πάνω από ένα λειτουργικό στο PC.

Όσο για το Χάρη, όλα τα προγράμματα που θες δουλεύουν άμα βάλεις windows μέσα στο linux μέσω του virtualbox. Εγγενώς στο linux μέσω wine δε νομίζω, εκτός του Photoshop, που δουλεύει καλά. Αλλά, θα μου πεις, γιατί να τα παίζω μέσω linux και όχι απευθείας μέσω windows; Κοίτα, άμα θες τον υπολογιστή μόνο για το Μελωδό και το Audition και οι λέξεις ασφάλεια, ταχύτητα, αξιοπιστία, ανοιχτό λογισμικό δεν σου λένε και πολλά πράγματα, δεν μπορώ να βρω κάποιο λόγο.
 

ixadin

Ηχάδιν
Δε μου λες ρε Χρήστο, υπάρχει κανα ειδικό iso που το καις σε CD και σου φτιάχνει το MBR και επανεγκαθιστά το Grub; Δεν χρειάστηκε ποτέ να το κάνω, αλλά είναι ένα πρόβλημα που κάλλιστα μπορεί να σου εμφανιστεί άμα έχεις πάνω από ένα λειτουργικό στο PC.

Νίκο με απογοητεύεις, διότι έλεγα να σε ρωτησω για το πρόβλημά μου :eek::(

Η λύση που με ρωτάς είναι μια Super grub disk είναι τα πάντα CD, δισκέτα, USB
 
Last edited:
Top