01. Συναξάριον τῆς Προόδου τοῦ Τιμίου Σταυροῦ

Τον τελευταίο καιρό κάνω κάποια μελέτη σχετικά με την εορτή της προόδου του τιμίου σταυρού. Δυστυχώς όμως το Μηναίο του ναού δεν περιέχει συναξάριο για την εορτή αυτή του σταυρού. Εάν είχει κάποιος την ευγενή καλοσύνη να σαρώσει τη σχετική σελίδα του Μηναίου της Αποστολικής Διακονίας όπου φαντάζομαι ότι θα υπάρχει θα ήμουν υπόχρεος.
 

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Στο Μηναίο της Αποστολικής Διακονίας, δεν βρήκα τίποτε. Οι εικόνες που ανεβάζω είναι από το βιβλίο¨"Αγιολόγιο της Ορθοδοξίας" του Χρήστου Δ. Τσολακίδη (Έκδοση το ιδίου). Επίσης μια αναφορά στο παρακάτω link: http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/liturgical/h_symposio_eisigisi2.html

Και κάτι ακόμα από τον "Μέγα Συναξαριστή" (του Ματθ. Λαγγή).
 

Attachments

  • 1-8.jpg
    154.6 KB · Views: 62
  • 31-7.jpg
    315.5 KB · Views: 48
  • 31-7a.jpg
    432.2 KB · Views: 51
  • 31-7b.jpg
    432.2 KB · Views: 29
Last edited by a moderator:

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Να προσθέσω ότι στη Ρωσική Εκκλησία η εορτή της προόδου του Σταυρού την 1η Αυγούστου ονομάζεται "πρώτη εορτή του Σωτήρος τον Αύγουστο" (οι άλλες δύο είναι της Μεταμορφώσεως και του Αγίου Μανδηλίου). Η εορτή (η ακολουθία της οποίας διαφέρει αρκετά από εκείνην του Ελληνικού Μηναίου) έχει συνδυαστεί και με το βάπτισμα των Ρώσων την 1η Αυγ 988.

Μετά τη Λειτουργία τελείται αγιασμός (στις Σλαβικές εκκλησίες η τέλεση αγιασμού κάθε 1η του μήνα δεν είναι έθιμο, για την 1η Αυγ ορίζεται από το Τυπικό τους) και σε ορισμένες περιοχές ευλογείται και μέλι.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Παραθέτω και αυτά που υπάρχουν στο πρώτο τόμο του μουσικού μηναίου του Αυγούστου του δασκάλου Σ. Καρά.
Αφού πρώτα αναφέρονται όλοι οι άγιοι της ημέρας στο τέλος γράφει:

Τη αυτή ημέρα η πρόοδος των τιμίων ξύλων του ζωοποιού Σταυρού από του Ιερού Παλατίου εις την Μεγάλην του Χριστού Εκκλησίαν, προς προσκύνησιν.

και καταλήγει:

Ου τη θεία χάριτι και βοηθεία, Χριστέ ο Θεός ημών ελέησον και σώσον ημάς, Αμήν.
 

Attachments

  • Sinajari01.jpg
    Sinajari01.jpg
    512.6 KB · Views: 44
  • Sinajari02.jpg
    Sinajari02.jpg
    436.4 KB · Views: 38
Top