[Ψάχνω] Ψαλτικές ηχογραφήσεις από τον Στελλάκη Περπινιάδη

haris1963

παλαιότατο μέλος
Συνειρμικά, από τον Μιχάλη Περπινιά, αλλά και από την αναφορά στο Σμυρνέικο ύφος και τη σχέση της Χίου με αυτό, ο νους μου έφθασε στον περίφημο ηδυφωνότατο τραγουδιστή των πρώιμων ρεμπέτικων, Στελλάκη Περπινιάδη (πατέρα του επίσης γνωστού Βαγγέλη Περπινιάδη).

Ήταν (μισός) Χιώτης στην καταγωγή, διδάχθηκε την ψαλτική στην Πόλη, δίπλα στους Ν. Καμαράδο αλλά και Γ. Βινάκη και ως τραγουδιστής συνεργάστηκε με το μεγάλο σμυρνιό συνθέτη Παν. Τούντα καθώς και τον μαέστρο-βιολιστή Δ. Σέμση.

Ένα στοιχείο της βιογραφίας του που πάντα ξαναγύριζε στο μυαλό μου, όταν τον άκουγα, ήταν πως σε όλη τη ζωή του σχεδόν, παρότι έγινε πολύ ξακουστός τραγουδιστής, ήταν υπόδειγμα οικογενειάρχη και συνέχισε να ψάλλει τις Κυριακές, κάπου την Αθήνα δεν γνωρίζω πού. Πάντως, τα πρώτα χρόνια "έψαλλε ανελλιπώς στην Αγία Ζώνη με τον δάσκαλό του κ. Μιχαλάκη" (μήπως καμιά σχέση με τον "δικό μας" ??? :eek::confused::eek:").

Παραθέτω μια αρκετά εκτενή βιογραφία του από τον Αργύρη Κουνάδη, καθώς και ένα αμανέ όπου μπορείτε να ακούσετε την μελιστάλακτη φωνή του. Και παρακαλώ θερμά, οποιονδήποτε τυχόν έχει κάποια ψαλτική ηχογράφηση από αυτό το "αηδόνι" της παράδοσής μας, να την ανεβάσει εις κοινήν ωφέλειαν! :)
 

Attachments

  • StellakisPerpiniadis.jpg
    StellakisPerpiniadis.jpg
    1.3 MB · Views: 39
  • SabahManes_Perpiniadis.mp3
    4.5 MB · Views: 43
Last edited:

Stavros_kour

Νέο μέλος
Aναρωτιομουν και εγω το ιδιο

Θα ηταν τρομερα ενδιαφερον να βρεθει κατι απο τον Στελλακη ,αυτη την τεραστια φωνη της Ελλαδος

Εχουν σωθει αραγε σε αναλογιο οι φωνες των μεγαλων μικρασιατων τραγουδιστων της παλιας δισκογραφιας που υπηρξαν και ψαλτες. οπως ο Βαγγελης Σωφρονιου ,ο Κωνσταντινος Νουρος κ.α

Ειδκα για τον Σωφρονιου μπορει κατι να βρεθει αφου ζουσε μεχρι το 1963 καπου στον Βυρωνα ,πριν το 1922 ηταν ψαλτης στην Αγια Φωτεινη Σμυρνης.

Παντος πανω σε αυτο εχω αν ρωτησω κατι ακομα ,τα πανηγυρια και οι οργανοπαιχτες πριν του ετους 1965 καταγραφτηκαν μηπως απο τους μουσικοφιλους ψαλτες η ψαλτοφιλους που κατειχαν τα καταληλα μηχανηματα ,υπαρχουν καθολου πληροφοριες και σε αυτο?
 
Top