Τροπάριον της Κασσιανής, Πέτρου Πελοποννησίου, Μ. Τρίτη 1965

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Αντιγράφω τις πληροφορίες για το χρονικό της παρούσας ηχογράφησης όπως μου τις έδωσε ο κ. Αστέριος Δεβρελής, ο οποίος και απαθανάτισε την καταπληκτική αυτή εκτέλεση! Με τη δική του προτροπή αναρτώ την εκτέλεση αυτή στο Διαδίκτυο, καθώς είναι υποδειγματική!

ΜΕΓΑ ΤΡΟΠΑΡΙΟΝ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

Μεγάλη Ἑβδομὰς τοῦ ἔτους 1965, συνεννοήθηκαν εἴκοσι πέντε Πρωτοψάλτες καὶ Λαμπαδάριοι, μαθηταὶ τοῦ Παναγιωτίδη, καὶ ἔψαλλαν εἰς τοὺς Ναούς των τὰ σύντομα τροπάρια εἰς σύντομον χρόνον καὶ οἱ ψάλτες τοῦ Ἁγίου Φανουρίου τὰ ἀργὰ τροπάρια εἰς χρόνον ἀργὸν καὶ τοιουτοτρόπως ἦσαν ὅλοι ἡ ὥρα 9 εἰς τὸν Ἅγιον Φανούριον. Ἔψαλλαν τὸ τροπάριον τῆς Κασσιανῆς μέσα ἀπὸ τὸ Ἱερὸν Βῆμα μὲ σβησμένα ὅλα τὰ φῶτα τοῦ Ναοῦ, ἐκτὸς ἀπὸ τὴν ἀκοίμητον κανδῆλα καὶ ὑπὸ τὴν Δ/σιν τοῦ μεγάλου Διδασκάλου Ἀθαν. Παναγιωτίδη τιμῆς ἔνεκεν.
(Μαγνητοφώνησις μὲ GRUNDIG T.K. 24, τεσσάρων ἐγγραφῶν, δύο στροφῶν, βάρους 35 κιλ. περίπου τῆς ἐποχῆς ἐκείνης).

Στις μονωδίες συμψάλλουν ο κ. Δεβρελής, πρωτοψάλτης τότε του ναού, και ο μακαριστός λαμπαδάριός του Γρηγόριος Λαυρεντιάδης. Ο Αθανάσιος Παναγιωτίδης είχε χάσει τη φωνή του, παρά ταύτα είναι αυτός που χοραρχεί. Το κείμενο της παρτιτούρας απ' όπου έψαλε ο χορός το ετοίμασε ο κ. Δεβρελής (καταγράφοντας την εκτέλεση του Παναγιωτίδη) σε τετράδιο μεγαλύτερο από Α4 με μεγάλα γράμματα και διχρωμία μαύρο-κόκκινο. Από το τετράδιο αυτό έβγαλε αργότερα φωτοτυπίες όπου προσέθεσε με στυλό κάποιες εναλλακτικές αναλύσεις και κάποιες υποδείξεις για χρήση κάθε ενδιαφερομένου, φυλλάδιο το οποίο με την προτροπή του αναρτώ σε pdf.

Σχετικά με τα αρχεία που αναρτώ, η ηχογράφηση είναι απευθείας μεταφορά από το καρούλι. Τα μόνα που έκανα είναι μια ελαφρότατη αφαίρεση του βόμβου και fade in - fade out. Το κείμενο το σάρωσε παλαιότερα από φωτοτυπίες ένας φίλος. Το επεξεργάστηκα αρκετά, όμως θέλει πολλή δουλειά για να καθαρίσουν όλα τα σκουπιδάκια και προς το παρόν δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο. Δεσμεύομαι να το ανεβάσω καθαρότερο στο μέλλον.

Troparion Kassianhs Petrou, Xoros A8anasiou Panagiwtidh.mp3
View attachment Κασσιανή Πέτρου, Εκτέλεση Αθ. Παναγιωτίδη.pdf
 
Last edited:
Top