Τι ήχο είχαμε...

nicos

Νικόλαος Κουμαραδιός
Μια μικρή αγγαρία:

Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε την Κυριακή 3 Ιανουαρίου του 1999 και την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 1998 τι ήχο είχαμε; Άμα μου πείτε θα σας πώ γιατί ρώτησα...
 

Roumelis Ioannis

Παλαιό Μέλος
Αν δεν έκανα κάποιο λάθος, 4-1-1998 είχαμε δ΄ ήχο και 3-1-1999 είχαμε πλ. β΄ ήχο.
 

nicos

Νικόλαος Κουμαραδιός
Ευχαριστώ πολύ. Είχα χάσει τα παλιά μου Τυπικά.
Θυμόμουν ότι όταν προτοανέλαβα στην εκκλησία που ψάλλω την πρώτη Κυριακή του Έτους ήταν ήχος πλ. α', αλλά δεν θυμόμουν αν ήταν το '98 ή το '99. Τελικά ήταν το 1999.
Ευχαριστώ.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Ένας τρόπος για να βρίσκουμε σωστά και πάντα χωρίς αμφιβολία και χωρίς την ανάγκη ημερολογίου, τι ήχο είχαμε οποιαδήποτε ημέρα οποιουδήποτε έτους είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται για την εύρεση του Πάσχα. Και αυτό συμβαίνει διότι η εναλλαγή των ήχων, από τον πρώτο ήχο δηλαδή μέχρι και τον πλάγιο του τετάρτου αρχίζει από την Κυριακή του Θωμά και διαρκεί μέχρι το Πάσχα του επόμενου έτος.
Μια περίοδος 8 εβδομάδων ολοκληρώνει τον κύκλο της εναλλαγής αυτής και αρχίζει νέος. Έτσι στα γρήγορα ξέρουμε αμέσως πως εννέα εβδομάδες μετά από το Πάσχα θα έχουμε πάλι ήχο πρώτο.
Στο παράδειγμά μας δηλαδή τώρα βλέπουμε πως το Πάσχα του 1997 ήταν στις 27 Απριλίου. Η ημερομηνία που αναζητάμε είναι 4 Ιανουαρίου 1998. Αν η απόσταση από το Πάσχα μέχρι αυτή την ημερομηνία ήταν 40 εβδομάδες θα είχαμε πλάγιο του τετάρτου. Επειδή όμως είναι 36 εβδομάδες, αφαιρούμε τέσσερις ήχους και πάμε στον τέταρτο που είναι και η απάντηση η σωστή που μας έδωσε ο π. Μάξιμος.
Για την εύρεση του Πάσχα υπάρχει τουλάχιστον ένα θέμα εδώ http://analogion.com/forum/showthread.php?t=7184 . Εκτός αυτού μπορείς να διαβάσεις τους πίνακες στο τέλος του ωρολογίου ή εδώ στα συνημμένα αρχεία. Τους πιο βασικούς και χρήσιμους έχω συνάψει. Με βάση αυτούς βρίσκει κανείς τα πάντα.
Άλλος τρόπος είναι μέσα από τη χρήση προγραμμάτων που αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Όμως κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει μέσα από διάφορες σελίδες. Δες εδώ Νίκο αυτή τη σελίδα http://www.eortologio.gr/arthra/pasxa.php η οποία μας δίνει όχι μόνο την Ημερομηνία του Πάσχα αλλά και πολλές άλλες ημερομηνίες εορτών. Μετά γνωρίζοντας την ημερομηνία του Πάσχα πηγαίνουμε σε μια σελίδα όπως αυτή http://5ko.free.fr/en/jul.php?y=2011 και βρίσκουμε οποιαδήποτε Κυριακή, οποιουδήποτε έτους, τον ήχο που είχαμε μετρώντας της εβδομάδες.
Ελπίζω να βοήθησα.
 

Attachments

  • EyresisPasxalion01.jpg
    241.4 KB · Views: 28
  • EyresisPasxalion02.jpg
    287.2 KB · Views: 20
  • EyresisPasxalion03.jpg
    216.9 KB · Views: 14
  • EyresisPasxalion04.jpg
    265.7 KB · Views: 20
Last edited:

neoklis

Νεοκλής Λευκόπουλος, Γενικός Συντονιστής
Καλά, δεν έχει φτιάξει κάποιος ένα προγραμματάκι, να το βρίσκει αυτόματα;
 

AchilleasG

Ἀχιλλέας Γαντζός
Καλά, δεν έχει φτιάξει κάποιος ένα προγραμματάκι, να το βρίσκει αυτόματα;
Ὑπάρχει ἀλγόριθμος γιὰ τὴν εὕρεση τοῦ ἤχου τῆς ἑβδομάδας στὸ βιβλίο "Τυπικὸ Ὄρθρου Ἐνοριῶν" στὴ σελίδα 314, ὁ ὁποῖος εἶναι ὁ ἑξῆς:

Ἦχος = ὑπόλοιπό της διαίρεσης (Κ-1)/8

Ὅπου Κ οἱ Κυριακὲς μετὰ τὴν Πεντηκοστή. Ἐνῶ ἂν Ἡ=1 α΄ ἦχος, Ἡ=2 β΄ ἤχ....Ἡ=0 πλ.δ΄.
 
Top