Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη Δημητρίου Δημητρακόπουλου 12/2/2010

nbouris

Νίκος Μπούρης
Τήν Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 καί ὥρα 19.30΄, θά πραγματοποιηθεῖ εἰς μνήμη τοῦ πρωτοψάλτου - καθηγητοῦ τῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς Δημήτριου Δημητρακόπουλου μουσικοφιλολογική ἐκδήλωση στό χῶρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΥΠΡΙΑΔΟΥ, Δ/νση : Ἀνδρεοπούλου 2 Ἀθήνα (Κυπριάδου), 11141
Τηλ.: 210 – 29 18 987

Ὀμιλητής θά εἶναι ὁ κ. Παῦλος Φορτωμάς, Ἄρχων Πρωτοψάλτης τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας.

Θά ἀκολουθήσει μουσικό πρόγραμμα κατά τό ὁποῖο Βυζαντινή Χορωδία ὑπό τή διεύθυνση τοῦ Νικόλαου Δημητρακόπουλου, θά ἐκτελέσει ὕμνους τοῦ Τριωδίου.
Τούς ὕμνους θά προλογήσει ὁ κ. Ἀχιλλέας Χαλδαιάκης, ἀναπληρωτής καθηγητής τοῦ Τμήματος Βυζαντινῆς Μουσικολογίας τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.
 

Attachments

  • Πρόσκληση-πρόγραμμα.pdf
    191.2 KB · Views: 91

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Δημητρακόπουλος Δημήτριος, (Ευαγγελίστρια Κορινθίας 1927): Πρωτοψάλτης και καθηγητής βυζ. μουσικής (με σπουδές στο Ωδείο Αθηνών). Επίσης, πτυχιούχος της Παντείου. Διετέλεσε Α' δομέστικος του Θρ. Στανίτσα στον Αγ. Δημήτριο Αμπελοκήπων (1969-1975). Ψάλλει στην Κοίμηση Θεοτόκου Κυπριάδου (Αθήνα) και είναι βασικό στέλεχος στη Χορωδία του Γ. Τσατσαρώνη. Διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο και από το 1989 διευθύνει τη Σχολή βυζ. μουσικής της Αγίας Τριάδος (Ν. Σμύρνη).

Τή δεκαετία τοῦ ᾿90 γραμμένο προφανῶς αὐτό τό βιογραφικό, παρουσιάζει τόν μακαριστό Πρωτοψάλτη Δημήτριο Δημητρακόπουλο, στήν ἐκδήλωση μνήμης του, πού καλούμαστε νά παρευρεθοῦμε, αὔριο Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 καί ὥρα 19.30, στόν Ἱερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπριάδου, ὅπου σήμερα τόν ἔχει διαδεχθεῖ ὁ υἱός του Νικόλαος Δημητρακόπουλος.

Μέ τόν ἀείμνηστο, τήν (προσφάτως) μακαριστή σύζυγό του καί τά παιδιά του ἔχω συνδεθεῖ πρό 30ετίας, μέ δεσμούς οἰκογενειακῆς φιλίας. Γνώρισα ἀπό κοντά τόν πάθος καί τήν ἀγάπη του γιά τήν ἐκκλησιαστική μας μουσική, τίς ἐμπειρίες του καί γνώσεις, πού ἀποκόμισε καί ἀπό τόν σύνδεσμο, συναναστροφή καί συνεργασία του μέ τόν μακαριστό ἄρχοντα Θρασύβουλο Στανίτσα. Εἶδα τό σημαντικό του ἀρχεῖο σέ μουσικά χειρόγραφα καί μαγνητοταινίες.

Τήν ἀγάπη του καί ἡ ἐμπιστοσύνη του πρός τό πρόσωπό μου (θυμᾶμαι μέ συγκίνηση) τήν ἔδειξε ὅταν ἄμεσα μοῦ ἐπέδωσε πάμπολλα μουσικά χειρόγραφα, ὅταν ἤμουν διάκονος ἀκόμη, προκειμένου νά τά φωτοτυπήσω καί νά τά ἐπιδώσω σέ κάποιον νεαρό τότε ψάλτη, πού καί μέ αὐτά ἀργότερα σέ ἐπαρχιακή πόλη ἐδίδαξε ἄλλους μαθητές, ἀνοίχθηκε δέ καί Σχολή Β. Μ. φέρουσα τό ὄνομα τοῦ μακαριστοῦ ἄρχοντος Θρασύβουλου Στανίτσα.

Ἔχω τίς καλλίτερες ἀναμνήσεις ἀπό αὐτή τήν οἰκογένεια, τήν μακαριστή σύζυγό του καί τόν ἴδιο τόν Δημήτριο Δημητρακόπουλο. Ἀπό αὐτούς γνώρισα ἀπό τότε καί τόν ἄρχοντα Παῦλο Φορτωμᾶ, πού θά εἶναι καί ὁ ὁμιλητής τῆς ἐκδήλωσης.

Θά παρευρεθῶ ὀφειλετικῶς καί εὐγνωμόνως καί προτρέπω ὅσους καί ὅσες μποροῦν νά τό κάνουν. Οἱ ὕμνοι πού θά ἀκουστοῦν ἐπίσης ἀπό τήν χορωδία τοῦ υἱοῦ του Νικολάου Δημητρακοπούλου καθώς καί ἡ προλόγησις αὐτῶν ὑπό τοῦ Καθηγητοῦ κ. Ἀχιλλέα Χαλδαιάκη θά εἶναι κάτι τό ξεχωριστό καί θά ἀναπαύει τήν ψυχή τοῦ ἀοιδίμου Πρωτοψάλτου.

Ἡ τιμή σέ μακαριστούς ἱεροψάλτες εἶναι ὑποχρέωσή μας.

 
P

ptz

Guest
-Σε συνέχεια των παραπάνω που ανέφερε ο π.Μάξιμος,να καταθέσω και εγώ δύο ενθυμήσεις και λίγα ηχητικά.
-Τον κυρ Δημήτρη τον πρωτοείδα στον Αγιο Δημήτριο να είναι κοντά στον Αρχοντα.Είχα παρατηρήσει ότι τον εμπιστευόταν απόλυτα ο Δάσκαλος,του έδινε και έλεγε διάφορα,βοήθαγε πολύ στα ψηλά,αλλά-και το κυριώτερο-πολλές φορές όταν έλειπε τον αφηνε στην θέση του.Και το χαρακτηριστικό ήταν το ότι παρόλο που οι Στανιτσόπληκτοι με τα μαγνητόφωνα δυσαρεστούνταν όταν έλειπε ο Αρχων,εν τούτοις όταν έψαλλε ο κυρ Δημήτρης αν όχι όλοι-πάντως πολλοί τον μαγνητοφωνούσαν.
-Μετά από χρόνια [μετά το 1998 που είχε παραιτηθεί από τα ψαλτικά] τον γνώρισα από κοντά,επειδή ερχόταν στην Εκκλησία που έψαλλα τότε [Ευαγγελίστρια Ν.Ερυθραίας] με τον υιό του
Νίκο και καθόταν δίπλα μου στο αναλόγιο.
-Θέλω να επισημάνω ότι ήταν ένας σοβαρός και μετρημένος άνθρωπος,μα και σπουδαίος ψάλτης με ευλύγιστη καθαρή φωνή και σπουδαίες γνώσεις.
-Ανεβάζω τα ιδιόμελα των αίνων της Μ.Τρίτης που ψάλλει μόνος του,καθώς και τους Αίνους του Πλ.Α με τα στιχηρά του Πάσχα που ψάλλουν μαζί με τον Αρχοντα.Εδώ προσέξτε στα στιχηρά που ο Αρχων του δίνει χαμηλόφωνα οδηγίες.Και αυτό επειδή ο κυρ Δημήτρης είχε ένα τεράστιο πομπινόφωνο και ηχογραφούσε τότε τον Στανίτσα με το μικρόφωνο να είναι δίπλα τους.Και τα κατέγραφε όλα.Πολλές από τις ηχογραφήσεις που έχω ανεβάσει είναι από προσφορά του υιού του σε μένα παλαιότερα.Αιωνία η μνήμη του.Π.ΤΖ

Υγ.Θα μπορούσαν οι κκ διαχειριστές να τον εντάξουν στο κεφάλαιο''Ιεροψάλτες'' και τόσο ο υιός του,όσο και ο φίλος πρωτοψάλτης Ν.Μπούρης, αμφότεροι μαθητές του και μέλη του ψαλτολογίου να ανεβάσουν χαρακτηριστικά και ιστορικά ηχητικά του.
 

Attachments

  • 1985-Αινοι Μ.Τρίτης[Δημητρακόπουλος].mp3
    6.1 MB · Views: 132
  • 31.5.70-Αίνοι πλ.Α-στιχηρα Πάσχα[Στανίτσας-Δημητρπλος].mp3
    11.4 MB · Views: 100
  • 31.5.70-Δοξλγια πλ.Α αργη[Στανιτσας-Δημητρακοπουλος].mp3
    10.1 MB · Views: 99

duodim

Δημήτρης Δημητρακόπουλος
Δεν γνώριζα για τον αείμνηστο Δημήτρη Δημητρακόπουλο (Συνόνοματος & συνεπώνυμος). Από αυτά που διάβασα και άκουσα, πράγματι, σπουδαίος ψάλτης. Ευχαριστίες προς όλους. Ο Θεός να τον αναπαύσει.
 
P

ptz

Guest
-Σε συνέχεια των ενημερωτικών μηνυμάτων γιά την τιμητική εκδήλωση προς τιμή και μνήμη του κυρ Δημήτρη Δημητρακόπουλου [που έγινε στις 12-2-2010],ανεβάζω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αυτή σε καθαρή εγγραφή που ευγενικά μου παραχώρησε ο υιός του Νίκος [που ήταν και χοράρχης] και ο μαθητής του φίλος Πρωτοψάλτης Ν.Μπούρης.
-Αυτό που πρέπει να επισημάνω και χωρίς καμία διάθεση κολακείας,είναι το ότι η εκδήλωση ήταν θαυμάσια,με ψάλτες-χορωδούς καλούς και μαθήματα από αυτά πού έλεγε ο αείμνηστος τιμώμενος [δηλαδή Στανιτσέϊκα].Ηταν άψογη και η χοραρχία του υιού του-παρ'ότι νέος-με άνεση,σοβαρότητα και πειθώ.
-Παρευρέθησαν δύο Αρχιερείς[ο ένας ο βοηθός Μον.και Σπάρτης κ.Θεόκτιστος],φυσικά ο π.Μάξιμος,ο Αρχων κυρ Δημοσθένης Παϊκόπουλος,ο φίλος Ν.Γιάννου και πολλοί συνάδελφοι.Φυσικά και ο Αρχων Παύλος Φορτωμάς που ήταν ο κύριος ομιλητής.
-Σας προτρέπω να τα κατεβάσετε και να τα ακούσετε.Αξίζουν και ως μέλη[είναι επίκαιρα-με ύφος και χρόνο]αλλά και οι πρόλογοι-επεξηγήσεις τού φίλου καθηγητού κ Αχιλέα Χαλδαιάκη. Γλαφυρός με μεστό λόγο και πολλές γνώσεις.

Υγ.Στο απήχημα ΑΓΙΑ και στο Σε υμνούμεν μονωδία ο υιός του και χοράρχης.Στο απήχημα του ''Νυν αι δυνάμεις''ο μαθητής του Ν.Μπούρης.
Υγ2.Θα βρώ μερικές ακόμη ηχογραφήσεις από τον αείμνηστο και θα τις ανεβάσω γιά να έχουμε ολοκληρωμένο το θέμα του.Π.ΤΖ
 

Attachments

  • 01.Πρόλογος Α.Χαλδαιάκης.MP3
    2.7 MB · Views: 37
  • 02.Νυν αι δυνάμεις[εκ του Τριωδίου Θ.Στ].MP3
    9.2 MB · Views: 60
  • 03.Απολυτίκια κατανυκτικών πλ.Α.MP3
    4.6 MB · Views: 48
  • 04.Πρόλογος Α.Χαλδαιάκης- Δοξολογία Άγια[ΠΕΤΡΟΥ].mp3
    9.5 MB · Views: 59
  • 05.Πρόλογος Α.Χαλδαιάκης-Σε υμνούμεν-Αξιον εστίν-πλ.Α Χ''θνσίου.mp3
    10 MB · Views: 70

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Θερμές ευχαριστίες για όλα! Παλιότερη αναφορά στον αείμνηστο Δημητρακόπουλο υπάρχει εδώ
 

nbouris

Νίκος Μπούρης
Συμπληρώνω και εγώ με τη σειρά μου ορισμένα μέλη από την ίδια εκδήλωση.
Ο αείμνηστος Δ. Δημητρακόπουλος υπήρξε για μένα ο πρώτος μου δάσκαλος. Από τα σχολικά μου χρόνια έκανα ισοκράτημα δίπλα του, στον αναλόγιο, μαζί με το γιο του και αδελφικό μου φίλο Νίκο. Εκείνο τον καιρό γέμιζε το αυτί μου ακούσματα. Ήταν κρίμα που κάποια στιγμή (αρχές του '90) έφυγα από δίπλα του αφού έπρεπε να ακολουθήσω κι εγώ το δικό δρόμο στα αναλόγια. Όμως ακόμα και σήμερα διδάσκομαι από αυτόν μέσα από τις ηχογραφήσεις του που έχει στην κατοχή του ο γιος του.
 

Attachments

  • 05-Αργόν Αινείται (γ').MP3
    4.3 MB · Views: 40
  • 06-Ιδιόμελα Τελώνου.MP3
    3.6 MB · Views: 36
  • 10-Ω ποία ώρα.MP3
    7.6 MB · Views: 49
  • 14-Χαλινούς.MP3
    9.4 MB · Views: 40
Last edited:

ndimitrakopoulos

Νέο μέλος
Θα ήθελα μέσα απ' αυτές τις γραμμές νά εκφράσω τις απο καρδιάς ευχαριστίες μου σε κάποιους φίλους οι οποίοι συνέβαλαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στη διοργάνωση της εκδήλωσης στη μνήμη του πατέρα και δασκάλου μου Δημήτρη Δημητρακόπουλου. Πρωτίστως, ευχαριστώ τον παιδικό μου φίλο (αδελφό) Νίκο Μπούρη η βοήθεια του οποίου στην ψηφιοποίηση της "παρτιτούρας" της εκδήλωσης αλλά και στην όλη διοργάνωση ήταν πολύτιμη. Ευχαριστώ τόν πολύ καλό μου φίλο και εξαίρετο κληρικό π.Μάξιμο Ματθαίο καθώς και τον επίσης καλό φίλο Πρωτοψάλτη Παναγιώτη Τζανάκο για την υποστήριξη της εκδήλωσης μέσω του ψαλτολογίου αλλά και για τα καλά λόγια που έγραψαν τόσο για τον πατέρα μου όσο και για μένα. Τέλος ευχαριστίες πολλές οφείλω στον ομιλητή της εκδήλωσης Άρχοντα Πρωτοψάλτη Παύλο Φορτωμά, στον προλογίσαντα τους ύμνους επίκουρο καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη, ιδιαιτέρως όμως στους φίλους ιεροψάλτες που δέχθηκαν με προθυμία την πρόσκληση μου να λάβουν μέρος στην τιμητική αυτή εκδήλωση και με τις ωραίες φωνές τους βοήθησαν τά μέγιστα στην απόδοση των ύμνων.
 
Αγαπημένε μου αδερφούλη, θα ήθελα να σ' ευχαριστήσω κι εγώ, μέσα από την καρδιά μου, για όλη αυτήν την προσπάθεια που έκανες για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία αυτή η εκδήλωση για τον αγαπημένο μας πατέρα, όπως, επίσης, και τον αγαπημένο φίλο και μέλλοντα κουμπάρο μου Νίκο Μπούρη. Μπορεί να μην ήταν δυνατόν, λόγω του μπέμπη μας, να είμαι παρούσα με το σώμα μου, όμως η ψυχή μου και η καρδιά μου ήταν εκεί, σε άκουγε νοερά και σε καμάρωνε. Είμαι σίγουρη, πως και ο μπαμπάς μας και η μανούλα μας σε καμαρώνουν από εκεί που βρίσκονται και είναι πολύ περήφανοι για σένα, όπως και όλοι μας άλλωστε. Εύχομαι να έχεις υγεία και να αξιωθείς να υμνείς τον Θεό μέχρι τα βαθιά σου γεράματα και οι γονείς μας με τις προσευχές τους να στέλνουν, κάθε στιγμή, δίπλα σου όλους τους αγγέλους τ' ουρανού για να σε προστατεύουν. Άξιος.
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Αγαπημένε μου αδερφούλη, θα ήθελα να σ' ευχαριστήσω κι εγώ, μέσα από την καρδιά μου, για όλη αυτήν την προσπάθεια που έκανες για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία αυτή η εκδήλωση για τον αγαπημένο μας πατέρα, όπως, επίσης, και τον αγαπημένο φίλο και μέλλοντα κουμπάρο μου Νίκο Μπούρη. Μπορεί να μην ήταν δυνατόν, λόγω του μπέμπη μας, να είμαι παρούσα με το σώμα μου, όμως η ψυχή μου και η καρδιά μου ήταν εκεί, σε άκουγε νοερά και σε καμάρωνε. Είμαι σίγουρη, πως και ο μπαμπάς μας και η μανούλα μας σε καμαρώνουν από εκεί που βρίσκονται και είναι πολύ περήφανοι για σένα, όπως και όλοι μας άλλωστε. Εύχομαι να έχεις υγεία και να αξιωθείς να υμνείς τον Θεό μέχρι τα βαθιά σου γεράματα και οι γονείς μας με τις προσευχές τους να στέλνουν, κάθε στιγμή, δίπλα σου όλους τους αγγέλους τ' ουρανού για να σε προστατεύουν. Άξιος.
Συγκινητικό μήνυμα ἀπό τή θυγατέρα τοῦ ἀειμνήστου Δημητρίου Δημητρακόπουλου καί ἀδελφή τοῦ Νίκου Δημητρακόπουλου. Τό παραθέτω, γιατί ὡς 1ο μήνυμα της ἄργησε νά δημοσιευθεῖ καί ἴσως δέν τό ἔχετε δεῖ.

Στέλλα, νά εἶσαι καλά, νά σοῦ ζήσει τό μωρό, νά ζεῖς καί νά ζοῦμε νά θυμόμαστε πάντα τούς ἀξέχαστους καί ἀξιολάτρευτους γονεῖς σου.


 
Εγώ δεν είχα την τιμή να γνωρίσω τον πατέρα του Νίκου αλλά έχω την τιμή να βρίσκομαι δίπλα του κάθε Κυριακή και να τον ακούω.Ετσι καταλαβαίνω τι ψάλτης θα ήταν ο πατέρας του.Εγω με τη σειρά μου αν και λίγο καθυστερημένα θελω να ευχαριστήσω τον Νίκο Δημητρακόπουλο για την τιμή που μου έκανε να παρευρεθώ στην εκδήλωση καθώς για όσα μου έχει μάθει και για τις ωραίες ψαλμωδίες που ακούμε κάθε Κυριακή από αυτόν
 
Top