[Ανακοίνωση] Τιμητική Αφιέρωση και Εσπερίδα για τα 30 Χρόνια Πρωτοψαλτείας στον Πατριαρχικό Ναό του κυρ Λεωνίδα Αστέρη

Nikolaos Giannoukakis

Παλαιό Μέλος
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η 14η του Νοέμβρη του 1954 σηματοδοτεί ημερομηνία σταθμό για τον Δημήτριο Αρχοντώνη, φοιτητή τότε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, του οποίου η αγάπη για την ποίηση, τη φύση, τις παραδόσεις και ιδιαίτερα την Ρωμιοσύνη και της Ελληνικής κληρονομιάς τον καθοδηγούν να καταρτίσει μια ποιητική ανθολογία. Τα ποίηματα της Ανθολογίας, πολλά απο τους μεγάλους Έλληνες ποιητές όπως τον Καβάφη και τον Σολωμό, καθώς και άλλους όπως τον Μπολέτση, τον Δροσίνη, και τον Παπαντωνίου, είναι επίκαιρα σήμερα όσο και την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν απο τους δημιουργούς τους.

Η Ανθολογία («Το Τετράδιο του Πατριάρχη»), δια μέσου των ποιημάτων, προσφέρει και το πλαίσιο για μια προσωπική γνωριμία με τον Πατριάρχη μας, την αγάπη του για την Ορθόδοξη πίστη, την εκκλησία, την αφοσίωσή του στις Χριστιανικές αξίες και την Ορθόδοξη ηθική, τη φύση, την Ρωμιωσύνη, καθώς και τον πόνο του για το μέλλον των Ρωμιών της Πόλης. «Το Τετράδιο του Πατριάρχη» πρωτοπαρουσιάστηκε επιτυχώς σε πολλές πόλεις της Ελλάδος απο τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, ο οποίος, αποσπάζοντας μουσικές συνθέσεις απο ταλαντούχους συνθέτες και μουσικούς, έφερε για πρώτη φορά αυτή την Ανθολογία απο την Πόλη στην Ελλάδα, και προσφάτως στο Αννόβερο της Γερμανίας. Για πρώτη φορά, η Ανθολογία παρουσιάζεται, τη 2η Νοεμβρίου, στο φυσικό της πλαίσιο, την εκκλησιαστική μουσική παράδοση της Μητέρας Εκκλησίας.

Ενώ ο Δημήτριος Αρχοντώνης αρχίζει τις σπουδές του στη σχολή της Χάλκης, ο Λεωνίδας Αστέρης ήταν ήδη αναγνωρισμένος, σεβαστός και καλλιφωνότατος μουσικός και ψάλτης. Συντόμως, εντάσσεται ως πρωταγωνιστής στην Λυρική Κωνσταντινουπόλεως, λαμβάνοντας πολλές διακρίσεις και βραβεία. Το φωνητικό του τάλαντο, και η εντρυφή στο Πατριαρχικό Ύφος ακονίζεται και προετοιμάζεται για το Φανάρι απο τον Αναστάσιο Μιχαηλίδη, τον πολύχρονο Πρώτο Δομέστικο του Ιακώβου Ναυπλιώτη, σπουδαία και σπάνια εμπειρία και καθοδήγηση μετα την νεανική του συμμετοχή στα Πατριαρχικά αναλόγια πλησίον των Μεγάλων Πρωτοψάλτων Κωνσταντίνο Πρίγγο και τον Θρασύβουλο Στανίτσα, έτσι ώστε αυτός να αποδεχθεί τη δάδα των Αρχόντων Πρωτοψαλτών προκατόχων του στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.

Τριάντα χρόνια πριν, με τις ευλογίες του Παναγιοτάτου Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο Λεωνίδας Αστέρης ανέλαβε να υπηρετήσει ως διάκονος, συνεχιστής και επιστάτης της μακραίωνης αυθεντικής παράδοσης της Βυζαντινής Μουσικής, αυτή της Μητέρας Εκκλησίας, την οποία έχει προστατεύσει αόκνως και θα συνεχίσει να προστατεύει και να προβάλλει με τη μεγαλοπρεπή καλλιτεχνία του και το εκκλησιαστικό πρότυπο του Πατριαρχικού Ύφους.

Στις 2 Νοεμβρίου 2014, ο Βυζαντινός Χορός της Ελληνικής Ορθοδόξου Μητρόπολης Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ) θα παρουσιάσει ένα ιστορικό και πρώτο στο είδος του τιμητικό αφιέρωμα, στην Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Πατριάρχη μας, κ.κ. Βαρθολομαίο, με την ευκαιρία της 60ής επετείου της Ποιητικής Ανθολογίας του. Παράλληλα, η Χορός θα αποδόσει επίσημο φόρο τιμής στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τον κυρ Λεωνίδα Αστέρη, με την ευκαιρία της 30ης επετείου της ανύψωσης του στη θέση του Άρχοντως Πρωτοψάλτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκτός το πλούσιο οπτικοακουστικό έκθεμα, αποτελούμενο από σελίδες της Ποιητικής Ανθολογίας, καθώς και από ιστορικές ηχογραφήσεις του σεβαστού Άρχοντος Πρωτοψάλτου, η τιμητική εσπερίδα θα προβάλλει και αναγνώσεις από το Ανθολόγιο, μαζί με Βυζαντινούς ύμνους του ενιαυτού που εμπνέονται απο τα σχετικά ποιήματα στην αυθεντική μουσική παράδοση της Βυζαντινής Μουσικής, ήτοι αυτή της Μητέρας Εκκήσίας.

Τα επιλεγμένα ποιήματα θα παρουσιαστούν απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Πίττσμπουργκ, κ.κ. Σάββα, με την συμμετοχή νεαρών ατόμων από τις ελληνικές ορθόδοξες ενορίες της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Πεννσυλβανίας, ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και ολοκληρώνεται δια μέσου της ειλικρινής αγάπης, ενθουσιώδες συμμετοχής και καλλιφωνία (ως σολίστες), των Δρ. Γραμμένου Κάρανου, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής στην Θεολογική Σχολή της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Βοστώνη, Απόστολου Κομπίτση, Πρωτοψάλτη του ΙΝ Αγ. Βαρβάρας Toms River της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης, Δρ. Ηλία Αζάρ, Πρωτοψάλτη του ΙΝ Αγίας Τριάδος του Camp Hill, Πεννσυλβάνια, και Θεοδώρου Κακουλίδη, Πρωτοψάλτη του ΙΝ Αγ. Δημητρίου του Warren, Οχάϊο.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.

Πότε: Κυριακή 2 Νοεμβρίου, 2014
Ώρα: 18:30 μ.μ.
Που: Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μητρόπολης Πίττσμπουργκ, 419 South Dithridge Str. Pittsburgh, PA, 15213
Περισσότερες πληροφορίες: asbmh@pitt.edu
 

Attachments

  • PROGRAM ANNOUNCEMENT-FLYER v5 ΕΛΛΗΝΙΚΑ-2.jpg
    2.5 MB · Views: 47
Last edited:
Top