Τί ψάλλεται κατά την είσοδο της νύμφης ή των μελλονύμφων, καθώς και στο τέλος του μυστηρίου;

Antre1

New member
Αγαπητέ Νικόλαε,

Και στη δική μου περιοχή το "Άξιον εστί" είθισται να ψάλλεται, αυτό του Γρηγορίου σε β΄ήχο και τίποτα άλλο. Κι όταν λέω είθισται δεν εννοώ έναντι κάποιου άλλου αλλά έναντι του τίποτα. Αυτό που δεν υπάρχει καθόλου στην τοπική παράδοση είναι τα τροπάρια της έναρξης "Κωνσταντίνος σήμερον" κτλ.



Σε μας είθισται το "Την παγκόσμιον δόξαν" αν και τελευταίως πολλοί ελλαδοσπουδαγμένοι έχουν εισαγάγει και το "Εν τη ερυθρά θαλάσση". Δεν βλέπω κάτι κακό σ’ αυτό. Η φιλοσοφία είναι η ίδια.

Για το "χάβρα το Εβραίων" επιεικές μου ακούγεται. :D Και μου έρχεται στο νού ένα ποίημα του Κώστα Μόντη (Κύπριος ποιητής) που μιλά για τους ομάδελφούς του και λέει:

"Ποιός μας ξέρει; Ποιός μας ακούει;" (κάπως έτσι)

Ποιός ψάλτης δεν έχει νιώσει έτσι άπειρες φορές!!! Είναι κάτι Κυριακές πρωινά στο μεσονυχτικόν και κάτι χειμωνιάτικα απογεύματα στο λυχνικόν... Οι πατέρες του ψαλτολογίου γνωρίζουν καλύτερα από όλους!

Όσο για το "Πολλά έτη" δεν έτυχε να το ξανακούσω. Πολύ καινοτόμο μου ακούγεται! Αυτο δε λέγεται μόνο σε βασιλείς και επισκόπους;

Σωστά
 

Antre1

New member
Αν και εσείς αναφέρεστε στο τι θα ειπωθεί αφού οι μελλόνυμφοι περάσουν την πόρτα του ναού, ας μου επιτρέψουν οι συντονιστές να αναφέρω κάτι πρωτότυπο που θα υλοποιήσουμε σε ένα γάμο αύριο κατά την άφιξη της νύφης στο προαύλιο του ναού.

Για να ικανοποιήσω αφενός την προτίμηση της νύφης στην κλασική μουσική και αφετέρου την απαίτηση της μητέρας της να ακούσει το παραδοσιακό τραγούδι "Σήμερα γάμος γίνεται" κατά την άφιξη της κόρης της στην εκκλησία, πρότεινα το ακόλουθο, που ικανοποιεί και τις δυο:

Δυο κορυφαίοι σολίστ βιολιού κλασικής μουσικής θα παίξουν το παραδοσιακό "Σήμερα γάμος γίνεται" σε δίφωνη εκτέλεση, και εγώ θα το τραγουδήσω με ύφος bel-canto, σα να τραγουδώ κάποια κλασική άρια. :)


ΥΓ. Στιγμιότυπα από το εγχείρημα θα ανεβάσω εντός των επομένων ημερών στην ιστοσελίδα του Μελώδημα, στην κατηγορία Luxury Services (Υπηρεσίες πολυτελείας).
Γειά σας μέχρι τη απόδοση του Πάσχα καπιος μου είπε ότι ψαλλομε το Αναστάσεως ημέρα στο τέλος αντί του ερυθρά θαλάσση έτσι είναι;
 
Top