Μουσικές περιηγήσεις ~ ελληνικά μουσεία

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
Άκανθου αυλός
διπλός οστέινος αυλός που βρέθηκε στην αρχαία Άκανθο (κοντά στην Ιερισσό της Χαλκιδικής). Αποτελεί το μοναδικό σχεδόν ακέραιο σχετικό δείγμα. Ιδού πως περιγράφεται λεπτομερώς από τον Στέλιο Ι. Κοψαχείλη ("Η Μουσική στην Αρχαία Μακεδονία", Εκδόσεις "Κυρομάνος",Θεσ/νίκη 1992, σ. 93/94): "Στον ένα αυλό, ας τον ονομάσω Α, υπάρχει ο όλμος (3,3 εκ.), κατόπιν ένα μέρος του υφόλμιου έχει χώμα, που εξεπίτηδες άφησαν οι αρχαιολόγοι για να μην διαλυθούν τα τοιχώματα. Το υφόλμιο έχει 6 εκ. μήκος. Το σύνολο των τρυπών είναι 4 και 1 υποθετική· τα άλλα τμήματα του σωλήνα είναι 14,5 εκ. και 10,5 εκ. Η διάμετρος των τρυπών είναι 0,9 εκ. Μερικές κατεστραμμένες τρύπες έχουν πάρει το τετράγωνο σχήμα. Η πρώτη τρύπα που φαίνεται είναι τετράγωνη, η δεύτερη καλή, η τρίτη κατεστραμμένη, η τέταρτη τετράγωνη. Τα μήκη ανάμεσα στις τρύπες είναι: από το υφόλμιο μέχρι την πρώτη τρύπα 4,5 εκ., ενώ λείπει μια τρύπα που τοποθετείται στο μέσον περίπου· από την πρώτη μέχρι την τρίτη 2,4 και μέχρι την τέταρτη 3,4 εκ. Το μήκος του τμήματος που μπαίνει μέσα στο άλλο τμήμα του σωλήνος είναι 1,1 εκ. ή 1,2 εκ. Το ύψος επιστομίου γενικά του Α αυλού είναι 8 εκ. Στον δεύτερο αυλό, ας τον ονομάσω Β, ο όλμος είναι κατεστραμμένος· γι' αυτό είναι κοντύτερος από τον Α. Το επιστόμιο του Β είναι 6 εκ., τα μήκη των μερών του είναι 7,4 εκ., το υφόλμιο, 13,2 εκ. το πρώτο τμήμα και 10 εκ. το δεύτερο τμήμα. Το σύνολο των τρυπών του είναι 5, εκ των οποίων μια ανοιγμένη (χαλασμένη) και μια χαλασμένη στη σύνδεση των δύο τμημάτων. Η διάμετρος των τρυπών είναι 0,9 εκ. Τα μήκη ανάμεσα στις τρύπες είναι 4,5 εκ., 2,1 εκ., 2,2 εκ., και 2 εκ. (μέχρι το άκρο του σωλήνος όπου είναι η τελευταία)".

Εκτέθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης το 1989.

http://www.musipedia.gr/wiki/Άκανθου_αυλός

! http://www.tmth.edu.gr/aet/thematic_areas/p307.html
 
Last edited:

Zambelis Spyros

Παλαιό Μέλος
''Δύο οστέινοι αυλοί συγκαταλέγονται μεταξύ των σπανιότερων από τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι εργασίες για την διάνοιξη της Εγνατίας οδού στην Κοζάνη.
Το νεκροταφείο της Νεώτερης Νεολιθικής περιόδου (4.500 - 4.000 π.Χ.) που αποκαλύφθηκε στη θέση Τούμπα Κρεμαστής - Κοιλάδας στην Κοζάνη αποτελείται από 300 περίπου λάκκους με αγγεία, εργαλεία, οστά και άλλα αντικείμενα.''

[ΠΗΓΗ κειμένου : Περιοδικό "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΕΣ" τ.75 (Απρ. – Ιούν. 2000) σελ. 116].
 
Top