Λειτουργικά έτερα & 2 Άξιον εστί, ήχος πλ. Β΄

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Μετά Α' 4φώνου.

Τα Λειτουργικά αφιερωμένα στον αγαπητό φίλο Απόστολο Καλπακίδη (αν θυμάμαι καλά, όταν τα τόνισα, τότε απέκτησε το νεότερο τέκνο του και του τα αφιέρωσα από τότε, για να το νανουρίζει :), αλλά δεν μπόρεσα να τα καθαρογράψω νωρίτερα).
 

Attachments

  • IArv-Leitourgika & 2 Axion esti-hx plB.pdf
    143.8 KB · Views: 310

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Ο μουσικός πλούτος χωρίς καλλιτεχνική εκζήτηση και η αίσθηση του αρχαιοπινούς μέσα στο καινούργιο είναι δύο αντιθέσεις που ισχύουν για πολλές συνθέσεις του Γ. Αρβανίτη (εσχάτως νομίζω και για την ψαλτική ερμηνεία του), αλλά είναι πιο έκδηλες σε συνθέσεις σαν και τις παραπάνω, που δεν απαντούν συχνά στην παλιά παράδοση, είτε ως μελοποιητικά μοτίβα (π.χ. λειτουργικά), είτε ως επιλογές μουσικών δρόμων (π.χ. επτάφωνος α΄ με πλ. β).
Αν αυτό που τολμά να κάνει ο Γ. Αρβανίτης δεν είναι απλώς μια κίνηση συγκατάβασης προς τις σύγχρονες λειτουργικές ανάγκες ή αισθητικές (πβ. τίτλους σε παλαιότερες συνθέσεις του "Κατά το ύφος των νεωτέρων") ή τις παρακλήσεις-παραγγελίες φίλων, αλλά μια συνειδητή και ολοκληρωμένη μελοποιητική πρόταση, νομίζω ότι αυτή βρίσκεται στο σημείο τομής των εννοιών «καινοτομώ» και «ορθοτομώ» και αξίζει να μελετηθεί και να αποτελέσει πρότυπο.
Θερμότατες ευχαριστίες!
 
Μετά Α' 4φώνου.

Τα Λειτουργικά αφιερωμένα στον αγαπητό φίλο Απόστολο Καλπακίδη (αν θυμάμαι καλά, όταν τα τόνισα, τότε απέκτησε το νεότερο τέκνο του και του τα αφιέρωσα από τότε, για να το νανουρίζει :), αλλά δεν μπόρεσα να τα καθαρογράψω νωρίτερα).

Σε ευχαριστώ Γιάννη εκ βάθους καρδίας για την λίαν τιμητική αφιέρωση .
Να είναι γερά και καλοφωτισμένα όλα τα μωρά του κόσμου.
Τα λειτουργικά θα τα τιμήσουμε αύριο δεόντως.
 

EIRYK EMNOSHELE

Qu'est-ce que je ferais sans toi?
Τα ίδια λειτουργικά με χρώμα απλά έχει προστεθεί μόνο το ένα από τα δύο Άξιον Εστί στο οποίο έχει προστεθεί το τμήμα της υποσημείωσης, γι αυτό και προστέθηκε η λέξη επεξεργασία σε αυτό το συνημμένο αρχείο. Άλλωστε στην αρχή τα χρωμάτιζα για προσωπική χρήση, μετά σκέφτηκα να τα ανεβάσω και εδώ μήπως τα θέλει και κανείς με αυτή τη μορφή.
Πολλές ευχαριστίες στον κ. Αρβανίτη και να μας συγχωρεί που επεμβαίνουμε έστω και με τον απλό χρωματισμό στα αρχεία του. Οι περισσότεροι όχι μόνο δε δέχονται κάτι τέτοιο αλλά ούτε και μοιράζουν τόσο απλόχερα και δωρεάν τον κόπο τους.
Τέλος να πω ότι στην αρχή χρειάστηκα λειτουργικά ενός δύο ήχων, στην πορεία όμως με κέρδισαν οι συνθέσεις αυτές του κυρίου Αρβανίτη σε όλους τους ήχους καθώς και τα Άξιον Εστί. Δε μπορώ να πω τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τόσο στις συνθέσεις του κυρίου καθηγητή, όμως είναι κάτι που το καταλαβαίνω, όπως για παράδειγμα καταλαβαίνουμε μια νότα σωστή από μια φάλτσα χωρίς να μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, με τον ίδιο τρόπο νομίζω πως όλα τα λειτουργικά τουλάχιστον και τα Άξιον Εστί για τα οποία γίνεται λόγος εδώ, έχουν κάτι το ξεχωριστό και ταιριάζουν απόλυτα σε όλες τις ακολουθίες είτε πανηγυρικές είτε σύντομες καθημερινές! Το μόνο που αλλάζει είναι η χρονική αγωγή.
Πολλές πολλές ευχαριστίες
 

Attachments

  • LeitourgikaAksionEstinPlagiouDeyterouIoannoyArvaniti_Epeksergasia.pdf
    3.8 MB · Views: 144
Top