Κοπή Βασιλόπιτας Ενώσεως Ιεροψαλτών Ρόδου και Περιχώρων

Απόστολος Χριστοφής

Απόστολος Χριστοφής
Πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου μας και η τιμητική εκδήλωση προς τιμήν παλαιών Ιεροψαλτών της Ρόδου.
Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Συλλόγου μας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Κύριλλο με την συμμετοχή της χορωδίας των Ιεροψαλτών του Συλλόγου μας.
Εν συνεχεία προχωρήσαμε στην εκδήλωση τιμητικών διακρίσεων. Ο Σεβασμιώτατος απένειμε τις τιμητικές πλακέτες ενώ ο Πρόεδρος κ.Παρασκευάς, μία εικόνα των προστατών Αγιών του Συλλόγου μας.



Μετά παρακολουθήσαμε αποσπάσματα των Ιεροψαλτών από τα αναλόγια τους.



Τα βιογραφικά των Ιεροψαλτών.


  • Διακοσταυριανός Εμμανουήλ (Ι.Ν. Αγίου Λουκά Σορωνής)
Ο κ. Διακοσταυριανός Εμμανουήλ γεννήθηκε το 1927 και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την ψαλτική. Από 12 ετών, έψαλλε ως βοηθός του Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Σορωνής. Ήταν αυτοδίδακτος όσον αφορά την ψαλτική και το 1960 ανέλαβε ως δεξιός ψάλτης του Ιερού Ναού όπου συνεχίζει έως σήμερα.

  • Καράκιζας Κωνσταντίνος (Ι.Καθεδρικός Ν. Ευαγγελισμού Ρόδου)
Ο κ. Καράκιζας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1929 στον Αρχάγγελο Ρόδου. Από μικρό παιδί και από ηλικία 8 χρονών βοηθούσε του ψάλτες στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών. Μαθήτευσε κοντά στον τότε Μητροπολίτη Καρπάθου - Κάσου Απόστολο Παπαϊωάννου και στον κ. Στέργο Μητσού, όπου υπήρξε και βοηθός του. Το 1940 πήρε το πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής ενώ συνέψαλλε με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θρασύβουλο Στανίτσα αλλά και με άλλους Ιεροψάλτες σε όλη την Ελλάδα, λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας ως Διευθυντής τραπέζης. Υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω, στον Ιερό Ναό Άγιου Δημητρίου στο Ροδίνι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στο Φαληράκι, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως στην Ρόδο και τελευταία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού.

  • Καρπαθάκης Γεώργιος (Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κρητηνίας)
Ο κ.Καρπαθάκης Γεώργιος γεννήθηκε στην Κρητηνία το 1923. Το 1949 ξεκίνησε την Βυζαντινή μουσική με τους δασκάλους Αντώνιο Πετεινό και Ιωάννη Καστρουνή. Το 1952 διορίσθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου ως Ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κρητηνίας. Το 1997, κατά την πανήγυρη του Ιερού Ναού, τιμήθηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Απόστολο ενώ το 2007 παραιτήθηκε επισήμως με την ανάμνηση της μεγάλης του αγάπης, το αναλόγιο.

  • Κλαδάς Μιχαήλ ( Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ρόδου )
Ο κ. Κλαδάς Μιχαήλ γεννήθηκε το 1925. Από μικρός βοηθούσε στο αναλόγιο τους Ιεροψάλτες. Σε ηλικία 17 χρονών πήρε το πτυχίο της Βυζαντινής Μουσικής από την σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως με καθηγητές τον αείμνηστο Ευάγγελο Μουτάφη και τον τότε Μητροπολίτη Κάσου - Καρπάθου Απόστολο Παπαϊωάννου. Έψαλλε στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και τέλος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου για πάνω από 50 χρόνια.

  • Κουμέντος Γεώργιος ( Ι. Μητροπολιτικό Ν. Εισοδείων της Θεοτόκου)
Ο κ.Κουμέντος Γεώργιος ως μαθητής της Ά λυκείου (τότε γυμνασίου), εμαθήτευσε στον Κωνσταντινοπολίτη Ιεροψάλτη, Μιχαήλ Σταλουδάκη στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ποταμιτίσσης Νισύρου. Όταν έφθασε στην Ρόδο το 1950, παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής κοντά στον Νικόλαο Λώλο, συμμετέχοντας και στη χορωδία του Ευαγγελισμού Ρόδου αλλά και του Μιχαήλ Σαρρή. Το 1961 διορίστηκε Λαμπαδάριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδείων της Θεοτόκου, με Πρωτοψάλτη τον Στέργο Μητσού. Στις 18 Ιανουαρίου 2011 του απονεμήθηκε Εύφημος Μνεία από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ.Κύριλλον για την πολυετή ευδόκιμη υπηρεσία των 61 ετών.

  • Λεντάκης Ηλίας ( Ι. Ν. Αγίου Νικολάου )
Ο κ.Λεντάκης Ηλίας, γεννήθηκε στην Κάρπαθο και από μικρή ηλικία βοηθούσε στα αναλόγια της Ιεράς Μητροπόλεως. Σε νεαρά ηλικία έψαλλε σε πολλούς ναούς της νήσου. Από τον διορισμό του ως δάσκαλος στη Ρόδο, ανέλαβε ως Ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ρόδου, όπου υπηρέτησε για 30 χρόνια. Δασκάλοι του στην Βυζαντινή Μουσική ήταν ο τότε Μητροπολίτης Κάσου - Καρπάθου Απόστολος Παπαϊωάννου, ο Π.Σπύρίδων Παπαοικονόμου και ο Π. Γεώργιος Καστάνιας.

  • Μαλαματής Εμμανουήλ ( Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού )
Ο κ.Μαλαματής Εμμανουήλ γεννήθηκε το 1925 και από 7 χρονών βοηθούσε στο αναλόγιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιαλυσού. Ξεκίνησε Βυζαντινή Μουσική το 1939 με καθηγητή τον αείμνηστο Ευάγγελο Μουτάφη και μετά με τον τότε Μητροπολίτη Κάσου - Καρπάθου Απόστολο Παπαϊωάννου. Το 1943 τελείωσε την σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Στις 21 Νοεμβρίου 1945 ανέλαβε ως Ιεροψάλτης στην Ιαλυσό όπου και συνεχίζει να ψάλει και να υμνεί τον Μεγαλοδύναμο έως σήμερα. Παρ' όλη την επαγγελματική του ασχολία με τα τουριστικά επαγγέλματα, στο αναλόγιο ήταν συνεπής. Τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη μας κ.κ.Κύριλλο με το οφφίκιο του Πρωτοψάλτου για τις υπηρεσίες του αλλά και από τον Δήμο Ιαλυσού.

  • Μητσού Ευστάθιος ( Ι. Μητροπολιτικό Ν. Εισοδείων της Θεοτόκου )
Ο Ευστάθιος Μητσού γεννήθηκε το 1925 στην Απολλακιά. Από 8 χρονών βοηθούσε τους ψάλτες και σε ηλικία 15 ετών πήρε πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής. Σπούδασε κοντά στους Καθηγητές Μηλιάδη Ζίγνη (πατέρα του Βουλευτή), μετά στον Ευάγγελο Μουτάφη και μετά στον τότε Μητροπολίτη Κάσου - Καρπάθου Απόστολο Παπαϊωάννου. Υπηρέτησε σε πολλές ενορίες της Μητροπόλεως Ρόδου, όπως στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδείων της Θεοτόκου και τέλος στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου. Διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Ενώσεως Ιεροψαλτών Ρόδου και Περιχώρων και γι'αυτό τον λόγο αποτελεί Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου.

  • Μανέττας Νικόλαος (Ι.Ν. Εισοδείων της Θεοτόκου Ρόδου)
Ο κ.Μανέττας Νικόλαος γεννήθηκε το 1926. Προέρχεται από Ιερατική οικογένεια καθώς ο παππούς και ο πατέρας του ήταν Ιερείς. Από νεαρά ηλικία βοηθούσε στο αναλόγιο των Εισοδείων της Θεοτόκου, στο Νιοχώρι και το 1977 ανέλαβε το αριστερό αναλόγιο του Ιερού Ναού. Τιμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας με τον βαθμό του Λαμπαδαρίου του Ιερού Ναού.

  • Μοσχής Παναγιώτης ( Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Παστίδας )
Ο κ.Μοσχής Παναγιώτης γεννήθηκε το 1925. Έμαθε την Βυζαντινή Μουσική από τον π.Γεώργιο Καστάνια και τον τότε Μητροπολίτη Κάσου-Καρπάθου Απόστολο Παπαϊωάννου ενώ το 1939 έδωσε εξετάσεις στην σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου με δάσκαλο τον κ. Ευάγγελο Μουτάφη, όπου έλαβε και το πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής. Έψαλλε για πολλά χρόνια στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην Παστίδα, μετά εξυπηρέτησε για 3 χρόνια τον Ιερό Ναό Γενέσιον της θεοτόκου στην Ψίνθο και τέλος επέστρεψε ξανά στην Παστίδα όπου συνεχίζει να ψάλλει και να υμνεί τον Θεό έως σήμερα.

  • Παπαϊγνατίου Δημήτριος (Ι. Μητροπολιτικό Ν. Εισοδείων της Θεοτόκου )
Ο κ.Παπαϊγνατίου Δημήτριος γεννήθηκε το 1918. Έψαλλε από μικρή ηλικία στα Ιερά αναλόγια. Ξεκίνησε την Βυζαντινή Μουσική το 1933 στην σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως με δάσκαλο τον Ευάγγελο Μουτάφη και το 1937 μετά από εξετάσεις έλαβε το πτυχίο της Βυζαντινής μουσικής. Έκτοτε και μέχρι το 1945 έψαλλε στον Ιερό Μητροπολητικό Ναό, έπειτα έψαλλε για μία περίοδο στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας και εν συνεχεία και πάλι στον Ιερό Μητροπολητικό Ναό μέχρι πέρσι.

  • Ρεντόπουλος Εμμανουήλ ( Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου κάτω Ρόδου )
Ο κ.Ρεντόπουλος Εμμανουήλ γεννήθηκε στην Ρόδο και έψαλλε για πάρα πολλά χρόνια στον Ιερό Ναό Άγιου Γεωργίου κάτω. Στην ψαλτική ήταν αυτοδίδακτος ενώ διακρινόταν για το ωραίο ύφος του.

  • Σηφόπουλος Τσαμπίκος ( Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αφάντου )
Ο κ. Σηφόπουλος Τσαμπίκος γεννήθηκε στις 15/10/1924 και ξεκίνησε να ψάλλει από μικρή ηλικία στην εκκλησία του χωριού του, στα Αφάντου. Έμαθε την Βυζαντινή Μουσική από τους δασκάλους Καββάδα, Ευάγγελο Μουτάφη και τον τότε Μητροπολίτη Κάσου-Καρπάθου Απόστολο Παπαϊωάννου στην σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως ενώ το 1942 έδωσε εξετάσεις και έλαβε το πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής. Μετά παρέμεινε στο αναλόγιο του χωριού του, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θετόκου στα Αφάντου για 60 χρόνια.

  • Σκουμιός Νικόλαος ( Ι. Ν. Εισοδείων της Θεοτόκου Κοσκινού )
Ο κ.Νικόλαος Σκουμιός γεννήθηκε το 1932, επί Ιταλικής κατοχής. Από το 1940 μέχρι το 1947 έψαλλε ως βοηθός στον Ιερό Ναό Εισοδείων της Θεοτόκου, Κοσκινού. Το 1960 παρακολούθησε ένα εξάμηνο στη Βυζαντινή σχολή της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Αθανάσιο Καραμάνη. Από το 1975 έψαλλε στο δεξιό αναλόγιο του Αγίου Νεκταρίου στο Φαληράκι ως βοηθός του κ.Θεόδωρου Παπανδρέου. Την περίοδο 1980-1985 έμαθε την Βυζαντινή μουσική με καθηγητή τον κ.Εμμανουήλ Θεουλάκη. Το 1996 ανέλαβε ως Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Εισοδείων της Θεοτόκου Κοσκινού και το 2009 ανέλαβε Αριστερός του Ιερού Ναού παραχωρώντας την θέση του στον Ευγένιο Χαρδαβέλλα και ψάλλει έως σήμερα.

  • Φύλλης Σάββας ( Ι. Ν. Ταξιαρχών Μαριτσών)
Ο κ. Σάββας Φύλλης γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Μαριτσά. Σε ηλικία 7 χρονών υπηρετούσε τους Ιερείς του χωριού και σε ηλικία 12 χρονών έψαλλε στο αναλόγιο ως βοηθός. Το 1942 ανέλαβε πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στα μαριτσά και το 1944 πήρε το πτυχίο Βυζαντινής μουσικής. Εμαθήτευσε στον αείμνηστος Ιωάννη Καστρουνή. Το 2000 ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ρόδου Απόστολος τον χειροθέτησε με το οφφίκιον του δεξιού Ά Δομέστικου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ρόδου. Είναι συγγραφέας βιβλίων σχετικά με την αντίσταση των Δωδεκανησίων, θρησκευτικού περιεχομένου σε σχέση με τους αιρετικούς και σχετικά με την παράδοση του τόπου μας και ειδικά του ιδιαιτέρου χωριού του, τα Μαριτσά αλλά και την λαογραφία. Έχει τιμηθεί κατ’επανάληψη από διαφόρους φορείς για το συγγραφικό έργο αλλά και ως αντιστασιακός.

  • Ψαράς Στέφανος ( Ι. Ν. Ταξιαρχών Αρχαγγέλου )
Ο κ.Ψαράς Στέφανος γεννήθηκε το 1935. Από μικρό παιδί έψαλλε κοντά στον θείο του κ. Παναγιώτη Ψαθά, στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Αρχαγγέλου από τον οποίο και εδιδάχθηκε την ψαλτική. Για 4 χρόνια έψαλλε στην Ξάνθη, όπου εργαζόταν εκεί ως δάσκαλος. Όταν επέστρεψε στην Ρόδο, συνέχισε την ψαλτική στο χωριό Αρνίθα για 5 χρόνια ακόμη. Το 1974 ανέλαβε το Ιερό αναλόγιο στην Ιερά Μονή Παναγίας Τσαμπίκας όπου και συνεχίζει αδιαλείπτως να ψάλει έως σήμερα.
 
Top