Θ. Προδρόμου, Εξήγησις εις τους εν Δεσποτικαίς εορταίς εκτεθέντας κανόνας

dimskrekas

Δημήτρης Σκρέκας
Ένα αρκετά σπάνιο βιβλίο παρουσιάζεται εδώ, αφού ηλεκτρονικά δεν κατάφερα να το εντοπίσω. Πρόκειται για τα μόνα εκδοθέντα σχόλια του Θεοδώρου Προδρόμου στους Κανόνες των Δεσποτικών Εορτών Κοσμά Μελωδού και Ιωάννου Δαμασκηνού. Δυστυχώς η έκδοση που βασίστηκε μόνο σε ένα χφ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και η ερμηνεία σταματά στην αρχή του Κανόνα τής Υπαπαντής. Τον Πρόδρομο μνημονεύει καθηκόντως και ο άγιος Νικόδημος ως πηγή του στο Εορτοδρόμιον. Διευκρινίζεται ότι ο Θεόδωρος Πρόδρομος ερμήνευσε σχεδόν όλους τους Κανόνες των Δεσποτικών και (των βασικών) Θεομητορικών Εορτών ( με εξαίρεση τον ιαμβικό κανόνα τής Πεντηκοστής), οι οποίοι υπάρχουν σε πολυάριθμα χφφ. Ενδεικτικά παραπέμπω εδώ . Πολλές φορές επικρατεί σύγχυση στα χφφ μεταξύ των ερμηνειών τού Γρηγορίου Πάρδου και Θεοδώρου Προδρόμου. Στην ανάρτηση παρατίθεται η έκδοση: H. M. Stevenson, Theodori Prodromi Commentarios in carmina sacra Melodorum Cosmae Hierosolymitani et Ioannis Damasceni ,(Βατικανό, 1888).

Η ανάρτηση αφιερώνεται κατ᾽αρχήν στη μνήμη του πρόωρα αποθανόντος κυρ Βαγγέλη που είχε και υμνολογικές ανησυχίες (θυμάμαι το μεταφρασμένο Δοξαστικό των Αποστίχων τής Μ. Τρίτης που μελοποίησε), σε όλους τους γνώστες που θέλουν να εμβαθύνουν στο νόημα των κειμένων αυτών, αλλά προπαντός στον όντως μύστη Γιώργο Μ. που από παλιά νιώθει και εκτιμά αυτά τα κείμενα, κάτι για το οποίο επιβραβεύτηκε στην αρχή των σπουδών του από δυσκολότατο Καθηγητή, που ηνάλωσε τον βίον του όλον στη μελέτη αυτών των έργων.


Δ.

ΥΓ Φοβούμαι ότι το αρχείο θα σβηστεί, οπότε καλό είναι να αναρτηθεί στο Ψαλτολόγιο μόνιμα.
 
Last edited:

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Οι ευχαριστίες είναι ούτως ή άλλως λίγες και φτωχές, φίλτατε Δημήτρη. Μακάρι να φωτίσεις εν καιρώ πολλούς από μας με την ιδιαίτερη γνώση και εντρύφησή σου σε τέτοια θαυμαστά κείμενα...
 

johnraffan

Νέο μέλος
Ψάχνω αυτό τὸ βιβλίο καιρό τώρα και είμαι ιδιαιτέρως ευγνώμων που το βρήκα εδώ.
 
Top