Η Διαχρονική Συμβολή της νήσου Χίου στην ανάπτυξη & εξέλιξη της ψαλτικής τέχνης (ΙΔ' - α' ήμ. ΙΘ' αι.), Δημητρίου Λυκ. Κολλίντζα δρ. μουσικολογίας ΑΠΘ

Diogenes

Νέο μέλος
Από facebook Μαθήματα Ψαλτικής Τέχνης - Χορός Ψαλτών Χίου:

Η Διαχρονική Συμβολή της νήσου Χίου στην ανάπτυξη & εξέλιξη της ψαλτικής τέχνης (ΙΔ' - α' ήμ. ΙΘ' αι.), Δημητρίου Λυκ. Κολλίντζα, δρ. μουσικολογίας ΑΠΘ. Έκδοση Χορός Ψαλτών Χίου, Χίος 2024.

434183356_1054631799429087_2262678553497285136_n.jpg



Από https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/54913:

«Η διατριβή εξετάζει τη ζωή και το έργο προσώπων, τα οποία γεννήθηκαν και έδρασαν ή κατάγονται από το νησί της Χίου και συνέβαλαν στην εξέλιξη και ανάπτυξη της Ψαλτικής Τέχνης διαχρονικά, από τον ΙΔ΄ αι. έως τα μέσα του ΙΘ΄ αι.. Πιο συγκεκριμένα, η διατριβή ερευνά την κωδικογραφική παραγωγή Χίων γραφέων, το μελοποιητικό, εξηγητικό και καλλωπιστικό έργο Χίων μουσικών, την διδακτική και ψαλτική δράση Χίων, την δραστηριοποίηση χίων μουσικών εκτός του νησιού τους, όπως στην Κωνσταντινούπολη, τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, το Άγιο Όρος, τη Σμύρνη και άλλα ψαλτικά κέντρα. Επίσης, παρουσιάζονται αναλυτικά η συμβολή των Χίων στην κοσμική μουσική, ιδιαίτερες χιακές μελοποιήσεις και το έργο Χίων υμνογράφων.Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται αναλυτικά το κωδικογραφικό, μελοποιητικό και εξηγητικό έργο όλων των Χίων, οι οποίοι εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια της εκπόνησης της διατριβής. Τα εργογραφικά στοιχεία συνοδεύονται από βιογραφικές πληροφορίες για το κάθε ένα πρόσωπο ξεχωριστά. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα χειρόγραφα χιακού ενδιαφέροντος, αναφέρονται οι ιδιαίτερες μελοποιήσεις Χίων και εκτίθεται ένας συγκεντρωτικός κατάλογος με τις συνθέσεις, εξηγήσεις, καλλωπισμούς και υμνογραφήματα των Χίων. Στο τελευταίο κεφάλαιο του δεύτερου μέρους γίνεται μορφολογική εξέταση χαρακτηριστικών δειγμάτων της χιακής μελοποιίας, ενώ η εργασία ολοκληρώνεται με τα απαραίτητα συμπεράσματα. Η διατριβή αποτελεί πρωτότυπη και μοναδική εργασία, σχετικά με την χιακή ψαλτική παράδοση και τη διαχρονική συμβολή των Χίων στην εξέλιξη της ψαλτικής τέχνης, καθώς μεμονωμένες εισηγήσεις και άρθρα, αλλά και σημαντικές διατριβές, καλύπτουν μέρος μόνο του θέματος της εργασίας. Αναδεικνύεται η ποσοτική και ποιοτική παραγωγή Χίων μουσικών, η οποία είτε ανθολογείται αποσπασματικά στην έως σήμερα βιβλιογραφία, είτε είναι παντελώς άγνωστη. Για όλα τα παραπάνω, η εργασία αποδεικνύεται απαραίτητη για το πεδίο της ιστορικής και βυζαντινής μουσικολογίας, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στην ελληνική και ξενόγλωσση επιστημονική βιβλιογραφία.»
 
Last edited:
Top