Ηχογράφηση - επεξεργασία ήχου με το Audacity

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
#1
Ανοίγω αυτό το θέμα για απορίες σχετικά με τη χρήση του προγράμματος Audacity, που είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου ανοιχτού λογισμικού και παίζει σε όλες τις πλατφόρμες (windows, linux, mac). Το κατεβάζετε δωρεάν από εδώ ή κατεβάζετε το αρχείο Audacity+mp3lame+ffmpeg.zip που επισυνάπτω στο μήνυμα και το οποίο περιέχει και το πρόσθετο για εξαγωγή σε mp3. Οι οδηγίες μου βασίζονται στην έκδοση 1.3.11 beta, οπότε κατεβάστε αυτήν αν θέλετε να ταιριάζουν ακριβώς, είτε από την ιστοσελίδα του προγράμματος είτε από τα συνημμένα του μηνύματος αυτού. Να επισημάνουμε ότι εξαιρετικές οδηγίες για το Audacity στα ελληνικά υπάρχουν στο edutorials.gr και στο ellak.gr, τις οποίες για ευκολία επισυνάπτω και αυτές στο τέλος του μηνύματός μου και οι οποίες νομίζω θα καλύψουν τις περισσότερες απορίες σας (τα βίντεο από το edutorials.gr είναι αρχεία .swf σε μορφή flash και ανοίγουν είτε από τον Firefox είτε με το πολύ καλό και ελαφρύ πρόγραμμα Media Player Classic). Ας αρχίσουμε εμείς με το πιο απλό, το πώς ηχογραφούμε και σώζουμε σε mp3 κι όποιος έχει περαιτέρω απορίες για το πρόγραμμα, τις ρωτάει εδώ.

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ MP3
Καταρχήν θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η πηγή ηχογράφησης είναι το μικρόφωνό σας. Αυτό στα windows γίνεται ως εξής (ΠΡΟΣΟΧΗ: οι οδηγίες μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς, ανάλογα με την κάρτα ήχου που διαθέτει ο υπολογιστής σας):
1. Κάνετε διπλό κλικ στο εικονίδιο του ήχου, κάτω δεξιά στη μπάρα των windows δίπλα στο ρολόι.

2. Πατάτε Επιλογές=> Ιδιότητες

3. Στη συσκευή μείξης τικάρετε τη συσκευή που ηχογραφεί. Τότε η ένδειξη στη Ρύθμιση έντασης θα αλλάξει από Αναπαραγωγή σε Ηχογράφηση. Φροντίστε να είναι τσεκαρισμένες όλες οι επιλογές και πατήστε ΟΚ.

4. Τικάρετε το κουτάκι με την ένδειξη "Επιλογή", αναλόγως με την πηγή της ηχογράφησής σας:
- Αν ηχογραφήσετε από μικρόφωνο, το συνδέετε στην υποδοχή μικροφώνου του υπολογιστή σας (mic) και επιλέγετε την Ένταση μικροφώνου.
- Αν ηχογραφήσετε από κασσετόφωνο, γουόκμαν κλπ., τα συνδέετε στη γραμμή εισόδου του υπολογιστή σας (line in) και επιλέγετε την Ένταση γραμμής εισόδου.
- Αν ηχογραφήσετε από το ιnternet ή από ο,τιδήποτε άλλο ακούγετε από τον υπολογιστή σας, επιλέγετε την Στερεοφωνική μείξη (Stereo mix).
Για μικρόφωνο βάλτε την ένταση λίγο πάνω από τη μέση (με την ένταση ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε, αν η ηχογράφηση σας βγαίνει υψηλόφωνη ή χαμηλόφωνη).

5. Πάρτε το μικρόφωνο και ξεκινήστε το Audacity. Για να αρχίσει η ηχογράφηση πατήστε το μεγάλο κόκκινο κουμπί. Για να τη σταματήσετε το Stop.

6. Για να σώσετε σε mp3, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόσθετο lame, που κάνει την εξαγωγή του ήχου σε mp3. Χρήσιμο επίσης είναι και το πρόσθετο FFmpeg. Για να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα μαζί με τα πρόσθετα αυτά, κατεβάστε το αρχείο zip που επισυνάπτω (Audacity+mp3lame+FFmpeg.zip). Εναλλακτικά, κάντε τα εξής για το mp3 (η διαδικασία είναι χρήσιμη όταν τα προγράμματα που επισυνάπτω "παλιώσουν"):
- Από το περιβάλλον του Audacity επιλέγετε Επεξεργασία=> Preferences=> Libraries και πατάτε το κουμπί Download κάτω από το MP3, ώστε να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα που κατεβαίνει το πρόγραμμα.
- Κλικάρετε στο Lame download page
- Κλικάρετε στην έκδοση κάτω από το For Audacity on Windows
Κατεβάστε και εγκαταστήστε το πρόγραμμα.

7. Για να σώσετε τώρα όλο το αρχείο σε mp3 πατήστε στο Audacity Αρχείο=> Εξαγωγή (αν επιλέξετε με το ποντίκι μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος της ηχογράφησης και πατήσετε Αρχείο=> Εξαγωγή επιλογής, θα σωθεί μόνο το επιλεγμένο μέρος). Στο πλαίσιο διαλόγου που θα σας εμφανιστεί, ορίστε πού θέλετε να σωθεί το κομμάτι, δώστε ένα όνομα, στο κυλιόμενο πλαίσιο Αποθήκευση ως επιλέξτε Αρχεία mp3 και πατήστε Επιλογές.

8. Επιλέξτε ρυθμό μεταφοράς (bitrate) σταθερό στα 192kbps. Πατήστε Εντάξει και Αποθήκευση. Θα σας εμφανιστεί κι άλλο ένα πλαίσιο Επεξεργασίας Μεταδεδομένων. Γράψτε κάτι αν θέλετε ή αφήστε το κενό κα πατήστε πάλι Εντάξει. Το αρχείο θα σωθεί σε mp3 στην τοποθεσία που ορίσατε.
 

Attachments

Last edited:
#2
Απ'όσο είδα στην στήλη εφε του προγράμματος υπάρχει η απομάκρυνση ήχου. Θα ήθελα να ρωτήσω με ποιό τρόπο γίνεται αυτό γιατί όσο κι αν προσπάθησα το μόνο που κατάφερα ήταν να χαμηλώσω την ένταση και του θορύβου και της φωνής. Ανεβάζω ένα δείγμα από αρχείο που θέλει διόρθωση.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

Attachments

  • 78.5 KB Views: 42

npapadimit

Νικόλαος Παπαδημητρίου - Πύργος
#5
Το πασίγνωστο NERO 7 το οποίο χρησιμοποιήται κατά κόρον για εγγραφή cd's & DVD'S έχει και άλλα προγράμματα το οποία παρέχονται δωρεάν με την εγκατάσταση του βασικού προγράμματος. Άρα όποιος χρησιμοποιεί το nero στις βασικές του εκδόσεις έχει στη διάθεσή του και το NERO WAVE EDITOR το οποίο είναι ένα γρήγορο πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου ΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ μεν αλλά αποτελεσματικό ταχύ και κυρίως ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΧΡΗΣΤΟ.
Βέβαια προϋποθέτει κάποια σχετική εμπειρία στην επεξεργασία ήχου αλλά με την συνεχή και συχνή εξάσκηση το μαθαίνει κανείς τουλάχιστον στις πιο βασικές του λειτουργίες. Εγώ το έμαθα μέσα σε δυο μήνες όταν έκανα κάποιες κασέτες από το αρχείο μου CD.
ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ:
1. Κόβεις πανέυκολα tracks
2. Αφαιρείς ήχους, βόμβους, περιττά σημεία και και...
3. Προσθέτεις εφφέ, ήχους, αντήχηση (βασική και πολύ εύκολη λειτουργία...)...
4. Κανονικοποίηση, αλλαγή έντασης, fade in, fade out.....
5. Έχει Ελληνικό μενού και δεν σε μπερδεύουν οι τεχνικοί όροι!
6. Όποια επέμβαση και να κάνεις προστίθεται και αφαιρείται σε χρόνο ττ , άμεσα, χωρίς να περιμένεις την πρόοδο της εργασίας και αν σου αρέσει να την αναιρείς και άντε πάλι δοκιμή.....
7. Αποθηκεύεις mp3 και σχεδόν όλες τις υπόλοιπες μορφές ψηφιακού ήχου.

Δεν έχω κάτι άλλο να πω νομίζω το διαφήμισα αρκετά και το έχω ξανακάνει.
Έχω δοκιμάσει COOL EDIT, AUDACITY, AUDIOGRABER, Cubase NUENDO
 
#6
Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά σε όλους!

Μπορεί κάποιος να μου πει πως μπορώ να βελτιώσω με το audacity μια ηχογράφηση που στερείται "βάθους" ή "αντήχησης" λόγω κακής ακουστικής της Εκκλησίας; Γίνεται με κάποιο φίλτρο ή με τον ισοσταθμιστή; Αν με τον δεύτερο ποιές συχνότητες πρέπει να "πειραχθούν";
 
#7
Ερώτηση!
Κατέβασα το Audacity 1.2.6 και κάνω κάποιες δοκιμές.
Έχω το εξής πρόβλημα: όταν πατάω το REC ξεκινάει ηχογράφηση πάντα σε νέο κανάλι και δεν συνεχίζει την ηχογράφηση σε αυτό που υπάρχει ήδη. Επίσης, λογικά αν έχω ανοίξει 2, 3 κανάλια, θα μπορούσα να επιλέξω σε ποιο να συνεχίσω την ηχογράφηση, ωστόσο ούτε αυτό έχω καταφέρει να κάνω.
Γνωρίζει κάποιος κάτι πάνω σε αυτό;