Εορτή Αγ. Σάββα Σερβίας

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Σήμερα, 14η Ιανουαρίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο, η Ορθόδοξη Σερβική Εκκλησία τιμά τον πρώτο της αρχιεπίσκοπο και διδάσκαλο άγιο Σάββα με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα.

Ας ευχηθούμε στους αδελφούς μας χρόνια πολλά (και δη στα μέλη του φόρουμ!).

Ο γράφων κατάφερε να συνδυάσει "το τερπνόν μετά του ωφελίμου" και να βρίσκεται στην ομόδοξη χώρα για λίγες μέρες. Λεπτομέρειες προσεχώς!
 

Π. Δαβίδ

Γενικός συντονιστής
Μερικές ειδήσεις για την εορτή του Αγ. Σάββα στην Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου.

Αφ' εσπέρας ετελέσθη αγρυπνία στην οποία έγινε και η "πρεμιέρα" της μελοποιηθείσης υπό του γράφοντος ακολουθίας του αγίου (όλα τα στιχηρά, καθίσματα κλπ. ΠΛΗΝ κανόνων-του χρόνου, πρώτα ο Θεός, θα έχουμε και τους κανόνες).

Το πρωί ανεγνώσθησαν η γ΄ και στ΄ ώρα και ακολούθως αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Μπάτσκας κ. Ειρηναίου (σχολάρχη) με συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Επισκόπων Αυστραλίας κ. Ειρηναίου και Δυτ. Αμερικής κ. Μαξίμου. Οι ύμνοι εψάλλησαν σε βυζαντινό μέλος, με εξαίρεση ολίγους ύμνους που εψάλλησαν με σερβική λαϊκή εκκλησιαστική μουσική. Ακολούθησε η τελετή αποφοίτησης των πτυχιούχων του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δεξίωση. Υπήρξε ραδιοφωνική αναμετάδοση της ακολουθίας και τηλεοπτικό ρεπορτάζ επίσης.

Με μεγάλη συγκίνηση ευχαριστώ όσα μέλη του φόρουμ μου συμπαραστέκονται στην προσπάθειά μου να μελοποιήσω ακολουθίες των Σέρβων αγίων. Να ευχαριστήσω τον διαχειριστή Δημ. Κουμπαρούλη που μου εμπιστεύθηκε τον συντονισμό της ενότητας "Ψαλτική σε άλλες γλώσσες" και έτσι με έφερε σε επαφή με μη ελληνόφωνα μέλη του φόρουμ. Να ευχαριστήσω τον γενικό συντονιστή κ. Μάρκελλο Πιράρ γνώστη μεταξύ άλλων και της εκκλησιαστικής σλαβικής γλώσσας για την ανταλλαγή χρησίμων απόψεων και την παροχή πολύτιμης βιβλιογραφίας κατά τον σερβικό τρόπο προφοράς της γλώσσας. Να ευχαριστήσω επίσης τον συντονιστή ενότητας Χρίστο Τσακίρογλου και τα μέλη του φόρουμ Δημ. Καλπακίδη, Χρ. Ψωμιάδη και Νεκτ. Θάνο για την παροχή ιδιαιτέρως πολύτιμης βοήθειας σε θέματα ψαλτικής ορθογραφίας. Επίσης τον πολλά κοπιώντα δια την διάδοση της ψαλτικής στη Ρωσία Εμμ. Γιαννόπουλο για την ανταλλαγή ιδεών που κατά καιρούς έχουμε. Και τελευταίον, αλλ' ως εν προιμίω, τον αγαπητό κ. Νικ. Γιάννου με τον οποίον σας ετοιμάζουμε μια έκπληξη!

Όπως γνωρίζετε με όσα μέλη προανέφερα δεν έχουμε ταυτότητα μουσικών απόψεων-ωστόσο εργαστήκαμε με αγάπη (και με αρκετά πειράγματα) για να βοηθήσουμε τους Σέρβους αδελφούς μας. Όσο ο ελεύθερος χρόνος που έχω στη διάθεσή μου το επιτρέπει συνεχίζω το έργο της μελοποιΐας στη "σερβική" σλαβονική-κάποιος εθελοντής να βοηθήσει; :)
 
Last edited:
Top