Εκδημία Θεοδώρου Γωγοβίτη

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Εκοιμήθη χθες ο πρωτοψάλτης και καθηγητής της μουσικής Θεόδωρος Γωγοβίτης. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί σήμερα στις 18:00 στον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Ένα σύντομο βιογραφικό για όσους δε γνωρίζουν τον αείμνηστο:
Μαθήτευσε κατά τα μέσα της δεκαετίας του '50 στη σχολής βυζαντινής μουσικής «Άγ. Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης με δασκάλους όλους τους μεγάλους της εποχής, ενώ το δίπλωμά του νομίζω πως το έλαβε από το Ωδείο Αθηνών με δάσκαλο το Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου. Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε ως καθηγητής μουσικής στη μέση εκπαίδευση. Στην ψαλτική του σταδιοδρομία, τον βρίσκουμε β' ψάλτη στον Ι. Ν. Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης απέναντι στον Άρχ. Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο Μαυρίδη, β' ψάλτη στο Μητροπολιτικό Ναό του Κιλκίς, α' ψάλτη στον Ι. Ν. Νέας Παναγίας Θεσσαλονίκης κ.α. Εντύπωση προκαλούσε τα τελευταία χρόνια ότι, παρ' όλο που το σώμα του είχε εξασθενήσει, η φωνή του παρέμενε λαμπρή και πεντακάθαρη. Εξέδωσε σε φωτοτυπίες «Μουσικόν Τρίπτυχον», ενώ είχε έτοιμα προς έκδοσιν και άλλα έργα, με μέλη των Κωνσταντίνου Πρίγγου, Αθανασίου Παναγιωτίδη (για την τέχνη του οποίου έτρεφε ιδιαίτερο θαυμασμό), Αλεξάνδρου Μαργαριτοπούλου, Σωκράτους Παπαδοπούλου, Μιχαήλ Πρωτοψάλτου Διδυμοτείχου κ.α., καθώς και με δικές του μελοποιήσεις.

Ας είναι αιωνία του η μνήμη!
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Στην Εξόδιο Ακολουθία έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κκ. Φώτης Τζανίδης και Θεολόγης Αγγέλου, πλαισιούμενοι από χορό ιεροψαλτών. Της Ακολουθίας προεξήρχε ο π. Συμεών Γωγοβίτης, ανιψιός του εκλιπόντος, ο οποίος εξεφώνησε και τον επικήδειο λόγο συγκινώντας το εκκλησίασμα με άγνωστες πτυχές του βίου και της κοινωνίας του αειμνήστου με το Θεό και τους Αγίους Του.
Επειδή μου ζητήθηκε να παραθέσω στη μνήμη του κάποιο ηχητικό με τη φωνή του, αναρτώ το Απολυτίκιο του Τ. Προδρόμου «Μνήμη δικαίου» που του άρεζε πολύ να ψάλλει, διασώζοντας και διαδίδοντας την ερμηνευτική προσέγγιση του Αθανασίου Παναγιωτίδη, ιδιαίτερα στη φράση «χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν Άδη».
Ας είναι αιωνία του η μνήμη!
 

Attachments

  • Θ. Γωγοβίτης - «Μνήμη δικαίου», Αθ. Παναγιωτίδη.mp3
    1.3 MB · Views: 51
Last edited:
Top