Δωρεάν επαγγελματικά εφέ βάθους με το audacity

nikosthe

Νίκος Θεοτοκάτος
Τελευταία η μικρή ενασχόλησή μου με το home studio μού γέννησε μερικές ιδέες για το πώς μπορεί κανείς να πετύχει επαγγελματικό αποτέλεσμα με δωρεάν λογισμικό, χωρίς να κατεβάσει ολόκληρο πρόγραμμα για επαγγελματικές ηχογραφήσεις. Για παράδειγμα, είδα ότι το γνωστό ανοιχτού λογισμικού πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου audacity δέχεται vst plugins (και συγκεκριμένα vst effects). Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τι είναι αυτά, παρά μόνο ότι πρόκειται για πρόσθετες λειτουργίες του προγράμματος που δεν είναι τίποτε άλλο από κάποια αρχεία .dll, τα οποίο απλώς αντιγράφει κανείς στο φάκελο Plugins, που βρίσκεται εκεί που έχει εγκατασταθεί το Audacity (στα Windows 7 συνήθως στο C:\Program files (x86)\Audacity ή Αρχεία Εφαρμογών (x86)\Audacity). Τέτοια αρχεία μπορεί να βρει κανείς ελεύθερα παντού στο διαδίκτυο. Τα αυστηρά επαγγελματικά φυσικά δεν είναι δωρεάν, όμως αν ψάξει κανείς καλά τα δωρεάν, θα δει ότι υπάρχουν πολλά που πετυχαίνουν άκρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Απλώς χρειάζεται λίγο ψάξιμο και πειραματισμός. Μια γνωστή διεύθυνση είναι το http://www.vst4free.com. Η εισαγωγή και χρήση νέων εφέ βάθους στο audacity γίνεται ως εξής:

1. Κατεβάζετε νέα εφέ. Για εφέ βάθους, που ενδιαφέρουν και πιο πολύ τους ψάλτες, πηγαίντε στην παραπάνω ιστοσελίδα αριστερά, πατήστε εκεί που γράφει Effects και επιλέξτε Reverb. Για διευκόλυνση, επισυνάπτω 3 εφέ βάθους σε ισάριθμα αρχεία .dll που κατέβασα εγώ.
2. Ανοίγετε το Audacity και πάτε Επεξεργασία=> Preferences=> Effects και ενεργοποιείτε όλες τις επιλογές που γράφουν VST.
3. Κλείνετε το Audacity, αποσυμπιέζετε τα αρχεία που κατεβάσατε και μεταφέρετε τα .dll στο φάκελο C:\Program files (x86)\Audacity\Plugins
4. Ξανανοίγετε το Αudacity. Θα δείτε ότι θα κάνει έναν έλεγχο στα plugins. Όταν τελειώσει, εισάγετε ένα αρχείο ήχου με μια δική σας ηχογράφηση φωνής και πατήστε στην κατηγορία Εφέ. Εκεί θα δείτε τώρα περισσότερα περιεχόμενα στο μενού. Εάν βάλατε τα αρχεία που σας επισυνάπτω και ακολουθήσατε σωστά τη διαδικασία, θα πρέπει να υπάρχουν τα εφέ TAL Reverb Plugin, TAL Reverb II και TAL Reverb III. Επιλέξτε με το ποντίκι ένα μέρος από την ηχογράφησή σας διάρκειας 5-10 δευτερόλεπτα, πηγαίντε στο μενού Εφέ και βάλτε του π.χ. από το TAL Reverb Plugin το εφέ Big Drum Plate και πατήστε Εντάξει. Εάν το συγκρίνετε με την υπόλοιπη ηχογράφηση, θα δείτε ότι ο ήχος είναι κάπως πιο έντονος και με βάθος.

Τα εφέ που κατέβασα εγώ είναι τελείως ενδεικτικά, προφανώς θα υπάρχουν και καλύτερα. Προσοχή όμως, γιατί κάποια μπορεί να μη δουλεύουν. Μπορείτε να κάνετε και άλλα πράγματα, συνδυάζοντας και τα ενσωματωμένα εφέ του Audacity. Εάν π.χ. εφαρμόσετε το πιο πάνω εφέ σε μια ομιλούσα ανδρική φωνή και μετά πάτε Εφέ=> Αλλαγή τόνου=> Down και στο μενού Down από το Pitch επιλέξετε το τελευταίο, ώστε η φωνή να δείξει στα Ημίτονα -2 και το εφαρμόσετε, θα δείτε ότι η φωνή θα μπασάρει και ταυτόχρονα θα πάρει βάθος και θ' ακουστεί σαν φωνή... Θεού από το υπερπέραν! Αυτά για αρχή, ελπίζω να έδωσα μια ιδέα για το πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς τα εφέ στο Audacity.
 

Attachments

  • Audacity reverb effects.zip
    2.2 MB · Views: 153
Last edited:

ilias nektarios

Παλιο-μέλος... και μισό!
Καλημέρα Νίκο!

Μήπως γνωρίζεις πως θα αφαιρέσουμε τους θορύβους κυρίως από παλιές ηχογραφήσεις;
 
Top