Διγαλάκης Ελευθέριος

lagoudakis

Μιχαήλ Γ. Λαγουδάκης
Εχθές, Κυριακή 30 Αυγούστου 2015, είχα την χαρά να συμψάλλω στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Στερνών Χανίων με έναν παλαίμαχο Χανιώτη ιεροψάλτη, τον κ. Ελευθέριο Διγαλάκη.

Από τα λίγα που είπαμε, καθώς χθες πρωτογνωριστήκαμε, υπήρξε μαθητής του Νικολάου Δασκαλάκη, του πάλαι ποτέ πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού Χανίων, ο οποίος είχε έρθει από την Χάλκη για να διδάξει βυζαντινή μουσική στην εκκλησιαστική σχολή στα Χανιά, μαθητής ων του Μιχαήλ Χατζηαθανασίου. Ο κ. Διγαλάκης έψαλλε επί 60 συναπτά έτη (1951-2011) σε διάφορους ναούς των Χανιών (Άγιο Νεκτάριο, Άγιο Ιωάννη, ...), αλλά και σε άλλους ναούς σε Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, και Αθήνα. Παρόλο που έχει αποσυρθεί και παρά τα 82 του χρόνια, νομίζω ότι έχει μια ιδιαίτερη αρχοντιά στο ψάλσιμό του. Προσωπικά, ευχαριστήθηκα να τον ακούω.

Δεν τον γνώριζα, δεν τον είχα ξανακούσει, ούτε βρήκα κάποια άλλη σχετική πληροφορία εδώ στο Ψ ή στο διαδίκτυο. Επειδή όμως πιστεύω ότι αξίζει μερικές τέτοιες παλιές φωνές να ακούγονται και ευρύτερα, ανεβάζω μερικά δείγματα από τον όρθρο, όπου φρόντισα με λίγο κόψε-ράψε να μείνουν μόνο μέλη που ψάλλει ο ίδιος και όχι οι υπόλοιποι που τον πλαισιώναμε. Ελπίζω να αρέσει και σε σας. Εάν γνωρίζει κανείς περισσότερα για τον κ. Διγαλάκη ή υπάρχουν άλλες (ιδίως παλαιότερες, από τα νιάτα του) ηχογραφήσεις του, θα παρακαλούσα να συμπληρωθούν στο παρόν θέμα. Ευχαριστώ!
 

Attachments

  • 2015-08-30-ΣτέρνεςΧανίων-ΕλευθέριοςΔιγαλάκης-Καταβασίες.mp3
    2.9 MB · Views: 44
  • 2015-08-30-ΣτέρνεςΧανίων-ΕλευθέριοςΔιγαλάκης-ΕξαποστειλάριονΒ.mp3
    2.3 MB · Views: 12
  • 2015-08-30-ΣτέρνεςΧανίων-ΕλευθέριοςΔιγαλάκης-ΠάσαΠνοήΣτιχηρό.mp3
    1.5 MB · Views: 29
  • 2015-08-30-ΣτέρνεςΧανίων-ΕλευθέριοςΔιγαλάκης-ΕωθινόνΒ.mp3
    4.6 MB · Views: 25
Top