Βίντεο Βασιλικού (σε νεαρή ηλικία)

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Στο κανάλι αυτό υπάρχουν πολλά βίντεο αρίστης ποιότητας από ζωντανή μετάδοση (στον άγιο Θωμά;). Δεν ξέρω αν έχουν αναφερθεί και άλλοτε (είναι σχετικά πρόσφατες αναρτήσεις) πάντως για όσους τον εκτιμούν πρέπει να είναι αρκετά σημαντικό ντοκουμέντο.

Εδώ το χορωδιακό χερουβικό του Πρίγγου, ελαφρώς διασκευασμένο (μονωδία, Τριάδι: Θ. Βασιλικός - πάσαν την βιοτικήν: Πέτρος Πάτρας).
 
Last edited by a moderator:
P

PANROUST

Guest
Όπως κοιτάμε την χορωδία,δεξιά του κ.Πάτρα είναι ο κ.Θεολόγος Ερσωτέλος.
 

aposto

Παλαιό Μέλος
Αυτες οι Βιντεοκασσετες κυκλοφορησαν το 1988 κ σε αριθμο 4.
Η πρωτη περιλαμβανε την Θ.Λειτουργια του Ιωαννη του Χρυσοστομου οπου αν ακουσετε το δυναμις του Αβαγιανου στο Αγιος Αθανατος ο κ.Βασιλικος ειναι ανεπαναληπτος καθως επισης κ στο χερουβικο το οποιο ομως το εψαλλε μονος του σε πλ β κ λεει ενα τριαδι εκει παναγια μου σας λεω.Τα λειτουργικα ειναι κ αυτα σε πλ β κ το Αξιον Εστι μοναδικο παλι σε μονωδια απο τον δασκαλο.
Η δευτερη κασσετα περιλαμβανει τη μεγαλη θεια λειτουργια της Αναστασεως.
Η Τριτη βιντεοκασσετα περιλαμβανει την μεγαλη θεια λειτουργια της του Χριστου γεννησεως.
Και η τεταρτη περιλαμβανει τον παρακλητικο κανονα οπου ψαλλει εναλλαξ ο κ.Βασιλικος με τον κ.Πατρα.
Και τις 4 αυτες βιντεοταινιες τις εχω στο αρχειο μου απο το 1997 απο 15 ετων τις οποιες μου εστειλε ο ιδιος ο κ.Βασιλικος ταχυδρομικως.Οποιος θελει να τις παρει αποκλειστικη διαθεση εχει μονο ο ιδιος ο κ.Βασιλικος κ αν θυμαμαι καλα νομιζω οτι υπαρχουν κ στο εκκλησιαστικο βιβλιοπωλειο του κ.Παυλου Φορτωμα το οποιο βρισκεται ακριβως απεναντι απο το Υπουργειο Υγειας στην οδο Αριστοτελους στο κεντρο.Ειδικα οποιος φιλος τις παρει η βιντεοκασσετα 1 αξιζει ολα τα λεφτα κ για το δυναμις του Αβαγιανου με το Αγιος Αθανατος απο τον ιδιο το δασκαλο κ το χερουβικο σε πλ β ηχο παλι απο τον ιδιο καθως επισης κ το Αξιον Εστι παλι απο τον ιδιο σε πλ β ηχο.Η φωνη του εκεινο το διαστημα στα 49-50 του χρονια ηταν πραγματικα συγκλονιστικη που περιλαμβανε ανεπαναληπτη ευστροφια,εκταση.χρωμα κ τρομερη μελωδικοτητα.
 

Γιώργος Μ.

Γιώργος Μπάτζιος
Επανέρχομαι στο θέμα αυτών των βίντεο, όχι για να λυθούν ξανά οι ασκοί για μια νέα διαμάχη για το πρόσωπό του Βασιλικού (όλοι έχουν κουραστεί από αυτό), αλλά για να κάνω μια παρατήρηση περί ύφους με γενικότερες προεκτάσεις.

(Πρώτα όμως οι καθιερωμένες διευκρινίσεις: ανήκω σε κείνη την ομάδα την "πρωθύστερη", που πρώτα μεγάλωσε με ακούσματα του Βασιλικού και ύστερα ανακάλυψε τους ποταμούς της παράδοσης, με αποτέλεσμα να υιοθετήσει όψιμα έναν σκεπτικισμό τόσο για το ύφος, όσο και για τη φωνή του εν λόγω ψάλτη. Αλλά αυτός ο σκεπτικισμός ποτέ δεν με εμπόδισε, θέλω να πιστεύω, από το να βλέπω θετικά σημεία, μερικά από τα οποία στάθηκαν καθοριστικά για την προβολή της βυζαντινής μας μουσικής προς τα έξω.​


Το βίντεο αυτό είναι χαρακτηριστικό ως προς ένα σημείο που νομίζω πως δεν έχει προσεχθεί επαρκώς σε σχέση με τον ψάλτη αυτό.


Η παρατήρηση είναι ότι στις (πάμπολλες) στιγμές που ο Βασιλικός παρεξέκλινε από τον παραδεδομένο τρόπο και ύφος, για να κινηθεί σε μια προσωπική (αυτο)έκφραση, πιο λυρική ή δεξιοτεχνική, όπως εδώ, δεν το έκανε ποτέ άναρχα και αυτοσχεδιαστικά, με την αυτοπεποίθηση που θα μπορούσε να του δώσει η (τότε) φωνητική του επάρκεια. Αντίθετα, το έκανε με τρόπο συνεπή, προγραμματισμένο, μελετημένο, σχεδόν συστηματικό και δηλωτικό πάντα ορισμένου "ύφους".
Για όσους ξέρουν καλά το ύφος αυτό, το παραπάνω Τριάδι είναι χαρακτηριστικό: όχι μόνο η βασική του μελωδική γραμμή, αλλά και όλες του οι λεπτομέρειες είναι μελετημένες, έτσι ώστε, αν το ξανέλεγε, θα το έλεγε περίπου με τον ίδιο τρόπο (κάτι που δεν θα ίσχυε πιστεύω π.χ. για τον Στανίτσα, χωρίς αυτή η σύγκριση να θέλει να πει κάτι περισσότερο, διότι δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, κατά τη γνώμη μου).
Με άλλα λόγια, ο ερμηνευτής δεν έχει αφεθεί στον δημιουργικό του οίστρο, όπως πολλοί του καταλογίζουν, αλλά τηρεί μια προσωπική αυτοπειθαρχία μέσα στο διευρυμένο μεν, αλλά υπαρκτό ερμηνευτικό πλαίσιο που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.
Εδώ είναι βέβαια η αντίθεση και το αμφιλεγόμενο σημείο: το έχει ο ίδιος δημιουργήσει. Αλλά η αυτοπειθαρχία υπάρχει. Διαλέγετε και παίρνετε πού θα δώσετε την έμφαση....

ΥΓ Αυτή η αυτοπειθαρχία, που καθορίζει, κατ' εμέ, το δικό του, απόλυτα προσωπικό ύφος, είναι κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη και οι επίδοξοι μιμητές του: το ύφος αυτό δεν χαρίστηκε, δεν προέκυψε, αλλά δημιουργήθηκε με κόπο, μελέτη και προσοχή.
 
Last edited by a moderator:

vaiacum

Ποιος είπε ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν ζει πια;;
Ο Δεσπότης που ιερουργεί είναι ο Καρδίτσης ο Κλεόπας ;

Ναι, είναι ο κυρός Κλεόπας, τότε Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, όπως είναι το όνομα της Μητρόπολής μας. Άνθρωπος με πάθος για την εκκλησιαστική μουσική, μικρασιάτης πρόσφυγας στην καταγωγή, νομίζω.

Δημ. Καταραχιάς
 
Top