Ανοιξαντάρια Απ. Κώνστα, εξήγηση Ι. Αρβανίτης

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Τα Ανοιξαντάρια του Αποστόλου Κώνστα από το αυτόγραφό του ΕΒΕ 1868, εξηγημένα.
Η γραφή του Κώνστα παρουσιάζει διάφορες φάσεις και μορφές και δεν είναι βέβαια ρυθμικά ακριβής όσο η των Τριών διδασκάλων. Όσο μπόρεσα αυτή τη στιγμή, ερεύνησα και άλλα κείμενα του Κώνστα για πιο τεκμηριωμένες ρυθμικές ερμηνείες. Ίσως χρειαστεί να κάνω κάποια στιγμή κάποιες μικροαλλαγές.
 

Attachments

  • Ανοιξαντάρια Κώνστα-εξ ΙΑρβ.pdf
    1.3 MB · Views: 187
Συγχαρητήρια και θερμότατες ευχαριστίες!
Με μια πρόχειρη ματιά που είδα σε άλλο χειρόγραφο παραδίδονται και έτερες θέσεις (είτε πιο εκτεταμένες, είτε πιο συντετμημένες), μία εκ των οποίων ως δείγμα (από τον δεύτερο στίχο, παραθέτοντας και την εξήγηση):
1690389464353.png
 

Laosynaktis

Παλαιό Μέλος
Μπόρεσα να δώ τα Ανοιξαντάρια από το χφ Μπενάκη 13 που ανέφερε ο Νίκος. Μια διόρθωση μόνο στην εξήγηση που έκανα, σε σημείο που φαίνεται πιό ξεκάθαρα στο Μπ. 13: στο «Ηδυνθείη», στο τέλος της σ. 3 να σβηστεί το Γοργόν στην Υπορροή που είναι πάνω σε Πεταστή στη λέξη «εγώ», οπότε δεν υπάρχει 3σημος (και δεν χρειάζεται και η υποσημείωση που έχω εκεί).
Έτσι το είχα πρωτοεξηγήσει, αλλά ένα Γοργόν στο παλαιό κείμενο με παραπλάνησε (και το γεγονός ότι ο Κώνστας περιλαμβάνει και πιο ελεύθερες γραμμές δεν μπορούσε να αποκλείσει και τον παράξενο ίσως 3σημο σ' εκείνο το σημείο).
 
Top