Αιωνία η μνήμη

Μιχάλης 7

Παλαιό Μέλος
Αυτές όλες οι ηχογραφήσεις είναι ήδη αναρτημένες στο Ψαλτολόγιο ? Εννοώ αυτές που αναφέρατε εδώ, όχι άλλες που ενδεχομένως να υπάρχουν σε χέρια που δεν .... δίνουν!

Από Παναγιωτίδη έχουν εκδοθεί 4 επίσημες κασέτες -τώρα πια και σε CD- οι οποίες είχαν εκδοθεί ζώντος του Δασκάλου και με την έγκρισή του,από το δισκοπωλείο ΜΕΛΩΔΙΑ του μαθητή του κ.Καραμπίνα (Τσιμισκή 122).
Πέραν τούτων ο δισκοπώλης διαθέτει και ολίγες άλλες εγγραφές του Παναγιωτίδη που έχει εκδόσει μετά το θάνατο του Δασκάλου.
Σε ιδιωτικά αρχεία κυκλοφορούν κι άλλες εγγραφές, μερικές των οποίων είναι και συμπληρώματα των εκδεδομένων. Υπάρχουν και παλιές εγγραφές σε χέρια εκλεκτών ανά την Ελλάδα -Πάτρα, Σπάρτη κλπ- με μεγάλες εκπλήξεις, από παλαιό Παναγιωτίδη (Ψάλτης της Σπάρτης διαβεβαίωνε φίλο μου προ πολλών ετών ότι κατείχε πλήρη Μεγάλη Εβδομάδα του!...).
Το αρχείο των αδελφών Τσαχαλίνα τώρα είναι κάτι άλλο. Ηχογραφήθηκε με το κασετόφωνό τους στα τελευταία χρόνια της ζωής του και αριθμεί -κατά διαβεβαίωση του δικηγόρου τότε- αρκετές εκατοντάδες ταινιών ως ένα είδος απάντων των εν τη μνήμη του διδασκάλου, συνοδευομένων και από μοναδική διδασκαλία των μαθημάτων -και ολίγη γκρίνια που δεν ξέρω αν διασώθηκε... Ένας ώριμος, κατασταλλαγμένος και ασυνήθιστα γλυκύς Παναγιωτίδης, χωρίς τα ζοριλίκια του αναλογίου, επιβλητικός όμως και, ναι: Πατριαρχικότατος! Μιλάμε για παρακαταθήκη!
 

Μιχάλης 7

Παλαιό Μέλος
1. Σχετικά με τη διδασκαλία : Επέμενε στο ρυθμό και στη σωστή εκτέλεση των διαστημάτων. Το οποιοδήποτε λάθος = μή σωστή τοποθέτηση της φωνής, στα "σκαλιά" της κλίμακας, το αντιμετώπιζε με επιμονή μέχρι να ακουστεί σωστά.
2. Περιστατικό που μου αφηγήθηκε ο ίδιος ο Παναγιωτίδης σχετικό με τον Καραμάνη : του έλεγε και επέμενε φορτικά να πάει (ο Παναγιωτίδης) εκεί που έψελνε ο Καραμάνης, για να ακούσει ένα μικρό που τον άφηνε να λέει το "τον τρισάγιον ύμνον" του χερουβικού. Ο Παναγιωτίδης (μου έλεγε) δεν έδινε σημασία... "τί το σπουδαίο θα ήταν". Λόγω όμως της επιμονής του Καραμάνη, πήγε μια Κυριακή, και όταν άκουσε τον μικρό : "ΓΟΝΑΤΙΣΑ... ΕΓΩ.. Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ!!!" Ήταν τα ακριβή λόγια που είπε. Επρόκειτο πράγματι για μεγάλο ταλέντο και φωνή. Αφορούσε τον επί 50 -ίσως- χρόνια (και σήμερα υπηρετούντα ακόμη) πρωτοψάλτη του καθεδρικού ναού της Λάρισας, Κυριαζή Δασκαλούδη (που ψάλλει από 23 χρονών εδώ!!!).
 

xristos.k

Κλωναρίδης-Τσαμκιράνης-Φωτόπουλος-Nίκου
Σε συζητησεις με τον Ιωαννη Κλωναριδη,που τον ειχα φιλοξενησει στην Ναουσα το 1996,μου ελεγε παντα ενα ψαλτη θα ακους,θα τον ακους συνεχεια μεχρι να τον αφομοιωσεις,να καταλαβεις τι εστι μουσικη και ολα τα συναφη!Εγω μου ελεγε οταν τον ακουω κλαιω...
Ποιος ειναι δασκαλε,τον ρωτουσα,ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ με κεφαλαια γραμματα!
Ητανε ο δασκαλος του..
 

Μιχάλης 7

Παλαιό Μέλος
"Το καιρό το δικό μας, για να ονομαστεί κανείς ψάλτης, χρειάζονταν να μαθητεύει για 20 -25 χρόνια. Ξεκινούσε από πολύ μικρή ηλικία κοντά σε ένα δάσκαλο που του μάθαινε όλα όσα έχουν σχέση με το ψάλσιμο" . Αυτό μου είχε πει ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Αυτό μου το είπε (νομίζω) όταν του είχα ζητήσει να με διδάξει το ΤΥΠΙΚΟ, συμπληρώνοντας : "Σήμερα δεν σου χρειάζεται, υπάρχει ο τυφλοσύρτης, σου λέει εκεί τί θα πεις" . Εννοούσε βέβαια τα λεγόμενα ΔΙΠΤΥΧΑ, τα οποία χρησιμοποιούμε όλοι οι (σημερινοί) ψάλτες. Εκείνος όμως (και φαντάζομαι όλοι οι μεγάλοι σύγχρονοι του) ήξεραν από μνήμης όλα όσα εμείς κοιτάμε για ενημέρωση κάθε φορά που ανεβαίνουμε στο αναλόγιο!
 
Last edited:

Μανώλης Παπαδάκης

Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εξω Μουλιανών
Από Παναγιωτίδη έχουν εκδοθεί 4 επίσημες κασέτες -τώρα πια και σε CD- οι οποίες είχαν εκδοθεί ζώντος του Δασκάλου και με την έγκρισή του,από το δισκοπωλείο ΜΕΛΩΔΙΑ του μαθητή του κ.Καραμπίνα (Τσιμισκή 122).

Ξέρουμε αν υπάρχει ακόμα στοκ από τα παραπάνω cd's; Και εαν ναι αν μπορείτε σας παρακαλώ να δώσετε κάποιο τηλ. επικοινωνίας.

Ευχαριστώ,

Μανώλης Π.
 

ybulbu

Μπουλμπουτζής Ιωάννης
Ξέρουμε αν υπάρχει ακόμα στοκ από τα παραπάνω cd's; Και εαν ναι αν μπορείτε σας παρακαλώ να δώσετε κάποιο τηλ. επικοινωνίας.

Ευχαριστώ,

Μανώλης Π.
Δε θα σου αρέσουνε. Είναι περασμένα με έντονη παραμόρφωση του ήχου λόγω υψηλής στάθμης εγγραφής από κασέτες παιγμένες με Dolby. Ερασιτεχνική μεταφορά. Δεν αξίζουν τα λεφτά τους. Άλλωστε, το υλικό έχει ήδη ανεβεί στο forum. Τους συνδέσμους θα τους βρεις εδώ.
 

Dimikan

Νέο μέλος
Διευκρινίζω: Μικρό μέρος των αρχείων Τσαχαλίνα, άκουσα κι ο ίδιος χωρίς να έχω την έγκριση να τα αντιγράψω -μάλλον επειδή σκόπευαν να τα εκδόσουν αλλά τους πρόλαβε ο ξαφνικός θάνατος του Αντώνη, εκείνο το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, αμέσως μετά την ακολουθία. Ο μακαρίτης Αντώνης είχε απομαγνητοφωνήσει πολλά και τα έψαλλε στην εκκλησία. Α! θυμήθηκα: Του ηχογραφούσε ο Παναγιωτίδης τα μέλη κάθε φορά της επικείμενης ακολουθίας. Κάποιος φιλος, όπως έχω προαναφέρει, είχε αξιωθεί να είναι μεταξύ των ολίγων παρευρισκομένων για λίγες φορές. (Δυστυχώς έτυχε να υπηρετεί εκτός Θεσσαλονίκης τότε). Είχε ακούσει μερικά μέλη με παράλληλη διδασκαλία τους και τρελλάθηκε!
Μάλλον πρέπει να ξεκινήσει εκστρατεία ανεύρεσης των εγγραφών και του αδελφού Τσαχαλίνα πριν να είναι αργά. Το ακούτε Θεσσαλονικείς συνάδελφοι;
Ξερω οτι περασαν πολλα χρονια απο τότε αλλά μιας και δεν είμαι τακτικό μελος ειπα εστω και αργοπορημένα να κανω μια ασημαντη διόρθωση, εξάλλου αυτό δεν αλλάζει τιποτα. Ηταν κυριακή των Βαϊων του 1993 στο τέλος της ακολουθίας του Νυμφίου οταν τον αντίκρυσα τελευταια φορα στο Ιερό χλωμό, βιαστικός και νεαρός που ημουν να τον ρωτήσω πως τα πήγα... Ημουν ο λαμπαδάριος του τοτε.
Δυστυχώς λιγο αργότερα στο ασθενοφόρο αποχωρίστηκε η ψυχη το σώμα...
Είχα παμπολλες ηχογραφίσεις του Α. Τσαχαλίνα σε κασετες (οχι ομως και του Παναγιωτίδη) που δυστυχώς σε μια πλημμυρα καταστραφηκαν. Ισως υπάρχουν ομως καποιες ακομα που γλυτωσαν.
 
Top