[Ερώτηση] Έρωτηση για την Ακολουθία των Χαιρετισμών που τυγχάνει παραμονή Ευαγγελισμού

Καλογιάννης Νέστορας

ᾌσω τῷ Κυρίῳ ἐν τῇ ζωῇ μου, ψαλῶ τῷ Θεῷ μου ἕως ὑπ
Σε περίπτωση όπως την σημερινή όπου η Δ Στάση των Χαιρετισμών συμπίπτει με την Παραμονή της Μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού .
Το τυπικό προβλέπει τέλεση του εσπερινού και επισύναψη στο τέλος της Δ στάσης των Χαιρετισμών.
Αν μια ενορία αύριο το πρωί δεν τελέσει θεία λειτουργία μπορεί να γίνει ο εσπερινός απόψε με τους Χαιρετισμούς ή να τελεστεί το απόδειπνο όπως της άλλες Παρασκευές??
 
Ο Εσπερινός δεν τελείται μόνο στην περίπτωση που την επομένη θα τελεσθεί στο Ναό Θεία Λειτουργία . Πρέπει να τελείται στους ενοριακούς ναούς ούτως ή άλλως- πόσο μάλλον όταν πρόκειται για Εσπερινό μεγάλης εορτής.
Επειδή μου φαίνεται κάπως «περίεργο» ενοριακός ναός να τελεί την ακολουθία των Χαιρετισμών αλλά όχι Όρθρο και Θεία Λειτουργία του Ευαγγελισμού- οπωσδήποτε θα συντρέχουν ειδικοί λόγοι για να γίνει κάτι τέτοιο-οφείλετε να τελέσετε , κατά την ταπεινή μου πάντα γνώμη,τον Εσπερινό του Ευαγγελισμού με τους Χαιρετισμούς , όχι μόνο για λόγους υπακοής στην καθιερωμένη υπό του Τυπικού τάξη της Εκκλησίας , η οποία ορθώς – εφ΄όσον το πρωί δεν προβλέπει την τέλεση Εσπερινού του Ευαγγελισμού με Προηγιασμένη-προβλέπει την τέλεση του εσπερινού τω εσπέρας μετά των Χαιρετισμών ,αλλά και για να τελεσθεί στον ενοριακό ναό κάποια ακολουθία (εσπερινός) της μεγάλης αυτής εορτής , στην οποία πρωτίστως «εστιάζει» η Εκκλησία και δευτερευόντως στους Χαιρετισμούς.
 
Top