«Το χρώμα των ιερών αμφίων στη λειτουργική μας παράδοση» Πρωτοπρ. Κων/νος Κουκόπουλος

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#1
https://el-gr.facebook.com/deskyriakidis

"Το χρώμα των ιερών αμφίων στη λειτουργική μας παράδοση"

Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κουκόπουλος
Εκδόσεις "Δέσποινα Κυριακίδη", 2014
Σχήμα 17 x 24
280 σελ.
Σκληρό εξώφυλλο
ISBN 978-618-5105-32-7
Τιμή € 20,50

"Η μελέτη Το χρώμα των ιερών αμφίων στη λειτουργική μας παράδοση, ερευνά τις ιστορικές και θεολογικές προϋποθέσεις και το νόημα του χρώματος στην Αγία Γραφή και στη ζωή της Εκκλησίας. Εξετάζει ιδιαίτερα το λευκό και μαύρο χρώμα στο μοναχισμό και στην εξόδιο ακολουθία καθώς και τη χρήση του πορφυρού χρώματος. Μελετά επίσης το χρωματικό κανόνα των ιερών αμφίων των κληρικών των τριών βαθμίδων της ιερωσύνης καθώς και των ιερών αμφίων της Αγίας Τραπέζης, με οδηγό τους Πατέρες και τους εκκλησιαστικούς συγγραφείς, τα ευχολόγια και τα τυπικά. Από τις πηγές προκύπτει ότι το λευκό χρώμα είναι το πολυτιμότερο της λατρευτικής ενδυμασίας καθ` όλο το έτος εκτός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που είναι το πορφυρούν. Το μαύρο χρώμα εμφανίζεται μετά τον 12ο αι. στον χρωματικό κανόνα Ιννοκεντίου του ΙΙΙ, στη Δυτική Εκκλησία. Ο κανόνας αυτός μέσω της Δ` Σταυροφορίας (1204) επηρέασε και την Ανατολική Εκκλησία."

"Η σειρά "Λειτουργικά και Υμνολογικά Παράλληλα" ,στην οποία εντάσσεται ο παρών τόμος, στοχεύει στο να προβάλλει πρωτότυπες μελέτες λειτουργικού και υμνολογικού περιεχομένου. Το ενδιαφέρον για τη λειτουργική μας παράδοση στις μέρες μας είναι εξαιρετικά έντονο. Τα "μικρά" και "μεγάλα" της θείας Λατρείας δίδουν αφορμή σε νέους ερευνητές να εντρυφήσουν στις σχετικές πηγές και να προσφέρουν στο επιστημονικό, αλλά και το ευρύτερο κοινό τον αμητό της έρευνας των."

"Ο συγγραφέας είναι έγγαμος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου. Προσφάτως έλαβε το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στη "Λειτουργική" και με βαθμό άριστα"

http://kyriakidiseditions.gr/el/160-το-χρώμα-των-ιερών-αμφίων-στη-λειτουργική-μας-παράδοση.html
 
Last edited:

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
#2

«Ξεκλείδωσε» σύμφωνα μέ τό νόμο ἡ μεταπτυχιακή ἐργασία τοῦ π. Κων. Κουκοπούλου καί δημοσιεύεται ὅπως ὑποστηρίχθηκε.
http://ikee.lib.auth.gr/record/129621/?ln=el
http://ikee.lib.auth.gr/record/129621/files/ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf

Σημ.: Στήν ἔκδοση ἔχουν γίνει κάποιες διορθώσεις καί φυσικά τυπώθηκε σέ πολυτονικό.

Σχετ.: http://analogion.com/forum/showthread.php?p=198078#post198078

[Σημ. συντ.] Τό θέμα μεταφέρθηκε μέ ἀνακατεύθυνση ἀπό τίς Νέες ἐκδόσεις στό Τυπικό.

 
Last edited: