Κυριακή μετά την Ύψωσιν και μνήμη αγίας Ευφημίας (απορία στούς αίνους)

Bill40001

Βασίλης Καρυώτης
Την περασμένη Κυριακή 16-9-2018, Κυριακή μετά την ύψωσιν το τυπικό της Αποστολικής Διακονίας δεν ανέφερε εις τους ΑΙΝΟΥΣ να ψαλλούν τροπάρια της κύριας ημέρας. 'Ελεγε ψάλλομεν αναστάσιμα δ' και της αγίας Ευφημίας δ΄. Κανονικά όμως δεν θα έπρεπε να λέγει αναστάσιμα γ' του Σταυρού β' και της αγίας γ';;;
 

π. Μάξιμος

Γενικός Συντονιστής
Τό ΤΜΕ (Βιολάκη) εἶναι σαφές στίς 16 Σεπτεμβρίου.
Ὅμοιος προβληματισμός καί τό 2012.

Διαβᾶστε ἀπό τό μήνυμα τῆς παραπομπῆς καί ἑπόμενα:
http://analogion.com/forum/index.php?threads/Κυριακή-μετά-την-Ύψωσιν-και-μνήμη-Αγίας-Ευφημίας.31216/#post-151812

Τό Τυπικό ἔχει καί ἀντικρουόμενες διατάξεις καί εὐελιξία ὅμως...
Δέν εἶναι δόγμα... χρειάζεται γνώση...
 
Η συμπερίληψη στους Αίνους στιχηρών και από τις τρεις ακολουθίες της ημέρας (Αναστάσιμη- Εορτής – Αγίας) φαίνεται «λογικότερη», καθότι «συνεπέστερη» με την λοιπή διάρθρωση της ακολουθίας , που απαιτεί, σε όποια μέρη της ακολουθίας γίνεται συνδυασμός, να περιλαμβάνονται και οι τρεις ακολουθίες πχ στα Εσπέρια, κανόνες, εξαποστειλάρια.

Είναι , όμως, αναμφισβήτητο γεγονός ότι γενικώς τα Τυπικά στους Αίνους «αποφεύγουν» τον συνδυασμό τριών ακολουθιών και περιορίζονται στην συμπερίληψη στιχηρών των δύο.

Το ερώτημά μου είναι πού οφείλεται αυτή η «ασυνέπεια». Μήπως ο αριθμός των στιχηρών των αίνων (8) δεν «επιτρέπει» συνδυασμό τριών ακολουθιών; Μήπως γι’ αυτό ο Ρήγας σε παρόμοιες περιπτώσεις ανεβάζει τα στιχηρά των Αίνων σε 10, πράγμα αμάρτυρο σε άλλα Τυπικά;
Οι ειδήμονες έχουν κάτι να συνεισφέρουν;

Υ.Γ.1 Το ΗΟΠ (αν και πανηγυρίζεται εκεί η Αγία) , όπως και το Τυπικό Κύκκου 2018 προκρίνουν το συνδυασμό και των τριών ακολουθιών στους αίνους.
Υ.Γ.2 Ισχύει ,βεβαίως, στο ακέραιο το του π. Μαξίμου:
Τό Τυπικό ἔχει καί ἀντικρουόμενες διατάξεις καί εὐελιξία ὅμως...
Δέν εἶναι δόγμα... χρειάζεται γνώση...
 
Top